:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. szeptember 5. 08:45

IFA: kezünkben a Samsung újdonságai

Az idei IFA technológiailag nem tartogatott sok újdonságot, nem a megahertzekről és az új megoldásokról szóltak a bejelentések sem. Az idei felhozatal irányvonala inkább az eddig is használt megoldások finomítása, szegmentálása és újracsomagolása felé mutat.

A legnagyobb figyelmet az IFA-n a Samsung bejelentései kapták, két fontos területen is emlékezeteset alkotott a cég. Egyrészt bemutatkozott az első Bada 2.0-ával érkező okostelefon, a Wave 3, ami egy új időszámítás kezdete a Samsung mobilos stratégiájában, másrészt a Galaxy család is bővült két fontos új taggal, az 5,3 hüvelyk képátlójú Galaxy Note a PDA-világ második reneszánszát hozná el, a 7,7 hüvelykes Galaxy Tab 7.7 pedig végre egy kiforrott, szép, használható méretű és nem utolsósorban nem annyira iPad-szerű tablet. A HWSW a helyszínen vizsgálta meg és próbálta ki az új termékeket, illetve a Samsung munkatársaitól igyekezett megtudni, hogyan látja a mobil eszközök piacának közeljövőjét a gyártó.

Samsung Galaxy Note

A dél-koreai cég szerint a Note-tal új piacot teremtett, bár valójában ugyanez a méretkategória, illetve a stylus-os megoldás más gyártóknál a közelmúltban is felbukkant, gondolunk itt a HTC Flyerre vagy a Dell Streakre, illetve ha visszamegyünk az időben és a Windows Mobile 6.x rendszerű PDA készülékekre emlékezünk, akkor ott is pontosan ugyanezt a koncepciót lehet felfedezni. A Samsung célja a Note-tal, hogy létrehozzon egy olyan, utazás és munka közben jól használható eszközt, amit még nem kényelmetlen hordozni, viszont nem annyira pici, hogy akadályozza a gyors munkát, szövegbevitelt. Mindenképp használhatónak kell lennie telefonként is, amire már a legkisebb tabletek alkalmatlanok, de eközben elég nagy kijelzője kell legyen az eszköznek ahhoz, hogy olvasni, szöveget szerkeszteni, kommunikálni és multimédiát fogyasztani is élvezetes legyen.

Az 5 hüvelykes Dell Streak belebukott ebbe a koncepcióba, a Samsung mérnökei viszont bizonyára kalkuláltak azokkal az okokkal és megpróbáltak a fogyasztók fejébe látni. Kézbe fogva a készüléket, első érzésre nem üt akkorát az 5,3 hüvelykes kijelző, nem érezni túl nagynak. A 3,7-4 hüvelykes  okostelefonokhoz szokott szem számára nem túlzó még ez a méret sem, főként azért, mert a káva nagyon keskeny és alul-felül sem hagytak sok helyet a kijelző körül. Ellentétben a szinte indokolatlanul hosszúkás iPhone 4-gyel, itt valóban “full touch” készüléket kapunk, a lenti sáv épp csak azért szükséges, hogy a navigációs gombok odaférjenek. Szerencsére annyi szabad felület viszont van, hogy a mobilt kézbe fogva akaratlanul ne érjünk az érintésérzékeny felülethez.

Asztali felbontás a nagyra nőtt mobilon

A kijelző a Samsung saját Super AMOLED-je, ami önmagában is garantálja a kiváló képminőséget és fényerőt, ezt már csak az fűszerezi meg, hogy a felbontás óriási, 800x1280 pixeles. a menükben ugrálva ez talán még nem is tűnik fel, de a szövegek vagy képek megjelenítésekor, videólejátszáskor tátva maradt mindenkinek a szája. Hasonló a felbontás jelenleg a szélesvásznú notebook kijelzőkön szokványos (1280x960), egy ilyen pici kijelzőn viszont eddig nem látott pixelsűrűséget jelent. A fényerő mellett rendben van a kontraszt, a betekintési szög is, talán csak a színek vannak kissé túlvezérelve, de a mai konzumer elektronikában ez már sajnos szinte alap.

A sok képponthoz természetesen szükség van plusz erőforrásra is, de ez bőven kifér a kétmagos, 1,4 GHz-es Samsung Exypnos processzorból, illetve a Mali 400MP grafikus gyorsítóból. Hosszú, alapos tesztre ugyan nem volt lehetőség, de a klasszikus terheléses tesztek mindegyikén jól vizsgázott a Note, akár HD videolejátszásról, akár játékról, akár weboldalak megjelenítéséről volt szó. A TouchWiz 4.0 is igen jól optimalizált, maximum akkor lassul be az Android alatta, ha teljes képernyős, élő widgetekkel pakoljuk tele az összes home screent, illetve telepítés és egyéb rendszerszintű műveletek közben, de ez üzemszerűnek minősíthető. A méretből fakadóan talán csak egy negatívum következik, mégpedig az, hogy a készülék 178 grammot nyom. A súly viszont nem öncélú és nem a rossz tervezésű borítás a hibás érte, hanem az extra akkumulátor. A 2500 mAh kapacitás már kisebb tabletekhez is elmenne, a keveset fogyasztó AMOLED és a hatékony kétmagos processzorral ezt az eszközt viszont sokáig életben tudja tartani.

Egyéb paramétereiben viszont a Note megegyezik a Galaxy sorozat csúcsmodelljeivel, így itt is Gorilla Glass védi a kijelzőt, megtaláljuk benne a kötelező szenzorokat és csatlakozókat. A rendszer 1 gigabájt memóriával gazdálkodhat a programot tárolására, ami mellett 16 vagy 32 gigabájtos  belső háttértár, illetve egy microSD foglalat ad helyet az adatoknak. HSDPA kapcsolaton a 21 Mbps sávszélességet is támogatja a Note, Wi-Fi-ből pedig az n-es szabványt is tudja, illetve kapott Direct Wi-Fi támogatást is.

S-pen, csak úgy siklik

A Samsung azonban nem tudta le ennyivel a termékfejlesztést, a méretek és a paraméterek csinosítása mellett a Note visszanyúlt a régi jó stylus-ért is. A kis pálcika a HTC Flyerrel ellentétben itt a készülékházból húzható elő, nem fenyeget az elvesztés veszélye. A műanyagról kár sokat értekezni, ugyanolyan kényelmetlen fogni mint bármelyik vékony műanyagpálcikát és ugyanúgy csúszik az üvegen mint a többi. A lényeg a mögé rakott szoftverben van. Egyrészt az S-pen névre keresztelt pálcával vezérelhetjük magát az operációs rendszert is, mintha az ujjunkat használnánk. Annyi kiegészítéssel, hogy a pálcán lévő gomb és pár egyszerű gesztus révén a lenti gombokat is ki lehet váltani (menü, vissza). Illetve a gombot megnyomva és a pálcát a kijelzőn hosszan tartva azonnal egy képernyőmentés készül, amibe szabadon pingálhatunk. A paletta eszköztár nincs túlbonyolítva, mint a HTC esetében, rövid klikkelésekkel könnyen kiválaszthatjuk a színt és az ecset formáját is, illetve egyszerű körbevágni (crop) és törölni is.

A stylus használata közepesen nehézkes, főleg a berögzült ujjal érintős mozdulatok miatt. Az érintés és a kirajzolás közt van egy rövid késleltetés, viszont a gesztusok kezelése teljesen gyors, azzal nem volt gond. Egy nap alatt nem sikerült kényelmesen hozzászokni többszöri próbálkozás ellenére sem, ami azt jelenti, hogy az S-pen használata nem éppen intuitív, de semmi extra bonyodalom nem akadályozza, hogy tartós használat mellett hozzászokjon a felhasználó. Az S-pen támogatására beépített szoftver kezelése viszont rendben van, szerencsére nincs túlerőltetve a pálca, csak akkor kell használni, amikor tényleg hasznot hoz. A rövid skiccek, listák, rajzok pedig gyakran jól jönnek, soha többé nem kell post-it matricát ragasztani az okostelefonra annak,aki ezt választja. A méretből fakadóan ujjal is könnyű gépelni, viszont aki használt régen PDA-t az tudja, hogy a kis pálcikával akár a qwerty-s gépelési sebességet sem lehetetlen elérni némi gyakorlással.

Samsung Galaxy Tab 7.7

A tabletpiac furcsa hullámokat gerjeszt mostanában, Németországról és a Samsungról pedig nem biztos, hogy egy új készülék bejelentése jut eszébe a legtöbb embernek, hanem inkább az Apple által indított eljárás, amely miatt a koreai cég épp Németországban nem forgalmazhatja tabletjét. A Samsung azonban nem adta fel, tovább csiszolta a Galaxy táblagépet és bemutatta az immár negyedik variációt. A marketing-magyarázat szerint az emberek igényei különböznek egymástól, s a cég azt látta, hogy a felhasználók nagy része szereti magával hurcolni a tabletet és napközben is használni, nem csak otthon a kanapén ülve, fekve. Ehhez a 7,7 hüvelykes méret éppen megfelel a Samsung szerint - egy nagyobb kabátzsebbe kényelmesen belefér, de akár egy szélesebb farmerzsebbe is bele lehet gyömöszölni, amit a félreértések elkerülése végett az IFA-n nem próbáltunk meg természetesen.

A korábbi modellek dizájnirányvonalaitól kissé elszakadva a Samsung az új Tabnak egyénibb arculatot adott. Nem lehet tudni, hogy ennek van-e köze az Apple kritikájához, minden esetre erre a modellre már nehezebben lehetne rásütni, hogy iPad másolat. Ennek ellenére a kiállításon minden eszközön ott volt a matrica, mely szerint ezt a terméket Németországban a Samsung nem árusítja, illetve hogy a termék külső dizájnja változni fog. A megjelenése talán az iPad és a HTC okostelefonok hibridjének tűnik, amit erősít a fém unibody tokozás is.

A Tab 7.7 borítása egyetlen hajtott, maratott fémdarabból áll. Ez egyrészt némi eleganciát kölcsönöz neki, másrészt strapabíróbb lesz az egész. A tervezők viszont jól dolgoztak, ugyanis a 7,7 hüvelykes képátlójú eszköz mindössze 7,6 milliméter vastag és a fém ház ellenére is csak 335 grammot nyom. A tapintása kellemes, kézben tartva pedig leginkább az Amazon Kindle-re emlékeztet a lekerekített szélek és a hasonló méret és tömeg miatt. Teljesen természetesen kézre áll, jó lehet akár órákon át tartó játékhoz és olvasáshoz is.

Végre itt az első AMOLED-es tablet

A méretválasztás mellett újdonság az is, hogy a Samsung elsőként épített tabletbe AMOLED kijelzőt, ami a Note leírásában is említett okok miatt komoly versenyelőny. A felbontás itt is 800x1280 pixel, sőt, az egész Galaxy Tab 7.7 specifikációja a méretet és a súlyt leszámítva teljes egészében megegyezik a Note-tal. Ugyanaz a processzor, grafikus chip, ugyanannyi memória, ugyanaz a kamera és ugyanazok a szenzorok kerültek mindkét eszközbe, szoftveresen van a kettő közt különbség csupán. Míg a Tab 7.7 a Android Honeycomb 3.2-vell érkezik, ami mentes mindenféle samsungos egyedi kezelőfelülettől, addig a Note Android 2.3.5-öt kapott, ami mindössze a hálózatkezelés optimalizálásában tér el a 2.3.4-től.

A Galaxy Tab 7.7 a sorozat legérettebb tagja, mind kivitelezés, mind a szoftver-hardver összességének szempontjából. Az árazási politikán múlik csupán, hogy mennyi fogy majd belőle, de a karácsonyi szezon előtt nem kell aggódnia az értékesítési osztályoknak a dél-koreai cégnél. Ellenben a Note hiába egy kiváló kombináció arra a célra, amire szánták, nem biztos, hogy túl sok ember szeretné jelentősen átlépni a 4 hüvelykes határt, így arra számítunk, hogy a Note a méltatlanul elfeledett kategória egyik képviselője lesz a következő időszakban.

Samsung Wave 3 - Bada 2.0

Az Android világa mellett a Samsung komoly energiákat fektet abba is, hogy felépítse a Bada-birodalmat, egy olyan alternatív operációs rendszert és ökoszisztémát, amit az Apple-höz hasonlóan önmaga szabályoz és önmaga gyártja hozzá az eszközöket is. Az IFA-n jelen levő Samsung munkatársak elmondása szerint a Bada mint okostelefon-platform egyelőre szigorúan a középkategóriát célozza, illetve egyre inkább lenyomja ezt a szintet az alsó kategória felé is. Néhány éven belül viszont az a terv, hogy felső, prémium kategóriába is bekerül a Bada - arról nem volt szó, hogy az Android mellé vagy esetleg helyette. Viszont a Bada minden más egyéb szórakoztatóelektronikai eszközben is egyre több szerepet kap, egy-két elejtett félmondatból még akár arra is lehet következtetni, hogy a Samsung pár éven belül beszáll a játékkonzol-piacra is.

A Bada 2.0 fontosabb újításairól egy korábbi anyagban már írtunk, de az SDK bejelentésekor néhány részlet még nem volt tiszta. Az egyik, és talán legfontosabb, hogy a Bada 2.0 hamarosan, néhány héten vagy 1-2 hónapon belül elérhető lesz frissítés formájában az összes eddig megjelent badás modellre és a frissítés nem függ majd szolgáltatótól, országtól. Így az új képességeket megkapja minden korábbi Wave is, nem lesz lemaradás, nem töredezik a platform, a fejlesztők örülhetnek.

A másik fontos trend, ami a Samsung idei IFA-standjának dizájnjából is visszaköszönt, hogy az alkalmazások ideje jött el: se a Wave 3, se a televíziók kapcsán nem láttuk azt, hogy a specifikációk dominálnának. A fő ígéret a televíziók kapcsán például az volt, hogy a mostani összesen 900 alkalmazás mellé év végéig minden nap egy új érkezik legalább és év vége előtt átlépik a Samsung tévés programok az ezres határt. Többnyire itt persze lokális tartalomszolgáltatásról van szó, de egyre szélesebb a paletta a multimédiás, kommunikációs és szórakoztató programokból is.

Rohamtempó következik

A mobilos Bada platformon pedig a terv szerint háromhavonta megduplázódik a letöltött alkalmazások száma, jelenleg 5 és 10 millió letöltés között járn a piactér, de rekordsebességgel halad a számláló még akkor is, ha igazi húzónevek még nem tűntek fel Badán, nincs például Angry Birds, sem egyéb más kiemelt mobiljáték. Maga a hardver alig fejlődött, ugyanaz a helyzet mint androidos fronton: a processzor a Wave 2-ben lévő 1 GHz-es helyett 1,4 GHz-es, a készülék valamivel könnyebb lett, de a formavilág maradt. A hátlap itt is az idei trendet, a fémszeretetet követi, így a Wave 3 hátlapja is szálcsiszolt fém.

A Bada 2.0 (ahogy az 1.0 sem) nem igyekezett egyedivé válni, a kezelőfelület teljes egészében megegyezik a Samsung androidos mobiljainak interfészével - itt is a TouchWiz 4.0 jelenik meg, de a menük felépítése, a home screenek működése és az egész operációs rendszer logikája is szinte teljesen megegyezik. A különbség mindössze a Google szolgáltatásainak hiánya. Ez nem épp egy nemes hozzáállás, de biztosan jól fog jönni a Samsungnak, hogy a már megismert Android logika után a felhasználók otthonosan kezelik a badás készülékeket is. Még az értesítési terület is teljesen ugyanúgy néz ki és az ikonok is megegyeznek az androidos TouchWizével.

Nem sok az eredeti ötlet, de nagyon is működik

A szoftver továbbra is gyors, többnyire stabil és érthető. A mobilon már induláskor számos hasznos alkalmazás megtalálható, a szokásos jegyzetfüzet, galéria, médialejátszó mellett viszont feltűnik egy navigációs alkalmazás is. Ez elég csúnyácska és nehezen kezelhető, mindenesetre árulkodó jel, hogy a Samsung ebben sem szeretne lemaradni. A beépített böngésző továbbra is a WebKit-alapú Dolphin, amit ismerhetünk iOS és Android alól is. Ez garantálja, hogy a Badán is gyors és teljes értékű webelérés legyen, a Dolphin jelenlegi verziója korrektül felveszi a versenyt az Android böngészőjével.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Wave 3-at tudomásunk szerint további modellek követik hamarosan, amik olcsóbbak, egyszerűbbek lesznek, de tudásban és funkcionalitásban megegyeznek a most bemutatottal. Ha ez így lesz, akkor a szolgáltatókkal való tárgyalások függvényében karácsonyra több országot elönthet a Samsung badás készülékekkel és megismétlődhet tucatnyi helyen az, ami Franciaországban, ahol hihetetlen módon rákaptak az emberek az új platformra. Mivel a tesztelt készüléken nem volt használható internetkapcsolat, ezért az online funkciókat, illetve a Samsung Apps friss kínálatát nem volt alkalmunk megnézni, de a későbbi hosszabb tesztben erre részletesen kitér majd a HWSW.

Nincs új műsor a tévében

Televízió és notebook fronton viszont teljesen eseménytelen volt a Samsung bemutatója. Egy 60 hüvelykes LEDTV-sorozatot leszámítva a megjelenítők esetében semmi újdonságot nem láthattunk tavalyhoz képest, ami leginkább annak köszönhető, hogy a hardver további csiszolgatása egyre inkább tűnik öncélúnak, hiszen a káva már nem sokkal lehet vékonyabb, a mélység elérte a gyakorlati minimumát, a felbontás szabványos, a fényerő és a kontraszt javítását pedig szabad szemmel már nehéz észrevenni. A hangsúly most az alkalmazásokon és a “smart” funkciókon van, egyre inkább úgy tűnik, hogy a tévés felületek is érettebbek lesznek és a funkiók bezsúfolása után, az új demókat látva valószínű, hogy néhány usability szakértőt is odaengedtek a tervezőasztalhoz.

Magyarországról nézve viszont kissé érthetetlen még ez a nagy kampány, hisz az említett 900 programból nálunk alig 50 érhető el, s ezek között is szinte kizárólag online újságok tévésített verziói vannak. Magyarországon nincsenek jelen és nem is lesznek még jó ideig az amerikai videoszolgáltatók mint a Netflix vagy a Hulu, de földrajzilag releváns alkalmazásokból sem kell sokra számítani. Ha valaki beéri a webbel a tévéjén, és megelégszik a kevés számú helyi alkalmazással, akkor bátran belefoghat az okostévézésbe, de a globális üzenet nem lesz telitalálat a magyar fogyasztókhoz. Ennek ellenére érdemes követni a történet minden szintjét, pár év múlva érdekes lesz visszagondolni a Bada-birodalom hajnalára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.