Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 11. 11:47

2014-ig drága marad a merevlemez

Tavaly nyáron a Thaiföldön víz alá került több merevlemezgyár, ami megroppantotta a piaci kínálatot és egekbe küldte az árakat. Az IHS iSuppli szerint 2014-ig nem tér vissza ahhoz az áradások előtti árszinthez a piac.

A tavaly nyári monszun az elmúlt 50 év legnagyobb esőit hozta, amelynek következtében Thaiföld területének jó része víz alá került, ennek nem csak 700 ezer lakóépület hanem 14 ezer gyárépület is a kárát látta. Az áradás miatt a Western Digital összes thai üzemét le kellett állítani, részben mert víz alá kerültek, részben pedig a személyzet és a technika biztonságba helyezése miatt.

A kieső termelési kapacitás miatt az árak hirtelen emelkedésnek indultak, voltak olyan merevlemez-típusok, amelyek ára néhány hét leforgása alatt kétszeresése drágult. Az IHS iSuppli friss előrejelzése szerint 2011 harmadik hónapjában a teljes merevlemezpiacon az egy eladott termékre jutó bevétel (ASP) még 51 dollár volt, ez a negyedik negyedévre a készlethiány miatt 66 dollárra ugrott, ami 28 százalékos drágulást jelent - ezzel párhuzamosan a leszállított merevlemezek száma 29 százalékkal csökkent vissza. A tavalyi negyedik negyedévben 121 millió merevlemezt adtak el mindössze, ilyen kicsi utoljára 2008-ban, a pénzügyi válság kitörését követően volt a piac.

Az idei első negyedévben az ASP továbbra is kitartott 66 dolláron, a második negyedévre pedig 65 dollárra csökkent. Az elemzőcég szerint az árak csökkenése továbbra is nagyon lassú lesz, 2014-ig nem áll vissza az áradások előtti, tavaly harmadik negyedéves szintre. Thaiföldön azóta persze levonult az ár és a gyárakban is helyreállt a rend, azonban két, az ipart alapvetően meghatározó ügylet is lezajlott: a Seagate kezébe került a Samsung merevlemezgyártó részlege, a Western Digital pedig a Hitachi GST felvásárlásával erősített.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Ennek köszönhetően erős oligopólium alakult ki a piacon, a két meghatározó gyártó a piac több mint négyötödét tartja kézben, ami nagyobb mozgásteret enged számukra az árak érvényesítésében - és egyikük sem érdekelt abban, hogy a merevlemezek újra olcsók legyenek. A kereslet ugyanis folyamatosan emelkedik az adattárolók iránt mind a PC-piacon, mind a szerver- és tárolópiacon, valamint az otthoni szórakoztató berendezések (pl. set-top boxok, kamkorderek, médialejátszók) szegmensében is.

Az iSuppli szerint a kínált hirtelen összeroppanása után több nagy PC-gyártó is fix kapacitást kötött le a merevlemez-gyártóknál, amelyek bizonyos mennyiségű HDD szállítását garantálják, azonban az árak átlagosan 20 százalékkal vannak az áradás előtti szinten - ne legyen kétségünk afelől, hogy ezt a PC-k árában érvényesíteni fogják a gyártók. Ha a vállalatok felhagynak ezzel a gyakorlattal és az azonnali piacon kezdenek vásárolni, akkor is négy negyedévig tartana a tavaly nyári árak elérése sorozatos 6 százalékos áreséssel számolva. Erre azonban az elmúlt három évben nem volt példa.

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 16. 13:27

A nyári leállás után, szeptember 29-30-án az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.