:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 16. 10:13

Elkészült és letölthető a MySQL 5.5

A várakozásoknak megfelelően az Oracle a pekingi OpenWorld rendezvényen bejelentette a MySQL 5.5 végleges verziójának elérhetőségét. A szoftver rekordsebességgel készült el, nagyjából két évvel a MySQL 5.1 után.

"A MySQL legújabb verziójának megjelenése azt bizonyítja, az Oracle elkötelezett a MySQL és a közösség iránt" - mondta a bejelentés kapcsán Edward Screven, az Oracle főmérnöke. A cég állítása szerint a szoftver a felhasználóktól beérkezett visszajelzések alapján fejlődik és a szeptemberben kiadott Release Candidate változattal kapcsolatos felhasználói tapasztalatokat is felhasználták a MySQL 5.5 véglegesítésénél.

Jobb skálázhatóság, nagyobb teljesítmény

A MySQL 5.5 képességeiről már az őszi, San Franciscó-i OpenWorldön beszélt az Oracle, a népszerű nyílt forrású adatbázis legújabb verziója teljesítmény és skálázhatóság terén hozza a legfontosabb újdonságokat. A MySQL Database és az alapértelmezetté tett InnoDB tárolómotor a fejlesztéseknek köszönhetően a korábbinál hatékonyabban képes kihasználni a többprocesszoros, illetve többmagos rendszereket, mostantól akár négynél több processzormagra is nyújtózhat, állítja a vállalat. Az adatbázis ennek köszönhetően már látványos lassulás nélkül kezel akár ezer párhuzamos kapcsolatot is.

Az Oracle évekkel ezelőtt egy felvásárlás révén szerezte meg az InnoDB-t, amely az egyik legnépszerűbb tárolómotor a MySQL alatt, a konkurenciával összehasonlítva a legfontosabb előnye a fejlett tranzakciókezelés. A MySQL saját motorját, a Falcont nem fejleszti többé az Oracle.

Az Oracle kiemelte, hogy a windowsos MySQL hatalmasat lépett előre teljesítmény tekintetében, egy négyprocesszoros, kétmagos szerveren a SysBench tesztben csak olvasási műveletek alatt ötszörös gyorsulást mért a vállalat a MySQL 5.1-hez képest Windows Server 2008-on, írás-olvasás műveletek alatt pedig akár tizenötszörös is lehet a különbség - persze tudjuk, hogy a benchmarkok alatt mutatott teljesítmény gyakran köszönőviszonyban sincs a valósággal. A vállalat nem titkolt célja, hogy a MySQL-t a Microsoft SQL Server ellenfeleként pozicionálja, és csökkentse a két szoftver képességei közötti különbséget. A MySQL 5.5 linuxos verziója ugyanebben a tesztben két-háromszoros gyorsulást produkált.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Említésre méltó újdonság még a "majdnem-szinkron" (semi-synchronous) replikáció bevezetése, amely  hibatűrő konfiguráció esetén javítja a teljesítményt azáltal, hogy az elsődleges adatbázisnak nem kell az összes másodlagos adatbázistól beérkező "acknowledge" üzenetre várnia - ha már az  egyik másodlagos adatbázistól beérkezett az üzenet, az elsődleges folytathatja a feldolgozást. Újdonság még a a szinkronizációs problémák felderítését segíteni hivatott Replication Heart Beat.

Megdrágult, de továbbra is elérhető ingyen

Amint arról a HWSW is beszámolt, az Oracle nemrég megemelte a MySQL-hez elérhető támogatás árát, cserébe azonban több szolgáltatást is kínál. A MySQL Standard Edition lett az alapváltozat, amely az adatbázison, konnektorokon és replikációs képességen felül a MySQL Workbenchet, illetve a MyISAM és InnoDB tárolómotorokat tartalmazza. Az Enterprise Edition ezt particionálással, valamint a MySQL Enterprise Monitorral és Backuppal egészíti ki. A csúcsváltozat a MySQL Cluster Carrier Grade Edition, amelyet üzleti kritikus feladatokra ajánlanak elsősorban. Ennek a változatnak a legfontosabb képessége a fürtözhetőség akár telephelyek között is.

A MySQL-hez vásárolható támogatás ára mostantól a szerver méretétől függ. Az új rendszerben a MySQL Standard Edition támogatás ára 1-4 foglalatos gépek esetén évente 2000 dollár, 5-nél több processzort tartalmazó szerverekre azonban már 4000 dollárba kerül. A MySQL Enterprise Edition támogatás ára 1-4 processzoros rendszerekre 5000 dollár évente, 5 vagy több processzor esetében pedig a duplája, azaz évi 10 ezer dollár. A Cluster Carrier Grade éves támogatási díja szervermérettől függően 10 vagy 20 ezer dollár. Az elmúlt hat évben a MySQL-hez 599 dolláros éves díjú Basic támogatási csomagot is vásárolhattak az ügyfelek, ez azonban az új árlistán már nem szerepel.

A MySQL 5.5 Community Edition az alapértelmezett InnoDB tárolómotorral továbbra is szabadon letölthető GPL licenc alatt. Az adatbázis Windows Linux, Mac OS X, Solaris, HP-UX és FreeBSD operációs rendszeren futó csomagban, valamint forráskódként is elérhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.