Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 8. 12:31

Újragondolta a vSphere 5 árazását a VMware

Visszakozott a VMware és megnövelte az egyes licencekben foglalt elérhető memóriamennyiségeket, így a licencváltás nem okoz akkora árnövekedést a felhasználók számára.

HIRDETÉS

Hatalmas felzúdulást keltett a VMware-felhasználók körében a vállalat által tervezett, a vSphere 5-tel bevezetni kívánt új árazási modell, amely nem csak a processzorfoglalatokra vonatkozóan, hanem a virtualizált gépek által használható virtuális memóriára is szigorú korlátozásokat tartalmazott. Az új konstrukcióban a csúcslicencek memóriamérete megduplázódott, a belépő szintűek pedig 33 százalékos növekedést kaptak.

Több vRAM

Az új árazási feltételeket a partnereknek szóló blog egy bejegyzésében tette közzé a VMware. Több jelentős változás is lesz a vSphere 5 eredeti bejelentéséhez képest. A legfontosabb, hogy nagyobb lett a licencenként elérhető memória nagysága, így az Enterprise és Enterprise+ licencek 32 és 48 gigabájt memória helyett 64 illetve 96 gigabájttal gazdálkodhatnak. A belépő szintű VM-ek által elérhető memória is nőtt, az Essentials, az Essentials+ és a Standard kiadás is 24 helyett 32 gigabájtot érhet majd el. Az ingyenes vSphere Hypervisor is kapott egy kisebb lökést, a felhasználható fizikai memória méretét 8 gigabájtról 32 gigabájtra növelték.

További fontos könnyítés, hogy a 96 gigabájtnál több virtuális memóriát használó VM-ek számára nem kell egynél több Enterprise+ licenc, így a vSphere 5-ben megjelelent 1 terabájt vRAM-ot használó virtuális gépekhez is csupán egyszer kell fizetni. A VMware szerint ezzel a változással egyértelműen a tier 1-es alkalmazások felhasználóit célozza, ők a vSphere 5 bevallottan legfontosabb felvevőpiaca.

Átlagfelhasználás

A felhasználók igényeire reflektálva a VMware azt is bejelentette, hogy a licencekért nem a maximális memóriahasználat függvényében, hanem az éves átlagos felhasználásnak megfelelően kell fizetni, így a csupán néhány napra beindított, fejlesztői vagy migrációs célú virtuális szerverek nagyobb memóriahasználata nem viszi fel jelentősen a költségeket. Hogy a VMware hogyan méri majd az éves átlagos memóriahasználatot, arról egyelőre csak találgatások láttak napvilágot, a cég még nem nyilatkozott.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az új licenc árnövelő hatása az átdolgozott feltételekkel kevésbé lesz jelentős, a licencdíjak emelkedésére azonban gyakorlatilag minden felhasználási forgatókönyv mellett számítani kell. Egy kétfoglalatos, 256 gigabájt memóriát tartalmazó szerverre eddig elég volt két vSphere 4 licencet vásárolni (listaáron 6990 dollár), most viszont három darab vSphere 5 Enterprise Plus licencre van szükség, ha az ügyfél a teljes memóriakapacitást ki szeretné használni virtuális gépek futtatására (10485 dollár) - ez a korábban bejelentett licencfeltételek szerint 13980 dollár lett volna. Érdekesség, hogy az Enterprise+ magasabb funkcionalitása mellé olcsóbb gigabájtonkénti licencdíj is jár, ami megkérdőjelezi az Enterprise kiadás létjogosultságát.

A nemzetközi helyzet fokozódik

A VMware jelenleg a virtualizációs piac messze legfontosabb szereplője, hatalmas piaci részesedéssel. A felhőalapú számítástechnika terjedésével azonban minden szoftvergyártó ráérzett a terület kritikus fontosságára, és hatalmas erőkkel próbálnak betörni a VMware vadászterületére. A cég legfontosabb kihívója a Microsoft lehet, amely Hyper-V megoldása révén kisebb tudású, ám ingyenes alternatívát kínál. A Hyper-V azonban már most sok VMware-felhasználó számára képes éppen elegendő funkcionalitást és teljesítményt nyújtani - az ingyenesség pedig főleg a kisebb vállalatok számára rendkívül csábító lehet. A Microsoft mellett a Red Hat megoldásai (RHEV) is feltörekvőben van, mint ahogy a Citrix által felvásárolt XenServer is.

Ahogy fokozatosan kibontakozik a virtualizációs piacért folytatott háború, a VMware-nek is  stratégiát kell váltania. Ma már a csata nem a hypervisor szintjén, hanem a felsőbb rétegekben, elsősorban az automatizált felügyeleti megoldások terén dúl a gyártók között, amelyek segítségével egy virtualizált szerverpark hatékonyan működő privát vagy nyilvános clouddá alakítható. A vSphere 5 fejlesztései is ezt célozzák elsősorban.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 15:53

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.