Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 15. 08:09

Magántőkés kivásárlás előtt a Dell?

A Dell részvényárfolyama 13 százalékot emelkedett tegnap, miután a Bloomberg belsős forrásokra hivatkozva megírta, a céget privát tőkebefektetők vásárolhatják ki a tőzsdéről. A lépés lehetővé tenné az évek óta szenvedő vállalat nagyszabású, gyors átalakítását.

Magántőkés befektetőkkel tárgyal a Dell a vállalat kivásárlásáról, adta hírül a Bloomberg tegnap. Egy bennfentes forrás szerint a Silver Lake Partners és a TPG is az érdeklődők között van, az ügyletet  még a héten be is jelenthetik, de jelen helyzetben még az sem zárható ki, hogy a tárgyalások végül eredménytelennek bizonyulnak.

Zavar az erőben

A Michael Dell által 1984-ben alapított vállalat kezdetektől fogva a PC-piacra koncentrált és sikerült is megszereznie az elsőséget, köszönhetően szuperhatékony üzleti modelljének, amely az egyedi megrendelések kielégítését tűzte ki célul. A vállalat azonban az ezredfordulót követően kezdte elveszteni a fonalat, ahogy a fogyasztók átvették az uralmat a PC-piacon: a nagy volumenű céges megrendelésekre szakosodott Dell nem tudott mit kezdeni a helyzettel, a vállalat az olcsóbb model irányába fordult, azonban ezzel csak saját brandjét járatta le, nem tudta megállítani piaci részesedésének csökkenését - az egykori stabil piacvezető az IDC statisztikái szerint már csak a harmadik legnagyobb a HP és a Lenovo mögött.

Mivel a PC-khez használt alkatrészek szabványosak és minden gyártó ugyanazoktól a szállítóktól vásárol, a gyártáson és értékesítésen elérhető nyereség már papírvékonnyá olvadt. A Dell megpróbálkozott betörni az olyan növekedési területekre mint az okostelefonok és a tabletek, azonban erőfeszítései látványosan kudarcot vallottak, a cég fel is adta ilyen irányú terveit. Ezt követően a cég azon kezdett dolgozni, hogy üzletét minél jobban függetlenítse a PC-piactól, a vállalat milliárd dollárokat költött felvásárlásokra, hogy megerősítse nagyvállalati hardverekkel (szerverek, tárolók, hálózati eszközök), szoftverekkel, valamint szolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységét.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az erőfeszítések azonban csak részben értek célt, a vállalati területről származó árbevétel ugyan folyamatosan növekszik, de a Dell még mindig túlságosan ki van téve a PC-piacnak: legutóbbi negyedévében 13,7 milliárd dolláros forgalmának még mindig közel fele, 6,6 milliárd származott PC-értékesítésből. Az akvizíciók ellenére a Dell éves árbevétele az elmúlt négy évben folyamatosan 60 milliárd dollár körül táncolt, vagyis a vállalati termékek és szolgáltatások terén felmutatott erősödés csak arra volt elég, hogy ellensúlyozza a PC-értékesítés csökkenését, de igazi növekedést a Dell nem tudott felmutatni - igaz, a nyereségesség sokat javult.

Átalakulás a színfalak mögött

A magántőkés kivásárlás lehetővé tenné a Dell számára, hogy a cégre helyeződő tőzsdei nyomás alól kikerülve, a háttérbe húzódva hajtson végre egy nagyobb szabású átalakítást, szélsőséges esetében akár teljesen megszabadulva a PC-gyártástól - ezt tőzsdei cégként aligha tehetné meg fájdalommentesen. Az átszervezés nyomán egy kisebb, erőteljesebb Dell térhetne vissza, amely a tőzsde számára is vonzóbb lehetne, a magántőkés társaságok pedig jó megtérülést realizálhatnának.

A Dell piaci értéke a tárgyalásokról szóló hírek felreppenése előtt 19 milliárd dollár körül volt, de az információ kipattanása után rövid időn belül 13 százalékot erősödött az árfolyam, jelenleg a kapitalizáció 21 milliárd dollár felett van - a Dell 11 milliárd dolláros likvid állománnyal, de 9 milliárd dollárt meghaladó adósságállománnyal rendelkezik. Amennyiben létrejön a magántőkés kivásárlás, az az egyik legnagyobb lesz az informatikai ipar történetében, ehhez hasonló volumenű ügyletet utoljára 2005-ben kötöttek, amikor 25 milliárd dollárért a KKR kezébe került a First Data.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.