Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 4. 11:13

Majdnem megelőzte a Chrome a Firefoxot

A Net Applications adatai szerint a Chrome részesedése májusban már felülmúlta a Firefoxét a böngészőpiacon. A vállalat nem sokkal később módosította a számait, így továbbra is a Mozilla áll a második helyen. A tendencia azonban a Chrome-nak kedvez, amely júniusban meg fogja előzni a Firefoxot.

Google vs. Mozilla

Közzétette májusi böngészőpiaci statisztikáit a Net Applications, amely világszerte mintegy 40 ezer weboldal látogatottsági adatai alapján próbál meg képet alkotni a böngészők elterjedtségéről. A számok alapján továbbra is az Internet Explorer a legnépszerűbb böngésző 54 százalékos részesedéssel, a második helyen a Firefox áll 19,7 százalékkal, a harmadik a Chrome 19,6 százalékkal. A Net Applications pár nappal korábban még a Chrome-ot tette a második helyre, 20 százalékos részesedéssel, de aztán módosította a számait. A Safari (4,6%) és az Opera (1,6%) messze lemaradva követik a nagy hármast.

A módosított számok szerint a Chrome májusban tehát még nem előzte meg a Firefoxot, azonban a korábbi trendek alapján júniusban biztosan meg fogja. A Mozilla által fejlesztett nyílt forrású böngésző részesedése régóta csökkenő tendenciát mutat, miközben a Chrome-é növekedőt, tehát csak idő kérdése a helycsere a rangsorban. Májusban a Firefox mintegy fél százalékpontot vesztett el a részesedéséből, a Chrome eközben több mint 0,6 százalékpontot nyert. A jelenlegi tendeciák alapján év végére a Mozilla böngészője a piac 18 százalékát tudhatja magáénak, miközben a Chrome részesedése 23 százalékra nőhet.

A StatCounter szerint már nyert a Chrome

Teljesen más képet fest a böngőszőpiacról a StatCounter, amely június elején azt jelentette, hogy a Chrome átvette a piacvezető pozíciót az Interlet Explorertől. A StatCounter szerint májusban a netezők 32,4 százaléka használta a Google böngészőjét, az IE részesedése 32,1 százalék volt, míg a Firefoxnak be kellett érnie 25,5 százalékkal. A Safari részesedését 7 százalék körülire tette a StatCounter, az Operáét pedig 1,7 százalékra.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az adatok közötti különbség az eltérő metodológiából adódik. A Net Applications 40 ezer weboldal látogatottsági adatait dolgozza fel és és geográfiai súlyozást is alkalmaz az országok lakossága és internetpenetrációs adatai alapján. Ezzel szemben a StatCounter körülbelül 3 millió oldalról gyűjt adatokat és nem súlyozza őket.

Itthon a Firefox vezet

A magyar netezési statisztikákat figyelő Gemius Rankings szerint itthon továbbra is a Firefox vezet 44 százalékos részesedéssel, a Chrome pedig mióta tavaly novemberben megelőzte az Internet Explorert, egyre inkább elszakad tőle. A Chrome részesedése a magyar netezők között 29,2 százalék volt májusban, az Internet Explorer pedig története során először esett 20 százalék alá és 19,3 százalékon állt. Magyarországon meglepetésre az Opera a negyedik legnépszerűbb böngésző 2,8 százalékos részesedéssel, Safarit mindössze a netezők 0,7 százaléka használ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról