:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 19. 13:32

Már elérhető a Red Hat Enterprise Virtualization 3 beta

Sikerült teljesen Linux-környezetbe portolni a RHEV-et, a .NET alapú konzolt Java, az SQL Servert PostgreSQL váltja. A rendszer végleges változata az év végére várható.

Kiadta a Red Hat Enterprise Virtualization 3-as verziójának első bétáját a Red Hat. Az önállóan is használható virtualizációs hypervisor ezzel elérte a májusban kiadott, Red Hat Enterprise Linux 6.1-ben szállított KVM funkcionalitását. A legnagyobb változás azonban, hogy a hypervisor-menedzsment felületet sikerült teljesen Linux alá portolni, így a .NET alapú konzol Java alapokon (JBoss Enterprise Application Platform RHEL-en), az adatbázis rész pedig SQL Server helyett PostgreSQL-en fut. A Red Hat korábbi terméktervei szerint a szoftver végleges változata még az idén megjelenik.

Ugyan a visszafelé kompatibilitás megmarad, a linuxos menedzser képes kezelni a korábbi implementációkat, ez fordítva nem igaz: a windowsos Enterprise Virtualization Manager nem tudja menedzselni a RHEV 3-at. Ezzel együtt a javás kliens funkciója is bővült. MÍg a korábbi megoldás csak a virtuális PC-k telepítését és menedzsmentjét látta el, minden mást scriptekkel kellett megoldani, az új kliens már GUI-ban képes kezelni a hypervisorokat és a virtuális gépeket.

Mint ismeretes, a Qumranet felvásárlásával megszerzett technológia eredetileg Windows alapokon működött, amivel az a fura helyzet állt elő, hogy a Linux egyik zászlóvivőjének számító Red Hat termékének menedzseléséhez először Windows-t kellett installálni. A most befejezett portolással azonban a rendszer továbbra is képes használni a Microsoft Active Directory környezetet, azonban immár együttműködik a Red Hat Enterprise IPA identitáskezelővel is.

A Red Hat Enterprise Virtualization új verziójában a skálázódás is javult, a 3-as verzióban már 128 logikai processzort (256 utasításszálat) és 2 terabájt fizikai memóriát is kezel, míg a vendég operációs rendszerek 64 virtuális processzort és 2 terabájt virtuális memóriát kaphatnak. Összehasonlításképpen a RHEV 2.2 csupán 96 magot és 1 terabájt fizikai memóriát kezelt, míg a virtuális gépeknek be kellett érniük 16 maggal és 256 gigabájt memóriával.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Red Hat Enterprise Virtualization már akkor is jelentős hatással lehet a piacra, ha jelentős piaci részesedést nem tud kiharcolni. Az alternatíva létezése ugyanis már önmagában is nyomás alá helyezi a VMware árazási stratégiáját, az olcsó RHEV-re való átállás lebegtetésével pedig a kliensek jobb árakat harcolhatnak ki. A RHEV és a KVM mögé azonban egy egész VMware-ellenes iparági összefogás kezd összegyűlni, a jövőben tehát rendkívül éles átrendeződés is lehetséges.

A VMware azonban egyelőre jól állja a Microsoft és a nyílt forráskódú közösség nyomását. A vSphere 5 kapcsán bejelentett új árazást (amelyben jelentősen többet kell fizetni a nagy fizikai memóriával rendelkező szerverek után) ugyan valamelyest visszafogták, a VMware azonban továbbra is messze a legnagyobb virtualizációs szereplő marad. Jól jelzi ezt, hogy míg a VMware rendszerek üzemeltetésére több ezer mérnök rendelkezik képesítéssel, a RHEV-re egyelőre mindössze 400 ilyen minősítést váltottak ki. A jövőben természetesen ez még változhat majd, az inkumbens VMware-t azonban nehéz lesz letaszítani a trónról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.