Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 15. 08:09:00

Magántőkés kivásárlás előtt a Dell?

A Dell részvényárfolyama 13 százalékot emelkedett tegnap, miután a Bloomberg belsős forrásokra hivatkozva megírta, a céget privát tőkebefektetők vásárolhatják ki a tőzsdéről. A lépés lehetővé tenné az évek óta szenvedő vállalat nagyszabású, gyors átalakítását.

Magántőkés befektetőkkel tárgyal a Dell a vállalat kivásárlásáról, adta hírül a Bloomberg tegnap. Egy bennfentes forrás szerint a Silver Lake Partners és a TPG is az érdeklődők között van, az ügyletet  még a héten be is jelenthetik, de jelen helyzetben még az sem zárható ki, hogy a tárgyalások végül eredménytelennek bizonyulnak.

Zavar az erőben

A Michael Dell által 1984-ben alapított vállalat kezdetektől fogva a PC-piacra koncentrált és sikerült is megszereznie az elsőséget, köszönhetően szuperhatékony üzleti modelljének, amely az egyedi megrendelések kielégítését tűzte ki célul. A vállalat azonban az ezredfordulót követően kezdte elveszteni a fonalat, ahogy a fogyasztók átvették az uralmat a PC-piacon: a nagy volumenű céges megrendelésekre szakosodott Dell nem tudott mit kezdeni a helyzettel, a vállalat az olcsóbb model irányába fordult, azonban ezzel csak saját brandjét járatta le, nem tudta megállítani piaci részesedésének csökkenését - az egykori stabil piacvezető az IDC statisztikái szerint már csak a harmadik legnagyobb a HP és a Lenovo mögött.

Mivel a PC-khez használt alkatrészek szabványosak és minden gyártó ugyanazoktól a szállítóktól vásárol, a gyártáson és értékesítésen elérhető nyereség már papírvékonnyá olvadt. A Dell megpróbálkozott betörni az olyan növekedési területekre mint az okostelefonok és a tabletek, azonban erőfeszítései látványosan kudarcot vallottak, a cég fel is adta ilyen irányú terveit. Ezt követően a cég azon kezdett dolgozni, hogy üzletét minél jobban függetlenítse a PC-piactól, a vállalat milliárd dollárokat költött felvásárlásokra, hogy megerősítse nagyvállalati hardverekkel (szerverek, tárolók, hálózati eszközök), szoftverekkel, valamint szolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységét.

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Az erőfeszítések azonban csak részben értek célt, a vállalati területről származó árbevétel ugyan folyamatosan növekszik, de a Dell még mindig túlságosan ki van téve a PC-piacnak: legutóbbi negyedévében 13,7 milliárd dolláros forgalmának még mindig közel fele, 6,6 milliárd származott PC-értékesítésből. Az akvizíciók ellenére a Dell éves árbevétele az elmúlt négy évben folyamatosan 60 milliárd dollár körül táncolt, vagyis a vállalati termékek és szolgáltatások terén felmutatott erősödés csak arra volt elég, hogy ellensúlyozza a PC-értékesítés csökkenését, de igazi növekedést a Dell nem tudott felmutatni - igaz, a nyereségesség sokat javult.

Átalakulás a színfalak mögött

A magántőkés kivásárlás lehetővé tenné a Dell számára, hogy a cégre helyeződő tőzsdei nyomás alól kikerülve, a háttérbe húzódva hajtson végre egy nagyobb szabású átalakítást, szélsőséges esetében akár teljesen megszabadulva a PC-gyártástól - ezt tőzsdei cégként aligha tehetné meg fájdalommentesen. Az átszervezés nyomán egy kisebb, erőteljesebb Dell térhetne vissza, amely a tőzsde számára is vonzóbb lehetne, a magántőkés társaságok pedig jó megtérülést realizálhatnának.

A Dell piaci értéke a tárgyalásokról szóló hírek felreppenése előtt 19 milliárd dollár körül volt, de az információ kipattanása után rövid időn belül 13 százalékot erősödött az árfolyam, jelenleg a kapitalizáció 21 milliárd dollár felett van - a Dell 11 milliárd dolláros likvid állománnyal, de 9 milliárd dollárt meghaladó adósságállománnyal rendelkezik. Amennyiben létrejön a magántőkés kivásárlás, az az egyik legnagyobb lesz az informatikai ipar történetében, ehhez hasonló volumenű ügyletet utoljára 2005-ben kötöttek, amikor 25 milliárd dollárért a KKR kezébe került a First Data.

a címlapról