Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 8. 15:48

Megmutatta a Texas Instruments, mi kerül a jövő mobiljaiba

A barcelonai Mobile World Congress előtt egy héttel mutatta be OMAP 5 generációs chipjét a Texas Instruments. A vállalat egy potens ARM-chippel rukkolt elő, de csak több mint egy év múlva találkozhatunk vele mobil eszközökben.

Két nagy mag - és sok kicsi

Fellebbentette a fátylat OMAP 5 architektúrájáról a Texas Instruments: a 2011 második felében tömeggyártásba kerülő chipek a publikált termékek közül elsőként tartalmaznak ARM Cortex-A15 MPCore magokat. A Cortex-A15 MPCore az ARM legújabb fejlesztésű processzormagja, az OMAP 5-be két ilyen mag került, de a Cortex-A15 MPCore felépítése lehetővé teszi akár négymagos chipek gyártását is - könnyen elképzelhető, hogy 1-2 éven belül már egy okostelefonban vagy tabletben is felbukkanhatnak négymagos chipek, ahogy a teljesítmény iránti igény fokozatosan nő. A Texas Instruments az OMAP 5 kapcsán már párhuzamosan futó operációs rendszerekről beszél a TI, az ARM15 egyébként hardveres támogatást biztosít a virtualizációhoz is.

A TI OMAP 5 órajele akár 2 GHz is lehet, a két A15 maghoz pedig a chip órajelén futó, 2 megabájtos osztott L2 gyorstár tartozik, ami duplája az OMAP 4 generációnak. A Texas Instruments becslése szerint a kétmagos 2 GHz-es OMAP 5 háromszoros teljesítményt ad le a Cortex-A9 magos OMAP 4-hez képest, az A15 pedig órajelenként akár kétszeres teljesítményre is képes a jelenleg elterjedt A9-cel összehasonlítva. Az A15-ről egyelőre sok részlet nem ismert, de a TI által megszellőztetett adatok alapján arra lehet következtetni, hogy az ARM mérnökei jelentősen áttervezték a magokat.

A Texas Instruments új chipjébe a két Cortex-M4 mag is került, ezeknek elsősorban audio- és videofolyamok dekódolásakor lehet szerepük. Az M4 magok nem támogatják a teljes ARMv7 utasításkészlet-architektúrát, csak a Thumbot, azonban rendelkeznek olyan utasításkészlet-kiterjesztéssel, amelyet kimondottan jelfeldolgozási feladatok gyorsítására hoztak létre. Az OMAP 5 emellett külön dedikált áramkört kapott videofeldolgozásra, képfeldolgozásra és hangfeldolgozásra is. A megcélzott feladatok: videostreaming, 3D videózás, valamint az "augmented reality" alkalmazások, amelyek szintén igénybe veszik a platform videofeldolgozási képességeit. Az OMAP 5 egyébként négy kamerát is képes kiszolgálni, az erre épülő okostelefonokkal elvileg akár sztereó 3D videót is lehet rögzíteni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A chipbe egy PowerVR SGX544-MPx 3D grafikus vezérlőt licencel a Texas Instruments az Imagination Technologiestől, azonban hogy pontosan milyen konfigurációban kerül be a chipekbe, vagyis mekkora teljesítménynövekedés várható az SGX540-hez képest, az egyelőre nem nyilvános. A 3D-gyorsító mellett egy saját fejlesztésű 2D-gyorsító is van az OMAP 5-ben.

A konkurencia sem tétlenkedik

A Texas Instruments két OMAP 5 architektúrára épülő chipet jelentett be, az OMAP5430 és OMAP5432 modelleket, amelyek a tokozásban és a támogatott memória típusában térnek el egymástól. Mivel a gyártásuk csak az év végén kezdődik és termékekben 2012 második felében bukkanhatnak fel, egyelőre nehéz lenne megtippelni, milyen esélyekkel indulnak a versenyben. Az biztos, hogy szembe kell szállnia a Qualcomm legújabb Snapdragonjával (8960), amely szintén két ARM Cortex-A15 MPCore maggal és egy új Adreno grafikus vezérlővel felvértezve érkezik, valamikor 2011 végén.

A januári CES-en az NVIDIA ígéretet tett arra, 2011 végén négymagos Tegra 3 lapkákat szállít 1,5 GHz-es Cortex-A9 magokkal és a jelenleginél háromszor gyorsabb grafikus vezérlővel, amely akár Blu-ray filmekkel is megbirkózik és 1920x1200 pixeles kijelzőt is meg tud hajtani. Valószínűleg a Samsung sem fog tétlenkedni a következő évben és egy új Hummingbirdöt küld piacra, és akkor még csak az ARM-világ nagyobb szereplőiről beszéltünk. A partvonalon ugyanis ott várakozik az x86-tal az Intel, és alig várja, hogy gyártástechnológiai fölényét és chipfejlesztési erőforrásait bevetve a mobil eszközök óriásira duzzadó, évente több százmillió vagy akár milliárd chipet felszippantó piacán is arasson.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról