Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 11. 11:47

2014-ig drága marad a merevlemez

Tavaly nyáron a Thaiföldön víz alá került több merevlemezgyár, ami megroppantotta a piaci kínálatot és egekbe küldte az árakat. Az IHS iSuppli szerint 2014-ig nem tér vissza ahhoz az áradások előtti árszinthez a piac.

A tavaly nyári monszun az elmúlt 50 év legnagyobb esőit hozta, amelynek következtében Thaiföld területének jó része víz alá került, ennek nem csak 700 ezer lakóépület hanem 14 ezer gyárépület is a kárát látta. Az áradás miatt a Western Digital összes thai üzemét le kellett állítani, részben mert víz alá kerültek, részben pedig a személyzet és a technika biztonságba helyezése miatt.

A kieső termelési kapacitás miatt az árak hirtelen emelkedésnek indultak, voltak olyan merevlemez-típusok, amelyek ára néhány hét leforgása alatt kétszeresése drágult. Az IHS iSuppli friss előrejelzése szerint 2011 harmadik hónapjában a teljes merevlemezpiacon az egy eladott termékre jutó bevétel (ASP) még 51 dollár volt, ez a negyedik negyedévre a készlethiány miatt 66 dollárra ugrott, ami 28 százalékos drágulást jelent - ezzel párhuzamosan a leszállított merevlemezek száma 29 százalékkal csökkent vissza. A tavalyi negyedik negyedévben 121 millió merevlemezt adtak el mindössze, ilyen kicsi utoljára 2008-ban, a pénzügyi válság kitörését követően volt a piac.

Az idei első negyedévben az ASP továbbra is kitartott 66 dolláron, a második negyedévre pedig 65 dollárra csökkent. Az elemzőcég szerint az árak csökkenése továbbra is nagyon lassú lesz, 2014-ig nem áll vissza az áradások előtti, tavaly harmadik negyedéves szintre. Thaiföldön azóta persze levonult az ár és a gyárakban is helyreállt a rend, azonban két, az ipart alapvetően meghatározó ügylet is lezajlott: a Seagate kezébe került a Samsung merevlemezgyártó részlege, a Western Digital pedig a Hitachi GST felvásárlásával erősített.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ennek köszönhetően erős oligopólium alakult ki a piacon, a két meghatározó gyártó a piac több mint négyötödét tartja kézben, ami nagyobb mozgásteret enged számukra az árak érvényesítésében - és egyikük sem érdekelt abban, hogy a merevlemezek újra olcsók legyenek. A kereslet ugyanis folyamatosan emelkedik az adattárolók iránt mind a PC-piacon, mind a szerver- és tárolópiacon, valamint az otthoni szórakoztató berendezések (pl. set-top boxok, kamkorderek, médialejátszók) szegmensében is.

Az iSuppli szerint a kínált hirtelen összeroppanása után több nagy PC-gyártó is fix kapacitást kötött le a merevlemez-gyártóknál, amelyek bizonyos mennyiségű HDD szállítását garantálják, azonban az árak átlagosan 20 százalékkal vannak az áradás előtti szinten - ne legyen kétségünk afelől, hogy ezt a PC-k árában érvényesíteni fogják a gyártók. Ha a vállalatok felhagynak ezzel a gyakorlattal és az azonnali piacon kezdenek vásárolni, akkor is négy negyedévig tartana a tavaly nyári árak elérése sorozatos 6 százalékos áreséssel számolva. Erre azonban az elmúlt három évben nem volt példa.

a címlapról