:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. augusztus 22. 13:06

Hitelesek a celebek Google+-on

A Google továbblép az internetes anonimitás és a kamuprofilok elleni harcban és bevezeti a hitelesített profilok intézményét. A Google+ közösségi oldalon elsőként a hírességek használhatják ki a hitelesítés lehetőségét.

Szinte természetes dolog, hogy egy új közösségi oldalon megszámlálhatatlan kamuprofil jelenik meg, amik egyik része csak lelkesedésből, viccből vagy egyéb komolytalan szándékból születik, de sok esetben van arra is példa, hogy előre kitervelt visszaélés történik vagy bűnözők anyagi vagy adathaszon megszerzése reményében építenek fel fals profilt. A Google eddig sem bánt kesztyűs kézzel a nem valós adatokkal megjelenő felhasználóival, de a folytatásban rendet tesz a népszerű személyek szintjén is.

Az elsődleges cél, hogy az énekesek, zenekarok, politikusok, színészek, hírességek, cégvezetők, szakemberek profiljainál el lehessen egyértelműen dönteni, hogy azok valódiak-e vagy sem. Mivel a Google+ még nem “kötelező”, így sok-sok ismertebb ember megjelenése csak később várható, miközben élelmes vagy lelkes emberek akár több tízezres követői bázist gyűjthetnek össze mire az "igazi" észbe kap.

Biztonságban a híresek

A jövőben a Google+ oldalain egy neves felhasználó profiloldalán látni fogjuk a hitelesítés jelvényét  a név mellett. Így nem okozhat gondot annak eldöntése, vajon tényleg az a személy van-e a profil mögött, akinek a felhasználó beállítja magát. A jelvény egy szürke körbe húzott sötétebb szürke pipa lesz, s a hírességeknél és bizonyos követői szám felett mindenképp szükséges lesz végrehajtani az azonosítást. Arról egyelőre nem lehet tudni, hogy a Google hol húzza meg a határt és hány követő felett lesz kötelező az azonosítás.

A Facebook esetében 10 ezer követőig lehet azonosítás nélkül növekedni, ennek a szintnek az átlépése után az oldal adminisztrációs jogait felfüggeszti a Facebook, amíg a telefonos vagy e-mailes hitelesítés le nem zajlik. A Twitteren szintén van ehhez hasonló opció, igaz ott egyáltalán nem kötelező jellegű. Magyarországon a Yamm.hu vezetett be ilyen megoldást.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A valós névvel regisztrálás erőltetését a Facebook kezdte el, de a Google is elkötelezett emellett, hisz így egy sokkal biztonságosabb, megbízhatóbb és szélsőségektől mentesebb társalgási közeg alakul ki. A Google viszont talán túlzottan erőszakosan kezdett bele ebbe a kampányba, s számos fiókot törölt is, ahol feltételezhetően hamis vagy fantázianévvel volt regisztrálva valaki. A hirtelen kirohanást követő kritikák hatására viszont először inkább figyelmeztetést küld arról, hogy az adott felhasználó megsértette a Google+ szabályzatát, majd ha nem korrigál, jön a kitiltás.

Majd meglátjuk?

A Google+-nak jelenleg körülbelül 30 millió felhasználója van, de ettől függetlenül továbbra is korlátozott béta fázisban van. A szabályok, elvárások, képességek még gyorsan változnak, a béta címke pedig lehetőséget ad a Google-nek arra, hogy kínos magyarázkodás nélkül tudjon fontos dolgokat megváltoztatni a jobb végeredmény érdekében. A kötelező névhasználat viszont kellemetlen lehet azoknak, akik politikai, etnikai vagy egyéb okokból nem vállalhatják magukat nyíltan az interneten.

A Budapesten megrendezett, internetes személyiségi jogokkal foglalkozó konferenciát épp a Google jegyezte, ahol külön üléssorok voltak azoknak a vendégeknek, akik semmiképp se szerettek volna feltűnni az eseményről készült videókon, attól tartva, hogy hazájukban börtön vagy akár kivégzés várja őket, ha kiderül, egy szabadságjogokkal foglalkozó eseményen vesznek részt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.