:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 20. 10:15

Újra rekordnegyedév az Intelnél

Nyilvánosságra hozta negyedik negyedéves eredményeit az Intel. A világ legnagyobb félvezetőgyártójának mutatói a PC-piac gyengélkedése ellenére rekordokat döntöttek, a cég bevételben, üzemi és nettó nyereségben, valamint részvényenkénti profitban is új csúcsot állított tel.

Csak fékezni tudta az árvíz az Intelt

A PC-piac negyedik negyedéves gyengélkedése csak megzavarni tudta az Intelt: a vállalat évek óta tartó menetelését megállítani még a thaiföldi árvíz okozta merevlemez-hiánynak, valamint a gyenge lakossági PC-keresletnek sem sikerült. 2011 utolsó negyedévében 13,9 milliárd dolláros bevételt ért el a cég, üzemi eredménye 4,6 milliárd dollár, nettó eredménye 3,4 milliárd dollárt volt, megannyi történelmi rekord. Éves szinten a bevétel 22 százalékkal, az üzemi eredmény 20 százalékkal, a nettó eredmény pedig 11 százalékkal bővült.

Az eredmények javulását organikus növekedés, valamint a McAfee és az Infineon vezeték nélkül chipeket gyártó részlegének akvizíciója egyaránt magyarázza. A PC-processzorokat gyártó részleg 17 százalékos, a szerverchipeket gyártó üzletág szintén 17 százalékos bevételnövekedést ért el éves szinten. Az Intel kommünikéje egyik esetben sem említ rekordszámú negyedéves szállítást, ami arra enged következtetni, hogy inkább a kedvező termékmixnek, a drágább chipek iránti erősebb keresletnek köszönhető a bevétel bővülése. 2011-ben az eladott PC-processzorok 70 százaléka került ki a Core családból, a Sandy Bridge generációs lapkák a bevétel 40 százalékát tették ki.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A negyedéves üzemi eredményhányad 64,5 százalékra emelkedett 2010-hez képest, mivel a 22 nanométeres üzemek építésével járó költségek már nem jelentkeztek, ezek a gyárak már készen állnak és elkezdték ontani az Ivy Bridge generációs processzorokat, amelyek még tavasszal piacra kerülnek. A szerverekbe szánt Romley platform (amelynek alapját a Sandy Bridge-alapú Xeonok jelentik) még az első negyedév során piacra érkeznek, a szállításuk már megkezdődött. A HWSW információi szerint a bejelentésre 2012 februárjának közepén kerül sor.

Teljes lefedettség tabletekbe, okostelefonokba

Paul Otellini elnök-vezérigazgató az elemzők részére rendezett konferenciahíváson elmondta, a vállalat célja, hogy a PC-khez és szerverekhez hasonlóan az okostelefonok és tabletek szegmensét is többféle teljesítményű, képességű és árú termékkel kívánja lefedni. A vállalat a múlt heti CES-nen mutatta be okostelefonokba szánt Atom rendszerchipjét, amely a ma elérhető csúcskategóriás ARM lapkák méltó versenytársa teljesítményben és fogyasztásban is. Az Intel célja, hogy idővel ne csak a csúcskategóriás, hanem az alsóbb árkategóriás modellek számára is megfelelő chipet tudjon kínálni, amelyhez a gyártástechnológiai fölényét és kutatás-fejlesztési, chiptervezési erőforrásait kívánja csatasorba állítani. Az Infineon vezeték nélküli chipekkel foglalkozó részlegének megvásárlása lehetővé teszi az Intel számára, hogy a rádiós vezérlőket az alkalmazásprocesszorra integrálja és így csökkentse a gyártás és végső soron egy készülék alkatrészköltségeit.

Lenovo K800: az első Intel-alapú okostelefon

Otellini elmondta még, az Intel egy Medfield rendszerchipen nagyobb profitot realizál mint a versenytársai saját termékeiken, mivel a szellemi tulajdon, a tervezés és a gyártás egy kézben összpontosul. A vállalatnak például a Qualcommtól vagy az NVIDIA-tól eltérően nem kell az ARM számára licencdíjat fizetnie a mobilos chipek után, illetve a félvezetőgyártó partnerrel sem kell osztoznia a nyereségen,  így a profit nagyobb része maradhat házon belül. A nagyobb eredményhányad pedig hosszú távon lehetővé teszi számára a gyártástechnológiai fejlesztés és a chipdesign költségeinek erőteljesebb finanszírozását és a piacszerzés érdekében akár az ár csökkentését.

A 14 nanométer küszöbén

Éves szinten is rekordot döntött az Intel, a cég története során először ért el 50 milliárd dollár feletti bevételt, az 54 milliárd dolláros adat 24 százalékkal múlta felül a bázist - a növekedésből 3,6 milliárd dollárral vette ki a részét a McAfee és az Infineon vezeték nélküli részlege, amely immár az Intel Mobile Communications Group része. A cég éves nettó eredménye 19 százalékkal 13,7 milliárd dollárra emelkedett. "Ez volt sorozatban a második évünk 20 százalék feletti bevételnövekedéssel" - mondta az eredmények kapcsán Paul Otellini.

2012-ben az Intel várhatóan 12,5 milliárd dollárt költ tőkeberuházásra, ahogy megkezdi a 14 nanométeres csíkszélességű gyártásra történő átállást, amelyhez az üzemeit korszerűsítenie kell. Az Intelnél 2011 végén indult be a 22 nanométeres lapkák gyártása, a 14 nanométeres eljárás tömegtermelésbe állása 2013 végén esedékes. Emellett a cég 1,8 milliárd dollárt fordít idén kutatás-fejlesztésre - elsősorban az Ultrabookokba, szerverekbe, tabletekbe és okostelefonokba szánt alkatrészek lesznek a fókuszban, valamint a 14 nanométeres gyártástechnológia fejlesztése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.