Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 11. 11:47

2014-ig drága marad a merevlemez

Tavaly nyáron a Thaiföldön víz alá került több merevlemezgyár, ami megroppantotta a piaci kínálatot és egekbe küldte az árakat. Az IHS iSuppli szerint 2014-ig nem tér vissza ahhoz az áradások előtti árszinthez a piac.

A tavaly nyári monszun az elmúlt 50 év legnagyobb esőit hozta, amelynek következtében Thaiföld területének jó része víz alá került, ennek nem csak 700 ezer lakóépület hanem 14 ezer gyárépület is a kárát látta. Az áradás miatt a Western Digital összes thai üzemét le kellett állítani, részben mert víz alá kerültek, részben pedig a személyzet és a technika biztonságba helyezése miatt.

A kieső termelési kapacitás miatt az árak hirtelen emelkedésnek indultak, voltak olyan merevlemez-típusok, amelyek ára néhány hét leforgása alatt kétszeresése drágult. Az IHS iSuppli friss előrejelzése szerint 2011 harmadik hónapjában a teljes merevlemezpiacon az egy eladott termékre jutó bevétel (ASP) még 51 dollár volt, ez a negyedik negyedévre a készlethiány miatt 66 dollárra ugrott, ami 28 százalékos drágulást jelent - ezzel párhuzamosan a leszállított merevlemezek száma 29 százalékkal csökkent vissza. A tavalyi negyedik negyedévben 121 millió merevlemezt adtak el mindössze, ilyen kicsi utoljára 2008-ban, a pénzügyi válság kitörését követően volt a piac.

Az idei első negyedévben az ASP továbbra is kitartott 66 dolláron, a második negyedévre pedig 65 dollárra csökkent. Az elemzőcég szerint az árak csökkenése továbbra is nagyon lassú lesz, 2014-ig nem áll vissza az áradások előtti, tavaly harmadik negyedéves szintre. Thaiföldön azóta persze levonult az ár és a gyárakban is helyreállt a rend, azonban két, az ipart alapvetően meghatározó ügylet is lezajlott: a Seagate kezébe került a Samsung merevlemezgyártó részlege, a Western Digital pedig a Hitachi GST felvásárlásával erősített.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ennek köszönhetően erős oligopólium alakult ki a piacon, a két meghatározó gyártó a piac több mint négyötödét tartja kézben, ami nagyobb mozgásteret enged számukra az árak érvényesítésében - és egyikük sem érdekelt abban, hogy a merevlemezek újra olcsók legyenek. A kereslet ugyanis folyamatosan emelkedik az adattárolók iránt mind a PC-piacon, mind a szerver- és tárolópiacon, valamint az otthoni szórakoztató berendezések (pl. set-top boxok, kamkorderek, médialejátszók) szegmensében is.

Az iSuppli szerint a kínált hirtelen összeroppanása után több nagy PC-gyártó is fix kapacitást kötött le a merevlemez-gyártóknál, amelyek bizonyos mennyiségű HDD szállítását garantálják, azonban az árak átlagosan 20 százalékkal vannak az áradás előtti szinten - ne legyen kétségünk afelől, hogy ezt a PC-k árában érvényesíteni fogják a gyártók. Ha a vállalatok felhagynak ezzel a gyakorlattal és az azonnali piacon kezdenek vásárolni, akkor is négy negyedévig tartana a tavaly nyári árak elérése sorozatos 6 százalékos áreséssel számolva. Erre azonban az elmúlt három évben nem volt példa.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról