Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 9. 09:58

Házon belül fejleszti tovább a Symbiant a Nokia

Úgy tűnik, nem jött be a Nokia által a Symbiannak elképzelt közösségi fejlesztési modell, a vállalat most úgy határozott, a fejlesztést házon belül folytatja tovább, a Symbian Foundation pedig csupán a licenceléssel foglalkozik a jövőben - már ha lesz érdeklődő egyáltalán.

Házon belül folytatódhat a fejlesztés

2011 áprilisától nem a Symbian Foundation, hanem a Nokia fejleszti tovább a Symbian operációs rendszert, amelynek mára a finn gyártó maradt a kizárólagos támogatója. Ezzel a Symbian Foundation a korábbi híreknek megfelelően lényegében megszűnik, Tim Holbrow, a Symbian Foundation vezetője szerint az új feladathoz nem lesz szükség teljes munkaidős alkalmazottakra, így a közel 100 dolgozótól meg kell válni.

A Nokia 2008-ban 264 millió euróért vásárolta ki a Symbian többi tulajdonosát, majd létrehozta a Symbian Foundationt, amely a fokozatosan megnyitott forráskódú operációs rendszer fejlesztését koordinálta. A finnek törekvései azonban kudarcot vallottak, a Symbiant korábban támogató gyártók (Samsung, Sony Ericsson, Motorola) a 2010 februárjára teljesen megnyitott forrású platform helyett a Google Android mögött sorakoztak fel, amely jóval vonzóbb alternatívát jelentett az Apple iPhone OS-szel szemben. Nemrég a Samsung közölte, teljesen felhagy a Symbian támogatásával de a Sony Ericsson tervei között sem szerepel symbianos mobil. "A piaci és gazdasági körülmények megváltoztak, a Foundation jelenlegi struktúrája nem megfelelő" - fogalmazott Holbrow.

A Symbian ugyanazzal a problémával küzd mint a Windows Mobile: több mint 10 évre, a PDA-korszakba visszanyúló gyökerei miatt nem tud versenyezni a modern, kimondottan érintőképernyőkre fejlesztett operációs rendszerekkel, például az iOS-szel és az Androiddal. Tim Ocock, a Steely Eye Digital Media technológiai vezetője, aki korábban éveket töltött a Symbiannál, a TechCrunch-nak írt cikkében úgy vélekedet, a platform egyik legnagyobb problémája, hogy a PDA-telefonokra és nem az "internetes telefonokra" fejlesztették, nem a web és a netes szolgáltatások elérése volt a fő szempont és a Nokia még az iPhone megjelenése után sem realizálta, valójában mekkora különbség van a két platform között ezen a téren. Ocock szerint a Symbian másik rákfenéje, hogy nehéz rá a fejlesztés (ez a Qt megjelenésével változott meg), mivel a platform irányítói sokáig egyáltalán nem tartották fontosnak a külső fejlesztők munkájának megkönnyítését.

A Nokián kívül egyetlen mobilgyártó sem forgalmaz már Symbiant futtató készüléket, a többi vállalat kiszállása után érthető lépés a finnektől, hogy saját kézbe veszik a szoftverplatform sorsát - ezzel a Symbian már hivatalosan is a Nokia okostelefonos operációs rendszerévé vált. Nemrég felreppentek olyan hírek, amelyek szerint a Symbian Foundation megszünteti működését, mivel a gyártók kiszállása miatt elfogytak a források. A mostani bejelentés alapján ez jogilag nem történik meg, a Symbian Foundation továbbra is él, azonban a feladata jelentősen megváltozik, a fejlesztés helyett csupán a licencelés lesz a feladata.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

"A Symbian mint platform jövője nem függ az alapítvány létezésétől" - mondta a bejelentés kapcsán Jo Harlow, a Nokia okostelefonokért felelős részlegének vezetője. "Az alapítvánnyal kapcsolatban bejelentett változások nincsenek hatással a Nokia symbianos fejlesztési terveire vagy a szállítási tervekre. A platform több százmillió okostelefont működtet - beleértve a sajátjainkat -, és továbbra is támogatni és fejleszteni fogjuk."

A Qt és a MeeGo a jövő

Két évvel ezelőtt a Symbian részesedése még a 70 százalékot közelítette az okostelefonok piacán, az idei harmadik negyedévre ez kevesebb mint felére, 32 százalékra esett vissza. A Gartner előrejelzése szerint rövidesen az Android veszi át a piaci elsőséget az okostelefonos platformok terén.

Az igen gyenge harmadik negyedéves eredményei kapcsán a Nokia október közepén közölte, 1800 főt bocsát el  (köztük sok Symbian-fejlesztőt) és teljesen átszervezi a symbianos okostelefonokkal foglalkozó részleget, hogy hatékonyabban tudjon harcolni a piacon. A jövőben a Qt lesz az egyetlen támogatott alkalmazásfejlesztési keretrendszer, amellyel Symbian és MeeGo platformokra egyaránt lehet programokat készíteni, és maga a Nokia is ezt használja majd a saját alkalmazásainak fejlesztéséhez. A keresztplatformos Qt előtérbe helyezése lehetővé teszi a Nokia számára hogy okostelefonjain úgy cserélhesse le a szoftverplatformot, hogy abból a felhasználók szinte semmit se vegyenek észre és az eszköznek köszönhetően a fejlesztőknek sem kell majd újraírniuk programjaikat - a Symbian utóda minden bizonnyal az Intellel közösen fejlesztett Linux-alapú MeeGo lesz.

a címlapról