Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 15. 10:28

Ősszel érkezik az új VMware virtualizációs platform

Lerántotta a leplet az őszre ígért új virtualizációs platformjáról a VMware: a cég üzenete egyszerű, a vSphere 5 és az azt körbeölelő "Cloud Infrastructure Suite" már alkalmas akár üzleti kritikus feladatok virtualizációjára is. Nem csak a technika, az árazás is változott.

Paul Maritz, a VMware elnök-vezérigazgatója egy San Franciscó-i sajtóeseményen elmondta, a vállalat ügyfelei feladataik 50 százalékát már virtualizálva futtatják, a VMware célja pedig nyilvánvalóan a másik 50 százaléknak a virtualizálása, illetve természetesen az ügyfelek számának növelése. Ennek az erőfeszítésnek a részeként a VMware most egy olyan platformot épített, amelyre teljes privát vagy akár nyilvános infrastruktúra-cloudok építhetők.

vSphere 5: akár 32 processzoros, 1 terabájtos VM-ek

A tisztán ESXi "bare metal" hypervisorra épülő vSphere 5 legfontosabb újdonsága a VMware szerint, hogy az előző generációnál jóval nagyobb virtuális gépeket támogat, egy vendég operációs rendszer akár 32 processzormagot és 1 terabájt memóriát is igénybe vehet, és máspdpercenként 1 millió I/O műveletet hajthat végre. A vállalat szerint ez lehetővé fogja tenni a legnagyobb, leginkább erőforrásigényes, üzleti kritikus alkalmazások virtualizálását is anélkül, hogy teljesítményproblémáktól kellene tartani.

A VMware álítása szerint a vSphere 5 több száz újdonságot vonultat fel, ezek közül három nagyobb fejlesztés a rendszergazdák munkáját teszi könnyebb az erőforrás-kiosztást egyszerűsítésével. A tavaly nyár óta technológiai előzetesként már használható Auto-deploy segítségével nagy mennyiségű virtualizált szerver telepítése válik egyszerűvé azáltal, hogy a gépek PXE boot szerverről is képesek indulni, a konfigurációs állományokat pedig a VirtualCenter szerverről töltik le - így egyáltalán nincs szükségük helyi háttértárra.

A tárolók hatékony kihasználását segíti a Profile-Driven Storage, amely tárolórétegezést szoftveresen valósítja meg. Az adminisztrátoroknak elég a tárolókat  paramétereik (pl. teljesítmény) alapján beosztani valamely kategóriába a három közül (arany, ezüst, bronz), a vSphere pedig a virtuális gépeket a profil-információk alapján az elvárt szolgáltatási szint ismeretében a megfelelő tárolóra mozgatja. Végre bekerült a vSphere platformba a Storage Distributed Resource Scheduler (SDRS), amely több tárlóköteten átnyúlva képes terheléselosztásra, figyelembe véve a rendelkezésre álló kapacitást, I/O terhelést és egyéb jellemzőket.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A virtualizációs platform mellé számos további termék érkezik, amelyekkel felépíthető és biztonságosan üzemeltethető egy vSphere 5-alapú privát vagy nyilvános cloud. A vCenter Site Recovery Manager 5 egyebek mellett képes a VM-ek replikációjára - feltehetően nem véletlen, hogy a Microsoft éppen ezt emelte ki a Windows Server 8-cal együtt érkező új Hyper-V képességei közül. A vCenter SRM is a virtuális gépek lemezképeit replikálja a hálózaton keresztül aszinkron módon, lehetővé téve a felhasználók számára egy katasztrófatűrő rendszer költséghatékony kiépítését.

A VMware szerint az új vCloud Director legfontosabb újdonsága az ún. "linked clones" képesség, amely az azonos, vagy egymáshoz nagyon hasonló virtuális gépek kezelését segíti, miközben csökkenti a tárolásukhoz szükséges kapacitást. A "linked clones" afféle deduplikációként fogható fel, az azonos operációs rendszerből származtatott VM-eknek csak a különbségeit tárolja, így egy nagy virtualizált infrastruktúra esetén látványosan csökkenthető a tárigény a tároló szintjén történő deduplikáció nélkül is. A vSphere 5 és az új termékek képességeiről bővebben a hivatalos vSphere blogban, magyarul pedig a VMware Users Group magyar oldalán lehet olvasni.

A feketeleves

A vSphere 5-nek van egy olyan újdonsága, ami minden felhasználót érint, mégpedig az árazása. A VMware továbbra is CPU-alapon áraz, azonban ez egy licenc által "lefedett" memória mennyisége korlátozott - Essentials, Essentials Plus, illetve Standard licenc esetén ez 24 gigabájt, Enterprise esetén 32, Enterprise Plusnál pedig 48 gigabájt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy kevés processzorral de nagy memóriával rendelkező szerver esetén a tényleges processzorok számánál több licencre is szükség lehet, ami jelentősen megdrágítja a vSphere 5-öt.

A chipgyártók és a szervergyártók fejlesztéseinek hála egyre terjednek a kevés processzort, de sok memóriát tartalmazó gépek, amelyeket pont a virtualizáció berobbanása hívott életre - a VM-ek koncentrációját rendszerint előbb korlátozza a rendelkezésre álló memória mennyisége mint a CPU-k számítási kapacitása. Egy kétfoglalatos, 256 gigabájt memóriát tartalmazó szerverre elég volt két vSphere 4 licencet vásárolni (listaáron 6990 dollár), most viszont hat darab vSphere 5 Enterprise Plus licencre van szükség, ha az ügyfél a teljes memóriakapacitást ki szeretné használni virtuális gépek futtatására (listaáron 13980 dollár, vagyis a duplája).

A VMware-felhasználók felháborodása érthető, a külföldi fórumokban rendszeresek az áremeléssel kapcsolatos kifakadások, bár a VMware állítja, a meglevő ügyfelek 90 százalékát nem érinti a licencelési konstrukció megváltozása. Persze az őszi rajtig a vállalat még felülvizsgálhatja az árazást vagy a licencek által "lefedett" vRAM mennyiségét - ellenkező esetben azt kockáztatja, hogy az ügyfeleinek egy része jóval olcsóbb (pl. Citrix, Red Hat Enterprise Virtualization) vagy éppen ingyenes (Microsoft Hyper-V) alternatíva után néz.

Virtualizáció kisvállalatoknak

Az új vSphere-rel együtt a VMware bejelentette a kimondottan kisvállalatoknak szánt vSphere Storage Appliance-et. A termék lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy több szerver belső tárolóit egy egyesített, megosztott, virtuális tárolóként használják és így anélkül tudják igénybe venni a vSphere automatizált erőforrás-elosztási képességeit (pl. High Availability, vMotion, Distributed Resource Scheduler), hogy külön tárolóval rendelkeznének. A termék a harmadik negyedévben érkezik és 5990 dollárba kerül listaáron.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról