Szerző: Koi Tamás

2011. február 3. 11:33

Nem tud mit kezdeni a kínai telkóipari óriásokkal az EU

Az anyaországgal, illetve az általa nyújtott állami támogatással a háta mögött megállíthatatlanul menetel előre Kína két legnagyobb távközlésiberendezés-gyártója, a Huawei és a ZTE. Az Európai Bizottság szerint a kínai cégek komoly versenyelőnnyel jönnek Európába, de egyelőre nem tud, vagy nem akar mit kezdeni ezzel a helyzettel az uniós szakpolitika.

Minden bizonnyal eredmény nélkül zárul az az Európai Unió végrehajtó szerve által tavaly szeptemberben indított vizsgálat, mely a belga Option beadványa kapcsán arra próbált választ keresni, hogy a kínai hálózatieszköz-gyártók milyen kereskedelmi stratégiát folytatnak, és mindez hogyan torzíthatja, illetve torzítja-e egyáltalán a versenyt az európai piacokon. A vizsgálat egy a héten kiszivárgott belső dokumentáció szerint megállapította, hogy a Huawei és a ZTE jelentős állami támogatást, illetve kedvezményes hiteleket kap a kínai állam tulajdonában álló nemzeti bankon keresztül, jóllehet ezt korábban mindkét gyártó tagadta.

Fair trade

Az eredeti beadvány szerint jelentős versenytorzító hatással bír Európában, hogy az anyaország hátszelével a két gyártó olyan árakon tudja adni termékeit - beleértve a terminálokat, valamint a köztes hálózati infrastruktúra elemeit -, melyekkel az európai gyártók képtelenek versenyezni. Mindezt egyebek mellett az állami kölcsönöknek, valamint a jelentős mértékű adókedvezményeknek köszönhetik a cégek.

A Huawei 2009 szeptemberében például rendkívül kedvező feltételekkel kötött kölcsönszerződést a Kínai Fejlesztési Bankkal: a cég 30 milliárd dollárhoz jutott hozzá úgy, hogy éves forgalma akkor 22 milliárd dollár volt . A ZTE-nek ugyanebben az évben 15 milliárd dollárnyi kölcsönt folyósítottak, 8,4 milliárd dolláros bevétel mellett. A beadvány szerint a hatalmas összegű kölcsönöket ráadásul komoly kedvezményekkel - így például hároméves türelmi idővel - vették igénybe a gyártók.

Az európai politikának szemmel láthatóan komoly fejtörést és diplomáciai sakkozást okoz a helyzet kezelése. A politikusok dolgát valamelyest megkönnyítette tavaly év végén, hogy a mobilnetes modemeket gyártó, az évek során a piacát a kínaiak benyomulása miatt gyakorlatilag teljesen elvesztő Option végül visszavonta a beadványát, miután megegyezett a Huawei-jel. A Huawei és a ZTE számára ettől függetlenül nem a modemek eladásából származik a legnagyobb bevétel: a két cég sorra nyeri el a hálózatépítési lehetőségeket a nagy európai mobilszolgátatók tenderein az olyan szereplők elő, mint az Ericsson, az Alcatel-Lucent, vagy a Nokia Siemens Networks.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kiszivárgott dokumentum alapján arra lehet következtetni, hogy az Option visszalépésével az Európai Bizottság minden további konklúzió és eredmény nélkül lezárja a vizsgálatot, bár azt elismeri, hogy az ügy számos "komoly problémára" világít rá a kínai exportpolitika kapcsán. Egyelőre azonban nem világos, hogy hogyan lehetne elhárítani ezeket a problémákat, a kínai áruk importjára kivetett büntetővám miatt ugyanis az európai gyártók ázsiai exportja is veszélybe kerülhetne, nem beszélve az ügy diplomáciai következményeiről.

Itthon is nehéz velük versenyezni

A ZTE és a Huawei pozíciója hazánkban is erősnek mondható: utóbbi egyik legfőbb bástyája a Vodafone Magyarország, mely 2007-ben átfogó szerződést írt alá a 3G-s hálózat modernizációjáról a kínai vállalattal, előbbi pedig a Telenor Magyarország teljes hálózatfelújítási projektjét nyerte meg egy tavaly nyári tenderen - iparági források szerint a verhetetlen árajánlatnak köszönhetően. A tradicionális európai gyártók egyik utolsó hazai végvára a T-Mobile, ahol jelenleg is elsősorban az Ericsson hálózati berendezéseit használják.

A terminálpiacon gyakorlatilag már most is csak kínai gyártó termékével lehet találkozni, a 3G-s modemeket, az internetmegosztásra alkalmas eszközöket, valamint a szolgáltatók saját márkás mobilkészülékeit szinte kizárólag vagy a Huawei vagy a ZTE gyártja. A két cég közül a Huawei gyártótevékenységet is folytat hazánkban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról