:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 24. 11:32

A bíróság a YouTube-nak adott igazat

A bíróság ejtette a Viacom 1 milliárd dolláros keresetét a YouTube ellen. A médiabirodalom tömeges szerzői jogsértés miatt perelte be a YouTube-ot.

A Viacom médiabirodalom még 2007 márciusában indított pert a Google ellen azt állítva, hogy a 2006 októberében a tulajdonában levő videomegosztó szolgáltatás szándékosan megsérti a filmjeihez, tévésorozataihoz fűződő szerzői jogokat és jelentős bevételkiesést okoz, miközben a YouTube a hirdetésekből hatalmas bevételhez jut. A Viacom szerint több mint 1,5 milliárdszor nézték meg a jogsértő videókat.

A webes vállalat azzal védekezett, hogy a YouTube betartja a Digital Millennium Copyright Act törvényben foglaltakat és a jogtulajdonos kérésére minden inkriminált tartalmat azonnal eltávolít. Louis Stanton New York-i kerületi bíró a Google, illetve a YouTube mellett foglalt állást, a 30 oldalas ítélete szerint kétségbevonhatatlan tény, hogy a jogtulajdonos által a keresetben felsorolt videókat a törvény rendelkezése értelmében azonnal eltávolították a videomegosztóról. A Viacom több mint 100 ezer klip eltávolítását kérte a Google-tól 2007 februárjában.

2008-ban a Viacom azt kérte a YouTube-tól, engedjen számára betekintést a videomegosztó látogatóinak szokásaiba. A Google a magánszféra védelmére hivatkozva ezt megtagadta, azonban a bíróság kötelezte mintegy 12 terabájtnyi (anonim) adat átadására. A Viacom továbbá kérte a YouTube keresőmotorjának forráskódját is, hogy megállapíthassa, a jogvédett videók speciális elbánásban részesülnek-e, de ezt a bíróság elutasította.

A YouTube-on ezt követően üzembe helyeztek egy Video ID nevű tartalomszűrő rendszert, amely automatikusan képes eldönteni egy-egy feltöltött videóról, hogy jogsértő-e, emellett a feltöltőket is egy felirat figyelmezteti arra, ne töltsenek fel tévéműsorokat, filmeket vagy videoklipeket vagy koncerteket engedély nélkül, csak ha valóban saját tartalomról, általuk készített videóról van szó. Ennek ellenére a videomegosztón megtalálható lényegében az összes ismert előadó valamennyi videoklipje és koncertfelvétele, illetve több egész estés film (10 perces részekre vágva).

A Viacom médiabirodalomhoz tartozik többek közt a Paramount Pictures filmstúdió, illetve a Magyarországon is ismert és elérhető MTV, VH1, Nickelodeon és Comedy Central tévécsatornák. A médiavállalat közölte, nem ért egyet az ítélettel és megfellebbezi azt. Az ügyet természetesen kiemelt figyelemmel követi a média, amelynek egyes szereplői attól tartanak, az általuk létrehozott és terjesztett tartalmat a YouTube és hozzá hasonló oldalak elérhetővé teszik a felhasználók számára és abból nem a tartalomtulajdonosok, hanem a szolgáltatások üzemeltetői profitálnak.

A Google 2006 októberében 1,65 milliárd dollárért vásárolta meg a YouTube-ot, amely után jogi kereszttűzbe került. Ennek oka minden bizonnyal az, hogy a magánkézben levő videomegosztó szolgáltatás üzemeltetőitől a médiacégek nem számíthattak jelentős kártérítésre, a világ egyik legnagyobb online vállalata azonban megfelelő célpontnak tűnt ilyen követelések érvényesítésére. A Viacom mellett az olasz Mediaset és az ango,Premier League is pert indított a Google ellen.

Több médiavállalat az ellenségeskedés helyett inkább a partneri viszony kialakítására törekedett, felismerve a leglátogatottabb videomegosztóban rejlő tartalomterjesztési lehetőségeket. Egyebek mellett a CBS és a BBC is megállapodást kötött a Google-lal, amelynek értelmében anyagaikat a YouTube-on is elérhetővé teszik. A Viacom tulajdonában levő MTV is hivatalos csatornát indított már a videomegosztón.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.