:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 29. 09:21

Csökkent a szerverpiac a harmadik negyedévben

Folytatódott a harmadik negyedévben a szerverpiac lassú zsugorodása. Noha a leszállított gépek mennyisége emelkedik, a piac értéke csökken, aminek elsősorban a RISC/UNIX szegmens gyors olvadása az oka. A legnagyobb bevételt az IBM érte el, a legtöbb szervert a HP szállította.

Közzétette a szerverpiac harmadik negyedéves alakulásáról szóló adatait az IDC és a Gartner. Noha a konkrét számok eltérnek, abban mindkét elemzőcég egyetért, hogy több gép fogyott mint tavaly, azonban a piac értéke mégis csökkent. A Gartner 2,8 százalékos, az IDC pedig 4 százalékos bevételcsökkenést becsült az időszakra. Az IDC szerint a szervereladások értéke 12,2 milliárd dollárt tett ki a harmadik negyedévben, a Gartner eközben 12,6 milliárdos forgalmat jelentett.

Lassú csökkenés

Sorozatban ez volt a negyedik olyan negyedév, amikor csökkent a szervereladások értéke a világon, az IDC és a Gartner is a makrogazdasági környezettel magyarázza a jelenséget. Az IDC elemzője, Matt Eastwood szerint a piac csökkenéséhez hozzájárul az is, hogy 2010-ben és 2011-ben masszív technológiai frissítésbe kezdett a piac, amely azóta alábbhagyott. Továbbra is sújtja az eladásokat a UNIX/RISC-piac gyors olvadása, a nagy értékű gépekből egyre kevesebb fogy, mára ez a szerverpiac második legkisebb szegmensévé zsugorodott a mainframe-ek mellett.

A linuxos szerverek adták az egyetlen növekedő szegmenst az IDC szerint, a szabad operációs rendszerrel telepített gépek értéke 2,6 milliárd dollárt tett ki, ami éves szinten 6,6 százalékos növekedésnek felel meg - az eladásokat főleg a HPC és cloud telepítések húzták az elemzőcég szerint. A linuxos gépek forgalma mára felülmúlja a RISC/UNIX szegmensét, amely évek óta rohamosan zuhan, a most lezárt negyedévben 14,2 százalékkal csökkenve 2,1 milliárd dollárt tett ki. A teljes szerverpiacnak ezzel csak 17,3 százalékát tették ki a UNIX-ot futtató gépek, ilyen alacsony részarányuk 10 éve nem volt az IDC szerint.

A Gartner adatai szerint továbbra is az IBM a legnagyobb UNIX-szállító, azonban a cég eladásai még így is 2 százalékkal csökkentek éves szinten, amely a Power7+ processzoros gépekre való várakozással magyarázható. A második legnagyobb UNIX-szervergyártó a HP volt 387 millió dolláros forgalommal, 28,2 százalékos csökkenéssel - a cég nemrég jelentette be legújabb generációs UNIX-szervereit, amelyektől elsősorban meglevő ügyfélkörének megtartását várja. A harmadik legnagyobb UNIX-szállító az Oracle, bevétele 35 százalékos csökkenés után 345 millió dollár volt a Gartner adatai szerint. Mára már gyakorlatilag kimondható, hogy az Oracle lépése, amely a HP-ügyfelek elbizonytalanítását célozta, egyértelműen az IBM-nek kedvezett.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A legnagyobb szegmens továbbra is a windowsos gépeké, az IDC szerint ezek adták a teljes piaci forgalom több mint felét, összesített forgalmuk 6,2 milliárd dollár volt, ami 0,9 százalékkal kevesebb mint egy éve. A legkisebb önálló szegmens pedig a mainframe-eké, ahol a bevételek 17 százalékkal csökkentek a Gartner szerint - mivel ezen a piacon az IBM tekinthető gyakorlatilag az egyedüli szereplőnek, az eladások erőteljesen függnek a Nagy Kék mainframe frissítési ciklusától. A cég legújabb és legerősebb miainframe-je, a zEnterprise EC12 az ősszel jelent meg, ennek hatásai a piaci számokban a negyedik negyedévben jelentkeznek.

Vezet az IBM és a HP

A gyártók versenyét az IBM vezeti, a Nagy Kék 3,5 milliárd dollár értékben adott el szervereket az IDC szerint. A második helyen a HP állt 3,34 milliárdos forgalommal, majd a Dell 2,1 milliárddal. Az Oracle és a Fujitsu messze leszakadva követi a dobogósokat 588, illetve 465 milliós forgalommal. Az IDC adatai szerint a Dellt kivéve minden gyártó bevétele csökkent éves szinten, a Dell feltehetően azért maradt ki ebből mert nem érinti a RISC/UNIX és a mainframe-eladások csökkenése.

A leszállított gépek számát tekintve továbbra is a HP áll az élen 634 ezer darabbal, azonban a második helyezett Dell lemaradása már nem olyan hatalmas mint korábban, a texasiak 564 ezer szervert adtak el három hónap alatt. A harmadik legtöbb szervert az IBM értékesítette, 280 ezret, a negyedik helyet pedig a Fujitsu szerezte meg. Szokás szerint a Cisco az ötödik, a szerverpiacra néhány éve belépő gyártó már régóta több gépet ad el a volumen szegmensből folyamatosan kivonuló Oracle-nél. A Gartner szerint összesen 2,46 millió szerver fogyott a harmadik negyedévben, ami 3,6 százalékos éves növekedést jelent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.