Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 9. 09:58

Házon belül fejleszti tovább a Symbiant a Nokia

Úgy tűnik, nem jött be a Nokia által a Symbiannak elképzelt közösségi fejlesztési modell, a vállalat most úgy határozott, a fejlesztést házon belül folytatja tovább, a Symbian Foundation pedig csupán a licenceléssel foglalkozik a jövőben - már ha lesz érdeklődő egyáltalán.

Házon belül folytatódhat a fejlesztés

2011 áprilisától nem a Symbian Foundation, hanem a Nokia fejleszti tovább a Symbian operációs rendszert, amelynek mára a finn gyártó maradt a kizárólagos támogatója. Ezzel a Symbian Foundation a korábbi híreknek megfelelően lényegében megszűnik, Tim Holbrow, a Symbian Foundation vezetője szerint az új feladathoz nem lesz szükség teljes munkaidős alkalmazottakra, így a közel 100 dolgozótól meg kell válni.

A Nokia 2008-ban 264 millió euróért vásárolta ki a Symbian többi tulajdonosát, majd létrehozta a Symbian Foundationt, amely a fokozatosan megnyitott forráskódú operációs rendszer fejlesztését koordinálta. A finnek törekvései azonban kudarcot vallottak, a Symbiant korábban támogató gyártók (Samsung, Sony Ericsson, Motorola) a 2010 februárjára teljesen megnyitott forrású platform helyett a Google Android mögött sorakoztak fel, amely jóval vonzóbb alternatívát jelentett az Apple iPhone OS-szel szemben. Nemrég a Samsung közölte, teljesen felhagy a Symbian támogatásával de a Sony Ericsson tervei között sem szerepel symbianos mobil. "A piaci és gazdasági körülmények megváltoztak, a Foundation jelenlegi struktúrája nem megfelelő" - fogalmazott Holbrow.

A Symbian ugyanazzal a problémával küzd mint a Windows Mobile: több mint 10 évre, a PDA-korszakba visszanyúló gyökerei miatt nem tud versenyezni a modern, kimondottan érintőképernyőkre fejlesztett operációs rendszerekkel, például az iOS-szel és az Androiddal. Tim Ocock, a Steely Eye Digital Media technológiai vezetője, aki korábban éveket töltött a Symbiannál, a TechCrunch-nak írt cikkében úgy vélekedet, a platform egyik legnagyobb problémája, hogy a PDA-telefonokra és nem az "internetes telefonokra" fejlesztették, nem a web és a netes szolgáltatások elérése volt a fő szempont és a Nokia még az iPhone megjelenése után sem realizálta, valójában mekkora különbség van a két platform között ezen a téren. Ocock szerint a Symbian másik rákfenéje, hogy nehéz rá a fejlesztés (ez a Qt megjelenésével változott meg), mivel a platform irányítói sokáig egyáltalán nem tartották fontosnak a külső fejlesztők munkájának megkönnyítését.

A Nokián kívül egyetlen mobilgyártó sem forgalmaz már Symbiant futtató készüléket, a többi vállalat kiszállása után érthető lépés a finnektől, hogy saját kézbe veszik a szoftverplatform sorsát - ezzel a Symbian már hivatalosan is a Nokia okostelefonos operációs rendszerévé vált. Nemrég felreppentek olyan hírek, amelyek szerint a Symbian Foundation megszünteti működését, mivel a gyártók kiszállása miatt elfogytak a források. A mostani bejelentés alapján ez jogilag nem történik meg, a Symbian Foundation továbbra is él, azonban a feladata jelentősen megváltozik, a fejlesztés helyett csupán a licencelés lesz a feladata.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"A Symbian mint platform jövője nem függ az alapítvány létezésétől" - mondta a bejelentés kapcsán Jo Harlow, a Nokia okostelefonokért felelős részlegének vezetője. "Az alapítvánnyal kapcsolatban bejelentett változások nincsenek hatással a Nokia symbianos fejlesztési terveire vagy a szállítási tervekre. A platform több százmillió okostelefont működtet - beleértve a sajátjainkat -, és továbbra is támogatni és fejleszteni fogjuk."

A Qt és a MeeGo a jövő

Két évvel ezelőtt a Symbian részesedése még a 70 százalékot közelítette az okostelefonok piacán, az idei harmadik negyedévre ez kevesebb mint felére, 32 százalékra esett vissza. A Gartner előrejelzése szerint rövidesen az Android veszi át a piaci elsőséget az okostelefonos platformok terén.

Az igen gyenge harmadik negyedéves eredményei kapcsán a Nokia október közepén közölte, 1800 főt bocsát el  (köztük sok Symbian-fejlesztőt) és teljesen átszervezi a symbianos okostelefonokkal foglalkozó részleget, hogy hatékonyabban tudjon harcolni a piacon. A jövőben a Qt lesz az egyetlen támogatott alkalmazásfejlesztési keretrendszer, amellyel Symbian és MeeGo platformokra egyaránt lehet programokat készíteni, és maga a Nokia is ezt használja majd a saját alkalmazásainak fejlesztéséhez. A keresztplatformos Qt előtérbe helyezése lehetővé teszi a Nokia számára hogy okostelefonjain úgy cserélhesse le a szoftverplatformot, hogy abból a felhasználók szinte semmit se vegyenek észre és az eszköznek köszönhetően a fejlesztőknek sem kell majd újraírniuk programjaikat - a Symbian utóda minden bizonnyal az Intellel közösen fejlesztett Linux-alapú MeeGo lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról