:

Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2012. szeptember 26. 16:50

Otthagyja az okostelefonokat a Texas Instruments

Bombameglepetésként érte a szakértőket és a piacot a Texas Instruments bejelentése, miszerint fokozatosan kivonul az okostelefonos és tabletes processzorok piacáról, a jövőben más szegmensek felé próbál meg értékesíteni.

Nem kap a maihoz fogható támogatást a jövőben a Texas Instruments okostelefonokba és táblagépekbe szánt lapkacsaládjának fejlesztése - jelentette be a gyártó egy befektetői konferencián. A vállalat szerint a lépést a mobilos piac kiszámíthatatlansága és alacsony profitrátája indokolja, a jövőben inkább a kompetenciáikhoz közelebb álló piacokra fókuszál, így a háztartási gépekre, automatizálásra, robotikára, emellett valószínűleg az autókban vagy épp az okos mérőórákban láthatjuk viszont a TI lapkáit.

Véletlenül jó helyen?

Az OMAP 3 és 4 sorsa teljesen összefonódott az Google Android fejlesztésével, a keresőóriás ugyanis kétszer is elsődleges referenciaplatformmá választotta a TI lapkáit, a Motorola Droid/Milestone és a Samsung Galaxy Nexus esetében is. A TI OMAP sorozata az Android előretörésének nagy nyertese volt, az első nagy számban eladott robotos okostelefon (Motorola Droid) óta olyan modellek épültek a chipekre, mint a Nokia N900-N950-N9, a Palm Pre 1-2, a Motorola legtöbb telefonja (Droid sorozat, XT720, Defy) és a Samsung is jónéhány modellben használta az amerikai lapkákat, például a Galaxy Nexusban is OMAP dobog. A chipek a tabletek között is sikeresek lettek, a BlackBerry PlayBook, Amazon Kindle és Kindle HD, a Barnes and Noble Nook vagy éppen a Kobo Arc is a TI alkalmazásprocesszorait használja.

A TI azonban szinte véletlenül sodródott bele az elmúlt néhány évben kibontakozott okostelefonos háborúba. A piacon már hosszú ideje jelen volt, elsősorban DSP és baseband lapkái révén, ARM-os alkalmazásprocesszorai pedig pont kapóra jöttek az okostelefonos boom idején. A cég gyorsan reagált és ügyesen használta ki előnyeit, így a felfutási időszak kezdetére sikerrel pozicionálta magát a legjobb lapkagyártók között. A robbanás azonban a vártnál is nagyobb lett, megborult azonban a piac korábbi, sok kis szereplőre épülő dinamikája és az eladások, illetve a profit mára két gyártónál csapódik le.

Gyilkos árverseny

A TI vezetése azzal indokolta a fókuszváltást, hogy ugyan a beágyazott rendszerek piaca lassabban nő az okostelefonokénál, de cserébe magasabb profitarányt mutat. A cég képviselői szerint a lapkákon elérhető eredményhányad 55-60 százalék ezen a piacon, az autógyártóké ennél valamivel alacsonyabb, a kistételes rendelés-alapú üzletágban pedig valamivel magasabb, a kommunikációs infrastruktúra berendezései pedig valahol középen. A TI a piac előnyeként emlegeti, hogy hagyományos erősségével, az analóg elektronikával jól egészíti ki egymást, ráadásul a jóval hosszabb termékfrissítési ciklusok miatt alacsonyabb kutatás-fejlesztési költségekkel is jár. További előny, hogy a TI jártas az ipari szintű (nem konzumer) lapkák validációjában és gyártásában is, ami az autógyártók szemében fontos elem lehet.

Ezzel szemben a mobilos piac egyre inkább beszűkül, a két legnagyobb szereplő, az Apple és a Samsung saját fejlesztésű processzorokat használ, a maradékon pedig Marvell, a Broadcom, az NVIDIA, a Sony-nál nyerő ST-Ericsson és a legnagyobb független szereplő, a Qualcomm marakodik. Ennek eredménye természetesen pusztító árverseny a közép- és belépő kategóriában, amit a Texas Instruments nem hajlandó megvívni.

A döntés alapvetően érthető, a TI központi kompetenciája nem az alkalmazásprocesszorokban rejlik, az korábban csupán kiegészítőnek számított a DSP-k, mikrokontrollerek, illetve baseband chipek mellett. A gyilkos kutatás-fejlesztési versenyt a TI bírta egy ideig, a jövőbeni profit reményében rengeteg erőforrást ölt az OMAP 4 és OMAP 5 fejlesztésébe is. A piaci dinamika azonban időközben gyökeresen átalakult, a piac pedig hangsúlyosan kétpólusúvá vált, a TI hagyományos megrendelőinek piaci részesedése pedig elolvadt. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy egy-két éven belül az Intel is versenyképes lehet a piacon - hosszútávú, stabilan profittermelő jövőre tehát vajmi kevés esély van.

Milyen piacot hagynak ott?

Az okostelefonos alkalmazásprocesszorok piaca 2011-ben nem kevesebb mint 70 százalékot nőtt, állítja a Strategy Analytics elemzőcég. A 7,9 milliárd dolláros összbevételből a Qualcomm és a Samsung szerezte a legnagyobb részesedést, de a Texas Instruments a harmadik legnagyobb szereplő volt ezek mögött, megelőzve a Marvellt és a Broadcomot. 2010-ig egyébként a dallasi központú TI értékesítette a legtöbb okostelefonos chipet, derül ki a Strategy Analytics jelentéséből, de 2011-ben már volumen alapján is a Qualcomm lett a piacvezető, amelynek Snapdragon kódnevű lapkáit az Apple kivételével minden vezető okostelefon-gyártó használja.

A legfrissebb, idei első negyedévre vonatkozó felmérés alapján a Qualcomm a piacvezető továbbra is, részesedése azonban egy év alatt 7 százalékponttal 44 százalékra esett. A Strategy Analytics szerint ennek oka az alsó kategóriás készülékek terén a Broadcom és a Marvell felől érkező nyomás - ez a nyomás pedig a volumenben amúgy is erős TI-t még érzékenyebben érinthette.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A TI az erősödő versenyben előre menekült, a vállalat korán elkezdte az OMAP új, ötödik generációjának fejlesztését. A munka azonban egyre jobban megcsúszott, az ARM Cortex-A15 magokat használó processzort 2012 harmadik negyedévére ígérte a gyártó, ehhez képest sem a lapkákról, sem a lapkákra épülő termékekről nem tudni semmit. A HWSW tippje szerint egyébként a januári CES-en mutatkozhatnak be az első OMAP5-ös eszközök, leghamarabb pedig a második negyedévben vagy késő nyáron kerülhetnek a boltok polcaira, erre az időpontra azonban már elkészül a Samsung hasonló, szintén Cortex-A15-öt használó Exynos 5-je, a Qualcomm pedig már lassan egy éve lesz akkor a piacon az S4 (Krait magos) processzorcsalád.

A mobilos OMAP vége

A TI bejelentése szerint meglévő partnereikt továbbra is támogatni fogja a vállalat, az új generációs eszközökbe azonban már nem invesztál annyi energiát, mint korábban. "Úgy véljük, hogy a növekedés lehetősége már nem olyan vonzó, mint korábban"  - jelentette ki Greg Delagi, a beágyazott rendszerekért felelő alelnök. A TI döntése nem előzmények nélküli, a gyártó már korábban említette, hogy az OMAP családdal már nem kizárólag az okostelefonok és tabletek piacát célozza, hanem alternatív piacokon, például az autógyártóknál is házal termékeikkel.

Ugyan Delagi és a Texas Instruments kifejezetten óvatosan fogalmazott az okostelefonos és tabletes jövővel kapcsolatban, a TI gyakorlatilag bejelentette kivonulását piacról. Erre egyébként ráerősít, hogy a cég jelenleg két termék közötti átmenetben van. Az OMAP 4 család ugyanis fokozatosan teljesen kifut, a tavasszal bemutatkozó okostelefonokban már csak gyéren kap majd helyet, az új, OMAP5 lapkát pedig várhatóan nem sokan fogják választani annak fényében, hogy a TI csak korlátozott támogatást biztosít hozzá. A termékváltási folyamat kellős közepén bejelenteni, hogy az új termék csupán minimális fókuszt kap - ez a HWSW szerint is a TI gyorsított ütemű kivonulásának jele lehet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.