Szerző: Gálffy Csaba

2012. május 30. 12:44

Átrendezte a fájlrendszert a Fedora 17

Elkészült a "Beefy Miracle", a Red Hat gondozásában készülő közösségi Fedora disztribúció 17-es kiadása. Az újdonságok közé tartozik az átrendezett, egységesített fájlrendszer, a grafikus meghajtó nélkül is működő GNOME Shell, valamint az alkalmazások elszigetelhetősége.

UsrMerge - egységes fájlrendszer

A Red Hat Enterprise Linux előszobájának tekinthető, közösségi fejlesztésű Fedora Linux 17-es kiadásának messze legvitatottabb újdonsága az UsrMove (más néven UsrMerge), vagyis a /bin, /sbin, /lib és /lib64 mappák átmozgatása az /usr alá, ahol ezek egyesülnek a már korábban létező hasonló nevű könyvtárakkal. Az összevonás eredményeképp a Fedorában megszűnik a Linux-specifikus usr-kettészakadás és például a Solaris 11-hez hasonlóan egységessé válik a binárisok és programkönyvtárak tárolása. Ezzel nagyot egyszerűsödik az alkalmazások portolása a különböző Unix-változatok között. A visszafelé kompatibilitásról symlink gondoskodik, amely a régi útvonalakat az újakra mutatja. Az UsrMerge egyébként az Ubuntu következő verziójában, a 12.10-es kiadásban is jelen lesz majd.

A Fedora 17 egyébként meglehetősen egyedi kernelt használ, a Red Hat fejlesztői a 3.3-as verziójú kernelbe visszaportolták a 3.4-es egyes képességeit, így az Intel új processzorainak fejlett energiagazdálkodását is - ez a Sandy Bridge és Ivy Bridge noteszgépeken érezhető üzemidő-növekedést hoz. A fejlesztők a kernel egyes, használaton kívüli funkcióit le is kapcsolták, más ritkán használt részeket pedig különálló csomagokba szerveztek ki.

3D - szoftveresen

A Fedora 17 alapértelmezetten a GNOME 3.4.1-es verzióját használja, ami a márciusi 3.4-es verzióhoz viszonyítva számos újítást és hibajavítást, valamint új fordításokat kapott. Javult a kiterjesztések támogatása is, az extensions.gnome.org oldalról már több mint száz ilyen módosítás telepíthető. A 3.4-es verzió korábban új fájlböngészőt és meghajtókezelő alkalmazást kapott, és számtalan hibát javított a korábbi generációban.

Nagy újdonság, hogy a GNOME Shell már olyan rendszereken is működik, amely nem rendelkezik meghajtóval a 3D-s gyorsítóhoz. Ez a Mesa 3D llvmpipe meghajtójának köszönhető, amely az asztal minimális 3D-s igényeit képes elfogadható sebességgel kielégíteni. A fejlesztők szerint a szoftveres 3D még virtualizált környezetben is elégséges teljesítményt nyújt a használathoz. A felhasználói élményt az X Server 1.12 is javítja, amely támogatja a folyamatos görgetést is, valamint egyéb komponensekkel együtt az érintőképernyők és touchpadek többpontos érzékelését.

A KDE környezet immár a 4.8.3-as verziót használja - ezt visszamenőleg a Fedora 16 is megkapta korábban. Sajnos az llvmpipe használata egyelőre nem engedélyezett KDE alatt, az implementációt a kiadás előtt lefújták és elhalasztották. A pehelysúlyú ablakkezelő rajongói számára csalódás lehet, hogy az áprilisban megjelent Xfce 4.10 sajnos nem került be a Fedora 17-be, de a nemhivatalos csomagforrásból telepíthető a Fedora-fejlesztők által karbantartott verzió. Alapértelmezésben elérhető a május elején kiadott GIMP 2.8-as, alaposan újrarajzolt, egyetlen ablakot használó verziója is.

Virtualizáció és felhő

A Fedora 17 tartalmazza a libvirt sandboxot, amely a KVM (Kernel-based Virtual Machine) vagy LXC (Linux Container) használata esetén képes az alkalmazásokat izolálni. Ezzel a legtöbb esetben szükségtelenné válik a teljes operációs rendszer virtualizációja, az alkalmazások hozzáférhetnek a host rendszer fájlrendszeréhez írásvédett módon. A megoldás előnye, hogy az erőforrások hatékonyabban használhatóak ki, a hátrány, hogy az egyes alkalmazások elindítása valamivel hosszabb ideig tart.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Fedora 17 integráltan tartalmazza az Open vSwitch virtualizált hálózati switchet is, amelyet a virtualizált környezetek igényeit szem előtt tartva fejlesztettek és képes a 2-es, 3-as és 4-es hálózati layeren is működni. A switch kerneloldali támogatása már a 3.3-as verzió óta a Linux kernel része, használatával egyszerűbbé válik komplett virtualizált infrastruktúrák mozgatása fizikai szerverek között, hiszen még a hálózati beállításokat sem kell módosítani a költözés során. Az Open vSwitch túlnyomó része a user space-ben fut, ez került most bele a Fedora 17-be.

A Red Hat rendszerébe integrálódott az oVirt adatközpont-menedzsment platform számos eleme és az OpenStack Essex felhős platform is, amely április elején jelent meg. Ez utóbbi fejlesztéséhez a Red Hat nagy erőforrásokat mozgósított, az OpenStack ennek megfelelően a jövőben szerves része lesz a Red Hat termékeinek. Az Eucalyptus 3.1, az OpenNebula és a cloud.com cloudstackje azonban nem készült el időben, így kimaradt a disztróból.

Frissítések, újdonságok

A rendszer a gcc 4.6-ről 4.7-re állt át, ennek megfelelően a legtöbb komponenset újrafordították. A Java alkalmazások alapértelmett futtatókörnyezete az OpenJDK 7 lett, a PHP pedig 5.4-es verziót kapott. A Fedora 17 telepítője csak szükség esetén (2 terabájtnál nagyobb lemezek esetén) használ GPT particionálást, egyébként a jobb kompatibilitást mutató MBR-t használja. A telepítő egyébként ideiglenesen nem tud Btrfs köteteket célként használni, ilyen fájlrendszert létrehozni sem tud - a képesség a Fedora 18-ban fog visszatérni. A már telepített, Btrfs-t használó rendszerek persze tudnak Fedora 17-re frissülni, a Live CD-ről indított telepítés pedig nem rendelkezik ilyen korlátozással.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról