Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 26. 13:01

Szeptember második felében indul be az AMD buldózere

Egy kínai weboldalról származó információk szerint szeptember második felében érkeznek a nyolcmagos AMD "Zambezi" processzorok, amelyeket felső kategóriás desktop gépekbe és munkaállomásokba szán a cég. Kiszivárgott a vállalat jövő évi desktop roadmapje is.

Szeptember közepén jöhet a Bulldozer

Szeptember 19-én hétfőn jelenti be az AMD a felső kategóriás asztali gépekbe és munkaállomásokba szánt, Zambezi kódnevű processzorait, ha igazak azok az információk, amelyeket a Legit Reviews által idézett kínai MyDrivers.com weboldal tett közzé. Négy nyolcmagos Zambezi processzor érkezik szeptemberben, amelyek az AMD FX-8100-as sorozatát alkotják. A chipek mindegyike nyolc Bulldozer processzormagot tartalmaz, amelyekhez 1 megabájt L2 cache csatlakozik, emellett 8 megabájt megosztott harmadszintű gyorsítótár lesz bennük, a DDR3-1866 memóriával pedig kétcsatornás vezérlőn keresztül tartják.

Az FX-8100 modell 2,8 GHz-es néveleges órajelen működik, ami a magok kihasználtságának függvényében akár 3,7 GHz-re is emelkedhet. Az FX-8120 névleges órajele 3,1 (turbóval 4) GHz, az FX-8150 3,6 GHz-en, az FX-8170 pedig 3,9 GHz-en működik és egészen 4,2 GHz-ig, illetve 4,5 GHz-is skálázódnak. Mindegyik chip "Black Edition" formában kerül piacra, vagyis nem szorzózárasak, ami segítheti a túlhajtásukat. A lapkákat a Globalfounries gyártja 32 nanométeres SOI technológiával. A nyolcmagos verziók mellé négymagos (FX-4100) és hatmagos (FX-6100) kivitelek is érkeznek, 3,6 és 3,3 GHz-es névleges órajeleken.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szerverváltozat (Interlagos) ezeknél jóval alacsonyabb órajeleken működik, legalábbis az Acer érdekeltségébe tartozó Gatewaytől kiszivárgott információk szerint. A kiviteltől függően 8, 12 vagy 16 Bulldozer magot tartalmazó Opteronok frekvenciája 2,1 és 3 GHz között alakul, a csúcsváltozat Opteron 6276-ban 16 Bulldozer processzormag, 8 megabájt másodszintű és 16 megabájt harmadszintű cache dolgozik alapesetben 2,3 GHz-en, Turbo Core módban ez 2,8 GHz-es is növekedhet.

A cégnek nagy szüksége van a Bulldozer-alapú új Opteronokra, mivel az Intel Xeonjai teljesen a partvonalra szorították a szerverpiacon, részesedése mára 3-5 százalékra olvadt. Az első Bulldozer-alapú gépet a júniusi International Supercomouting Conference rendezdvényen demózta az AMD, két darab 16 magos Interlagos kódnevű chip működött az 1U kivitelű, Supermicro gyártmányú szerverben. Hogy a Bulldozer-alapú Opteronokat mikor jelenti be a vállalat, és azok mikortól lesznek elérhetők a piacon, egyelőre nem tudni - nem lennénk meglepődve, ha maguk a processzorok együtt érkeznének az asztali verziókkal, a rájuk épülő szerverek pedig az ősz második felében kerülnének piacra.

2012-es tervek

A Globalfoundries idén kezdte meg 32 nanométeres lapkák tömegtermelését, azonban az AMD idén és jövőre érkező chipjeinek már az Intel 22 nanométeres Ivy Bridge generációs processzoraival is versenyezniük kell. Hogy gyártástechnológiai hátrányát ledolgozza, az AMD helytakarékosra tervezte új mikroarchitektúráját, elhagyva belőlük egyes részeket - két mag osztozik egy lebegőpontos egységen és az x86 utasítások betöltését, dekódolását, az elágazások lekezelését és az utasítások továbbítását végző áramkörökön. A vállalat abban bízik, hogy az okos tervezéssel több egyszerű, de hatékony magot integrálhat egy lapkára és így befoghatja a kevesebb, de erősebb magokkal operáló Core-okat, Xeonokat.

A Bulldozer teljesítményével kapcsolatban azonban egyelőre nem láttak napvilágot hitelt érdemlő információk, valószínűleg meg kell várni a hivatalos bejelentést és az iparági standardnak számító benchmarkok eredményeit ahhoz, hogy eldönthessük, sikeresek voltak-e az AMD chiptervezési erőfeszítési, vagy az Intel gyártástechnológiai fölénye mindent vivő tényezővé vált a processzorpiacon. Legutóbbi negyedéves eredményeinek bejelentésekor az AMD közölte, az új generációs Opteronok akár 35 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújthatnak az elődöknél számításintenzív kódok, például mérnöki-tudományos feladatok futtatása alatt - azt azonban, hogy ezt magonként vagy foglalatonként kell-e érteni, vagy hogy pontosan melyik két modell között van ekkora különbség, nem részletezte Thomas Seifert pénzügyi vezető..

2012-ben minden szegmensben megújul az AMD kínálata. Az alsó kategóriás APU a TSMC által, vélhetően már 28 nanométeres csíkszélességgel gyártott Wichita lesz, amely kettő helyett már négy Bobcat magot tartalmaz a DirectX 11 GPU mellett - áll egy kiszivárgott prezentációban. A mainstream desktopokba a Trinity érkezik, ezt az AMD már korábban bemutatta. A Trinity négy Bulldozer-leszármazott "Piledriver" maggal és teljesen új, a tavaly decemberben bemutatott Radeon HD 6900 ("Cayman") leszármazottjának tekinthető, VLIW4 architektúrára épülő grafikus vezérlővel rendelkezik. A csúcskategóriás desktopokba kerülő Komodo kódnevű processzorba 10 Piledriver magot épít majd az AMD, ebbe a chipbe azonban továbbra sem kerül integrált GPU.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról