Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 22. 10:15

Akár ARM-chipekkel is jöhetne az AMD

Nem állhat a cég dogmatikus alapon az ARM-chipekhez, nyilatkozta a Wall Street Journalnak az AMD elnök-vezérigazgatója, Thomas Seifert. A vezetői posztot ideiglenesen betöltő Seifert szerint jelenleg semmilyen fejlesztésük nem célozza az okostelefonokat, a táblagépekben azonban nagy lehetőséget látnak.

Céltalanul és vízió nélkül él egyik napról a másikra az AMD - vonhatjuk le a tanulságot Thomas Seifert, az AMD ideiglenes igazgatójának a Wall Street Journal számára adott interjújából. A cég a jelek szerint lemaradt az okostelefonok és a tabletek bummjáról, ahogy annak idején lemaradt konkurensétől a laptopok esetében is. A cég megmentőjének tartott következő generációs processzorok (a Llano és a Bulldozer) késnek, csak hónapokkal a Sandy Bridge után érkeznek - pedig az Intel bakija adott egy hónapot a zöldeknek. Ugyan a Zacate már piacon van, de a szegmens, amelynek meghódítására teremtették már jórészt elpárolgott.

Nem lehet könnyű most a második számú CPU-gyártó vezérének lenni - a cég hosszas és fájdalmas újraszervezés után lett nyereséges, de ezért cserébe lemondott az összes olyan projektjéről, amely kitörést jelenthetne a jövőben. A fókuszt jelentő asztali processzorok piacát felfalták a notebookok, a szerverekbe szánt lapkák pedig súlyosan kikaptak az Intel termékeitől. Seifert az interjúban arról beszélt a Wall Street Journalnak, hogy ennek ismeretében mit tartogat a jövő az AMD számára, és mit tartogat a cég a fogyasztók számára.

A következő lépés

A legfontosabb kérdés: hogyan törhet ki az AMD az alacsony eredményhányaddal kecsegtető belépő szintű processzorok piacáról és léphet be a gyorsan növekvő táblagépes és okostelefonos piacokra? Seifert ezzel kapcsolatban gyorsan lehűtötte a kedélyeket, okostelefonos lapkája a cégnek egy ideig biztosan nem lesz, egyrészt mert semmilyen ilyen célú fejlesztés nem folyik az AMD-nél, másrészt mert nem rendelkeznek a rádiós alegységekhez szükséges tudással - ez utóbbihoz egyébként az Intel is csak felvásárlással, az Infineon megfelelő részlegének megszerzésével jutott.

Valamivel pozitívabbak a chipgyártó esélyei a táblagépek piacán. Ugyan a cég ezen a piacon is hátrányból indul a lapkáinak magasabb fogyasztása miatt, az AMD grafikus technológiája jól passzol a médiatabletek videós és multimédiás felhasználási modelljéhez. Mi lenne azonban, ha az ARM-ot nem lehetne már megverni ezen a területen? Seifert szerint akkor elképzelhető, hogy az AMD is kénytelen lesz licencelni a technológiát és ARM-alapú lapkákkal kijönni. Ez a pálya nem elképzelhetetlen - az NVIDIA is az ARM-alapú Tegra családdal tört be a telefonos és táblagépes piacra, egy ideig még az AMD előtt is nyitva lesz a kapu a gyorsan növekvő területre.

Nem kriptonit

Seifert szerint a cég életében a nagy választóvonal a második negyedévben várható, amikor piacra kerülnek az új Llano kódnevű processzorok - amelyek az AMD szerint könnyebben megbirkóznak a grafikusan intenzív feladatokkal, miközben 10-30 wattal kevesebbet fogyasztanak, mint a Sandy Bridge processzorok. Kérdéses ugyanakkor, hogy nyers számítókapacitásban hol helyezkednek majd ez az AMD legújabb processzorai az Intel hasonló árú termékeivel szemben.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Thomas Seifert váratlanul került az elnök-vezérigazgatói székbe, Dirk Meyer januári lemondása után. Az AMD új, ideiglenes vezetője meglehetősen új arc az AMD-nél, 2009-ben érkezett a Quimondától, vezérigazgatói kinevezéséig pedig a cég pénzügyeit igazgatta. Bár saját elmondása szerint sosem vágyott a vezető posztra, az igazgatótanács döntését elfogadta és addig vezeti a céget, amíg végleges döntés nem születik az új vezető személyéről.

Mint arról beszámoltunk, Dirk Meyer lemondásához az vezetett, hogy az igazgatótanácsnak nem tetszett az AMD által követett irány. A befektetők hiányolták, hogy semmilyen fejlesztés nem célozza a látványosan növekvő okostelefonos és táblagépes piacokat - a nagy rivális Intel pedig egyre növeli előnyét a PC-s processzorok terén.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról