:

Szerző: Bizó Dániel

2008. szeptember 18. 08:56

Nagy reményekkel lépett be a szerverpiacra a Lenovo

Szeptember végével belép a szerverpiacra a Lenovo -- már ami a Kínán kívüli piacokat illeti, hiszen ott már eddig is jelen voltak kiszolgálói. Az IBM-mel kötött megállapodás értelmében a vállalat kifejezetten a KKV-szektort célozza meg, mely a leggyorsabban növekvő szegmense a szerverpiacnak. A Lenovo kinyilvánított célja, hogy élvonalbeli szerverszállítóvá váljon.

[HWSW] Szeptember végével belép a szerverpiacra a Lenovo -- már ami a Kínán kívüli piacokat illeti, hiszen ott már eddig is jelen voltak kiszolgálói. Az IBM-mel kötött megállapodás értelmében a vállalat kifejezetten a KKV-szektort célozza meg, mely a leggyorsabban növekvő szegmense a szerverpiacnak. A Lenovo kinyilvánított célja, hogy élvonalbeli szerverszállítóvá váljon.

IBM design, Lenovo vas

Egy- és kétutas, torony, és rackelhető kivitelű Xeon-szerverekkel lép piacra a Lenovo. A ThinkServer márkanévre hallgató modellek szeptember 30-ától válnak széles körben elérhetővé, kizárólag partnereken és disztribútorokon keresztül, melyekből világszerte több mint 35 ezer található. A mára globális szervezetté fejlődött Lenovo Kínában teljeskörű IT-palettája részeként szervereket is forgalmaz SureServer néven, eddig azonban nem lépett velük nemzetközi porondra. Ahogyan arról korábban már a HWSW is beszámolt, a Lenovo nem Kínában forgalmazott szervereivel jelenik meg Európában és a világ más részein, hanem az IBM egyes System x rendszereit klónozza: a design az IBM-é, a ThinkServerek azonban a Lenovo gyártó- és logisztikai bázisán készülnek.

E kérdésben a Lenovo magatartását kettősség jellemzi: bár az IBM System x technológia licenceléséből nem csinálnak titkot, ellenkezőleg, az ügyfelek bizalmát ennek kommunikálásával akarják elnyerni, addig a Williams.F1 versenyistálló főhadiszállásán megejtett európai bejelentésen el sem hangzott az IBM neve. "Ez egy kényes egyensúlyozás, ahol egyszerre kell az IBM technológiáját felhasználva bizalmat szerezni, és önálló és erős márkát felépíteni" -- magyarázta Damian Crotty, a Lenovo EMEA régiójáért felelős alelnöke. Kommunikációs szempontból ezt kétféleképpen kezelik: a licencelési kérdést zárt csatornákon keresztül igyekeznek a partnerek és ügyfelek felé kommunikálni, miközben a hangsúly nem a hardveren, hanem a magasabb hozzáadott értéken van.

A ThinkServer rendszerekben a hardvert egyfajta megbízható, magas minőségű alapként állította be Ajoy Philip, az Lenovo szerverekért felelős regionális igazgatója, aki nem sok szót vesztegetett a specifikációkra. A ThinkServer TS100 Tower és RS110 Rack egyutas szerverek, míg a TD100, TD100x és RD120 kétutasak, memóriakapacitásuk a kisebb modelleknek 8, míg a nagyobbaké 48 gigabájtig bővíthető, és mindegyik 4 darab hot-swap merevlemezt képes fogadni. Philip leszögezte, hogy a rendelkezésre állást és megbízhatóságot redundáns tápegységek és ECC-memória garantálja, nem kötöttek kompromisszumot.

Lenovo ThinkServer

Egyszerűség

A Lenovo hosszas előkészítő munkát követően lépett be a szerverpiacra, megpróbálva feltárni a kis- és középvállalati szektor igényeit, és megoldást találni rájuk. Azt találták, hogy a KKV-knek egyedi igényeik és problémáik vannak, melyekre a többi szerverszállító nem figyel oda, ugyanazokat a termékeket értékesítik, mint nagyvállalati ügyfelek számára, és ebben érzi a Lenovo a piaci lehetőséget, a rést a HP, a Dell és a többi elsővonalbeli szerverszállító pajzsán.

Miközben a KKV-k úgy érzik, hogy nagyvállalatoknak szánt termékeket kapnak, addig többségében nem rendelkeznek az IT-rendszerek beszerzéséhez, bevezetéséhez és üzemeltetéséhez szükséges emberi erőforrással, sőt mi több, nem is akarnak rendelkezni. Ezzel szemben a kritikus, nonstop rendelkezésre állás számukra is fontos, vagyis igénylik a minőséget és a 24/7 technikai támogatást is. A Lenovo éppen olyan szoftvereket és szolgáltatásokat kínál ThinkServereihez, melyekkel szándéka szerint nagyban megkönnyíti a KKV-k életét.

A Lenovo célja, hogy egyszerűen megvásárolható, telepíthető és üzemeltethető szervermegoldást kínáljon, egyúttal biztosítva a az ügyfelek nyugalmát. Ennek érdekében a vásárlás előkészítésén egy online konfigurátor vezeti végig a vevőket, telepítéskor pedig egy EasyStartup névre hallgató grafikus héj segíti a minősített Windows Server, Red Hat Enterprise és Novell SUSE Enterprise Linux operációs rendszerek konfigurálását, beleértve hálózati beállítások és batch feladatok lefuttatását is. Az EasyManage szoftverrel a gépek távoli felügyelete biztosítható, az EasyUpdate-tel pedig a szoftverek frissen tartása automatizálható ütemezhető módon.

Minden ThinkServerhez 90 napos prioritásos támogatás jár, ami azt jelenti, hogy a nap 24 órájában elérhető, és amennyiben a problémát nem sikerül elhárítani, úgy a következő munkanap helyszíni támogatást kap az ügyfél -- ezt a támogatást természetesen hosszabb időre is meg lehet vásárolni kritikus rendszerek esetében. További opcionális szolgáltatásokként online adatmentést is rendelhetünk, vagy adatvédelmi okokból opciót a sérült merevlemezeink megtartására, és visszaküldés nélküli pótlására. A ThinkServer Productivity szolgáltatások részeként többek közt helyszíni telepítést is lehet igényelni, így akár a saját informatikai szakember nélküli mikro- és kisvállalatok is képesek saját szervert beüzemelni. A szolgáltatásokat is viszonteladókon keresztül értékesíti a Lenovo, és akár a partner veheti át teljes egészében is azok teljesítését, amennyiben képes rá, és az ügyfél is úgy akarja.

Valami készül

A Lenovo ezzel egy jelentős lépést tett a teljeskörű globális IT-szállítóvá válás felé vezető úton, melyre az IBM veszteséges PC-részlegének átvételével lépett. Bár pontos piaci célkitűzéseket nem volt hajlandó megosztani, Crotty elmondta, hogy meghatározó szereplőkké kívánnak válni a szerverpiacon, és reményeik szerint rövid időn belül feltűnnek az IDC és a Gartner vezető gyártóinak listájában, ahova jelenleg csak öten, az IBM, a HP, a Dell, a Sun Microsystems és a Fujitsu/Fujitsu Siemens szerepelnek. Bár a kezdeti kínálat kizárólag Intel chipekre épít, szó nincs exkluzivitásról, a jövőben várhatóak AMD Opteron-alapú konfigurációk is, amennyiben a piac igényli.

A jövőbeni elképzelésekkel kapcsolatban igen szűkszavúnak bizonyultak a cég képviselői, ugyanakkor leszögezték, hogy a Lenovo teljes súlyával elkötelezett a szerverpiac mellett, és termékportfóliójukat a piaci igényekhez igazítják -- többször hangsúlyozták, hogy a Lenovo egy 16 milliárd dolláros vállalat, és nem kívánnak résszereplő lenni. Gottlieb István, a Lenovo Magyarország vezérigazgatója egy korábbi interjú során mondta el, hogy meggyőződése szerint a Lenovo hosszú távon el fog mélyedni a szerverpiacon, nem áll meg az 1-2 processzoros szervereknél -- melyek egyébként a piaci kereslet 75 százalékát kielégítik -- hanem a 4-8 utas gépekkel is megjelenik, ahogyan blade szerverekkel is ki fog jönni a piacra. Az IBM-mel kötött megállapodás egyelőre nem engedi meg a Lenovónak, hogy nagyvállalatokat és kormányzati ügyfeleket célozzon.

A KKV-szektor, melyet 500 főnél kevesebbet foglalkoztató szervezetekként határoznak meg, a 31 milliárd dolláros globális x86-szerverpiac felét adja, míg a teljes IT-piac közel 40 százalékát -- az EMEA régióban ez több mint 30 milliárd dollár piaci lehetőség jelent jelenleg. Nyugat-Európa a szerverpiac 80 százalékát hasítja ki, a legnagyobb piacok az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország. Közép-Kelet Európában Lengyelország, Csehország és Magyarország a sorrend, rendre 25, 20,5 és 16 százalékos részesedésekkel, a Gartner adatai alapján.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.