Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 5. 09:05

Lesznek új Oracle szoftverek Itaniumra

Teljes hátraarcot volt kénytelen végrehajtani az Oracle: a cég 2011 tavaszán bejelentette, nem támogatja többé az Itanium processzorokat és minden fejlesztést beszüntet, egy nemrég véget ért per azonban a döntés visszavonására kényszerítette. A vállalat tegnap hivatalosan is bejelentette, folytatódnak az itaniumos fejlesztései.

Amíg van Itanium, lesz rá Oracle-szoftver

"Korábban az Oracle bejelentette, befejezi az új szoftververziók fejlesztését Itanium mikroprocesszorokra. Ez például azt jelenti, az Oracle adatbázis 2013 elején esedékes 12c verzió sem készült volna el Itaniumra. Azonban egy bíró nemrég úgy döntött, az Oracle-nek szerződéses kötelezettsége itaniumos számítógépekre fejleszteni egészen addig, amíg a HP árul itaniumos számítógépeket. Ezért az Oracle elkészíti adatbázisának és más szoftvereinek új verzióit Itanium számítógépekre" - áll a vállalat által kiadott rövid közleményben. "Az Oracle szoftverek itaniumos verziója nagyjából egyszerre érkezik majd az IBM Power Systems verziókkal."

Amint arról lapunk is beszámolt, a HP pert indított az Oracle ellen azt állítva, hogy szerződést szegett az Itanium támogatásának felfüggesztésével. Miután az Oracle megszerezte a Sunt, belépett a hardverpiacra, és ezzel legfőbb hardverpiaci szövetségesének, a HP-nak a közvetlen konkurenciájává vált, ami sokat rontott a két vállalat viszonyán. Ezt követte a Hurd-incidens, a HP elnök-vezérigazgatója 2010 augusztusában távozott a cég éléről, néhány hónappal később pedig az Oracle-nél kezdett dolgozni elnöki pozícióban. A HP emiatt pert indított, azzal vádolva a vezetőt, hogy üzleti titkokat akart a rivális kezére átjátszani - a két cég végül tárgyalótermen kívül megegyezett.

Ennek az egyezségnek volt egy záradéka, amely kimondta, "az Oracle továbbra is kínálja termékeit a HP platformjain". A HP szerint ez szerződéses kötelezettség, amelyet az Oracle 2011 márciusi bejelentésével megszegett, az Oracle szerint azonban puszta PR-fogás, mindössze a közös  ügyfelek megnyugtatása miatt volt rá szükség. A Santa Clara megyei bíróság azonban úgy ítélte meg, a kérdéses szövegrész "félreérthetetlen", és a Hurd-ügy lezárása kapcsán keletkezett dokumentumok világossá teszik, hogy az Oracle számára kötelező az Itaniumra írt szoftverek fejlesztésének folytatása.

Ez minden olyan szoftverre vonatkozik, amelyek 2010. szeptember 20-án, vagyis a szerződés megkötésének időpontjában elérhetőek voltak a HP Integrityken, és magában foglalja az új verziókat és frissítéseket is. Az Oracle-nek egészen addig kell támogatnia szoftvereivel a HP Itanium-alapú gépeit, amíg a HP azokat ügyfeleinek kínálja és a szoftverek portolásáért az Oracle nem kérhet pénzt a HP-tól. Az ítélet kihirdetésekor az Oracle még azt közölte, fellebbezni fog. Deborah Hellinger, a vállalat szóvivője most azonban nem válaszolt a Reuters megkeresésére, amely a fellebbezést firtatta.

Már mindegy

Az Oracle azzal az indokkal hagyott fel az Itanium támogatásával, hogy az Intel és a HP meg akarja szüntetni azt. Ugyan a két vállalat ezt cáfolta, a jogi eljárás során az Oracle számos olyan bizonyítékot, például levelezést szivárogtatott ki, amely megerősíti, a szerverchip fejlesztéséből az Intel már 2007-ben ki akart szállni és a HP-nál már akkor is megvolt a szándék egy üzleti kritikus alkalmazások futtatására alkalmas Xeon-alapú platform kifejlesztésére, amelynek egyedi megkülönböztető jegyeit a HP saját szoftverei adják. Az Oracle által publikát dokumentumok között számos olyan található, amelyben központi szerepet kap az Itanium várható végének eltitkolása a piac elől.

A HP számára azonban sovány vigaszt jelent a mostani bejelentés, az Itanium-alapú szerverek forgalmát ugyanis már teljesen padlóra küldte az elmúlt másfél év bizonytalansága a platform körül. A legnagyobb szervergyártó üzleti kritikus gépeinek eladásai rohamosan zuhantak, a július 31-én véget ért pénzügyi negyedévben az üzleti kritikus HP szerverek forgalma 385 millió dollár volt mindössze, 16 százalékkal kevesebb mint egy éve - több éve nem volt ilyen alacsony a részleg bevétele, ez gyakorlatilag negatív rekord.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Itanium-alapú Integrity szerverek jelenleg az eredeti tervekhez képest három évet csúszó, végül 2010-ben megjelent négymagos "Tukwila" processzorokra épülnek. A következő generációs, alaposan áttervezett, kétszer több és erősebb magot integráló Poulson egyelőre nem érhető el, bár laborokban már régóta tesztelik azokat - a kereskedelmi megjelenés eltolása mögött inkább piaci mint műszaki okok állhatnak. A termékterven a Poulson mögött még egy generáció látszik, a Kittson, amely a Poulson finomított, továbbfejlesztett változata lesz, ha egyáltalán valaha megjelenik.

A HP ugyanis időközben bejelentette Xeon-alapú üzleti kritikus rendszereit, amelyek az Integrityk fejlesztésénél megszerzett tudást viszik el az x86 világba. A fejlesztések alapját az új, 2010-ben megjelent Integrity szervergeneráció adja, amely skálázható, blade formátumú és a költségek alacsonyan tartása érdekében az x86-os ProLiant szerverekkel számos alkatrészen osztozik. A HP olyan egyedi jellemzőkkel kívánja felvértezni x86-alapú szervereit mint az nPartitions (nPars), amely elektronikusan is leválasztja egymásról a szerverpartíciókat, vagy a HP Analysis Engine, amely lényegében egy egész rendszerre kiterjedő SMART diagnosztikának fogható fel.

Van még módszer az Itanium ekézésére

Az Oracle korábban is mindent megtett az Itanium-alapú gépek hátrányos megkülönböztetésére,  hiszen a Sun Microsystems felvásárlása után a HP az egyik legfőbb riválissá vált a számára. Ehhez változatos eszközök állnak a rendelkezésére, például a szoftverek licencelési, árazási konstrukciójának módosítása, amellyel élt is a cég. Saját SPARC chipjeinek egy magja után modelltől függően csak 0,25 vagy 0,5 licencet kell fizetnie az ügyfeleknek, IBM Power vagy Itanium processzorok esetén azonban egy teljes licencet meg kell vásárolni. Az árak magasan tartásával az Oracle továbbra is versenyhátrányban tudja tartani a rivális architektúrákat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról