:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 29. 12:46

Megjelent a GNOME 3.4

Tegnap megjelent az egyik legnépszerűbb szabad desktop, a GNOME legújabb verziója. A fejlesztők legfontosabb célja a csiszolgatás, finomítás volt, de jelentős változások is vannak szép számmal.

Befutott a legújabb GNOME, az egyik legnépszerűbb szabad asztali környezet, amely több elterjedt Linux-disztribúcióban is alapértelmezett választás. Az alapoktól megújult GNOME 3 majdnem pont egy éve, 2011 áprilisának elején jelent meg, azóta egy jelentős frissítést kapott a program, tavaly szeptemberben. A 3.4-es verzió kisebb-nagyobb lépésekkel, de az elődök által kitaposott úton megy tovább.

Elegánsabb

A GNOME ráncfelvarrásánál a legfontosabb szempont az elegánsabb megjelenés és a könnyebb használat voltak, ennek megfelelően sok UI elemet finomítottak, kevesebb helyet foglalnak a görgetősávok, egyes alkalmazások pedig teljes képernyős módban megszabadulnak a címsoruktól, hogy ezzel is több helye legyen a tartalmuknak. Végre GNOME alatt is van "smooth scrolling", vagyis finom görgetés, a modern UI trendeknek megfelelően az ablakoknak "súlya" van, görgetés közben lassan "állnak meg", a fejlesztők szerint ez az előfutára az érintéses vezérlésnek, amelyet a későbbiekben építenek a GNOME-ba.

Egyesített keresőt is kapott az asztali környezet. Eddig az Activites menüjéből gyorsan el lehetett érni az alkalmazásokat, a névjegyzéket és a rendszerbeállításokat, mostantól ugyaninnen a dokumentumokban is lehet keresni, a találatok felkutatásáról pedig a Documents gondoskodik, ami nem csak a helyi lemezeken keres, hanem az online fiókokban (pl. Google) is. A fejlesztők szerint a jövőben a keresési lehetőségek ki fognak bővülni a videókkal és zenékkel is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Apróság, de dinamikus hátterek is bekerültek a programba, az alapértelmezett, függőlegesen csíkos háttér a napszaktól függően változtatja a színét, éjszaka sötétebb, nappal világosabb. A keményvonalas linuxosok feltehetően nem ezért fognak majd GNOME 3.4-re váltani, de az igyekezet és a részletekre való odafigyelés azt mutatja, a fejlesztők tényleg komolyan vették, hogy egy jól kinéző, vonzó környezet legyen a GNOME.

Új néven

A szoftver az asztali környezeten kívül asztali alkalmazásokat is tartalmaz, a 3.4-es verzió éppen ezen a téren hozza a legtöbb jelentős előrelépést. Teljesen megújult a webböngésző, a fejlődést névváltás is kíséri, az Epiphanyt mostantól Web néven kell keresni az asztalon. A böngésző felhasználó interfészét teljesen újraírták, a cél a modern trendeknek megfelelő, kevés helyet foglaló GUI létrehozása volt, ami a lehető legkevesebb helyet foglalja el a tartalomtól. Ennek megfelelően a címsor mellett csupán néhány alapvető gomb maradt, a bővebb menübe a fogaskerék ikonra kattintva lehet eljutni. A fejlesztők szerint a Web teljesítményén is javítottak, a böngészési előzmények betöltése például sokkal gyorsabb.

A GNOME lemezkezelője is hasonló átalakításon esett át. A korábban Palimpsest néven futó programot is átnevezték, mostantól a sokkal beszédesebb Disks névre hallgat, ezzel párhuzamosan a felülete is átalakult, aminek kettős célja van. Az egyik, hogy jobban át lehessen tekinteni és egyszerűbb legyen használni, a másik pedig, hogy kisebb képernyő-felbontású gépeken, például netbookokon is jól mutasson. Érdekesség, hogy a programot ugyan átnevezték, de ha parancssorból szeretnénk indítani, továbbra is az eredeti nevén kell hivatkozni rá, ugyanez igaz egyébként a böngészőre is.

Változott a Contacts és a Documents felülete is, a névjegykezelő és a dokumentumböngésző egyaránt letisztultabb, egyszerűbb, modernebb külsőt kapott. Egy új menütípus is megjelent, az Activities mellett jobbra az ún. alkalmazásmenü, amely az adott alkalmazáshoz kapcsolódó lehetőségeket sorolja fel. A GNOME 3.4-ben a Documents, a Contacts és a Web már használja az alkalmazásmenüket, de fejlesztők ígérete szerint a jövőben további programok is csatlakoznak ehhez a körhöz. Több rendszerbeállítási panel változott előnyére a GNOME-ban, új a hálózati és az energiagazdálkodási eszköztár kinézete, de változott a rendszerüzenetek megjelenése is: ha egy ideje nem nyúltunk a géphez, az összes befutott értesítést egyszerre láthatjuk.

Türelem!

A GNOME fejlesztői azt javasolják a jelenlegi verziók felhasználóinak, várják meg a hivatalos csomagokat az operációs rendszerük karbantartójáról, ezek feltehetően rövid időn belül megjelennek. Akik szeretnék meglevő környezetük frissítése előtt kipróbálni az újdonságokat, innen tölthetnek le egy telepítés nélkül működő Live rendszerképet. Az újdonságokat ez az oldal részletezi.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.