Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 15. 15:24

Végleges a MySQL Cluster 7.2

Mától elérhetővé vált a MySQL Cluster Carrier Grade Edition 7.2, az Oracle nagy rendelkezésre állású fürtözött adatbázisrendszere. A nyílt forráskódú rendszer fejlesztése jó ütemben haladt, 9 hónap alatt kiadáséretté vált a szoftver.

Megjelent a MySQL Cluster 7.2 végleges verziója - jelentette be ma az Oracle. A széles körben használt, több mint egymilliárd ügyfelet kiszolgáló rendszer új verziója jobb skálázódást, magasabb teljesítményt és új technológiák támogatását ígéri. A fejlesztéssel az Oracle azoknak a találgatásoknak a végére is pontot akart tenni, amelyek megkérdőjelezték a szoftverház elkötelezettségét a MySQL fejlesztése felé.

Nagyobb rendelkezésre állás és teljesítmény

A MySQL Cluster (Carrier Grade Edition) hagyományosan a nagy rendelkezésre állást igénylő feladatokat célozza, ennek megfelelően szélsőségesen elosztott felépítéssel rendelkezik, egészen különleges hibatűréssel. Az ajánlott felépítésben az ilyen rendszerekben minden elem többszörösen található meg, így nincs olyan részegység, amelynek kiesése magával rántaná a teljes fürtöt. Eddig azonban a MySQL Cluster csak az egy adatközponton belüli működést támogatta, a fizikailag távol lévő szervertermek közötti együttműködés nem volt megoldott. Ezen változtat a 7.2-es verzió, amely már képes kezelni a különböző adatközpontban található kiszolgálók fürtözését is, mivel képes elviselni az ilyenkor természetesen megnövekedő késleltetéseket is. Az adatközpontok közötti aktív-aktív replikáció nyilvánvalóan tovább emeli a rendelkezésre állást, az adatközpont teljes kiesése esetén a másik telep azonnal át tudja venni a feladatokat.

Az új rendszer újdonságai közé tartozik az Advanced Query Localization, amely a node-okon történő adatvégzést favorizálja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a csomópontok nem csak a lekérdezésre adott választ szolgálják ki a központi szerver felé, hanem a számolási munkából is aktív részt vállalnak, a nyers adatok helyett pedig lehetőség szerint feldolgozott információt adnak fel. Ennek betudható, hogy a MySQL mérnökei mindössze nyolc node-ból olyan fürtöt állítottak össze, amely képes kiszolgálni percenként egymilliárd SELECT lekérést vagy 110 millió UPDATE lekérést. Az adatok szerint egy csomópontok egyenként két 6 magos Intel Xeon X5670 processzort és 48 gigabájt memóriát tartalmaztak, Linux operációs rendszer és Infiniband hálózat mellett, flexAsynch teszt alatt, a NoSQL C++ NDB API-t használva.

A Cluster 7.2 a fejlesztők szerint jobban kihasználja a modern processzorok többszálúságát is, ennek érdekében a csomópontokon futó rendszert minél több utasításszálra bontották le. A rendszer támogatja az automatikus shardingot (szilánkosítást is), amely az adatbázist részegységekre bontja a lekérdezések jobb párhuzamosíthatósága érdekében. A szoftver virtualizációs támogatást is kapott, mind on-premise, mind felhős implementációban. Az Oracle gondoskodott arról, hogy a Cluster 7.2 minősítést is kapjon a saját Xen-alapú Oracle VM Serveren való futáshoz.

Rugalmasabb interfészek

A MySQL Cluster 7.2 alatt kicserélődött a MySQL szerver is, így végre megkapta az InnoDB-t használó MySQL 5.5-t. A MySQL Cluster az adattáblákat az adatnode-okon tárolja, nem pedig MySQL Server-ben, így azokhoz rugalmasan, többféle interfészen keresztül lehet hozzáférni. A Cluster 7.2 támogatja a MySQL-en keresztül a PHP, PERL, Python, Ruby vagy Java hozzáférést, amennyiben relációs lekérdezésekre van szükség. Egyéb esetekben használható memcached illetve REST/HTTP API is, valamint alkalmazások építhetőek ClusterJ és JPA API-kra is. Szükség esetén natív, C++ alapú NDB API is elérhető.

Rugalmas szoftverarchitektúra

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A menedzselhetőséget a MySQL Cluster Manager új, 1.1.4-es verziójú változata segíti, amellyel a legfontosabb adatbázis-kezelési feladatok automatizálhatóak. Az automatizáció hozadéka, hogy a manuális beállításokból származó hibák így kiküszöbölhetőek, ami a nem tervezett leállások egyik legfontosabb oka. A MCM a MySQL Clusterrel együtt is letölthető, ilyen formában telepítés után azonnal megkezdhető a rendszer használata. A MCM az éles rendszerek kezelésében is segítséget nyújt, például egy újabb node hozzáadása csupán néhány parancs kiadásával megoldható.

Az új szoftver támogatja a konszolidált felhasználói jogosultság-kezelést is. A Cluster és a MySQL Server között megosztható a felhasználók jogosultságait tartalmazó információ, így a jogosultságok immár ezen a rendszeren is központilag kezelhetőek.

A Cluster Carrier Grade Edition támogatásának ára nem változott, a korábbi verzió esetében érvényes árszintek érvényesek az új verzió esetében is. A rendszer egésze GPL licenc mellett egészében le is tölthető a cég oldaláról. Az újdonságokat összefoglaló white paper regisztráció után innen érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról