Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 28. 14:47

Szoftverrel simította el a modemes huplit az Apple

Két gyártótól rendelt modemet új iPhone-hoz az Apple. A jelenleg elérhető információk szerint ezek közel sem egyformák, így a telefonok egy része nagyobb letöltési sebességet produkál. Miért döntött így az Apple, és milyen vonzata lehet a problémának?

Szoftveresen limitálja egyes, a Qualcomm modemjével szerelt iPhone 7 készülékek rádiós képességeit az Apple. A lépésre a legújabb szériával bevezetett két beszállítós modell miatt van szükség, ugyanis az iPhone-okban évek óta egyeduralkodó Qualcomm az Intel személyében vetélytársat kapott az idén. A stratégiaváltásnak elsősorban gazdasági okai lehetnek, az Apple valószínűleg olcsóbban kapja a processzorgyártó modemeit, melyre ezidáig meglehetősén alacsony volt a kereslet. A lépésnek persze most is a vásárlók isszák meg a levét, a kérdés csupán az, hogy mennyire.

A néhány hete kirobbant balhét páran csak a második antennagate-ként emlegetik, ugyanis hat évvel ezelőtt egyszer már meggyűlt az Apple baja okostelefonjának rádiós részével, akkor bizonyos fogás mellett vételi probléma lépett fel az iPhone 4 készülékeknél, amit végül tervezési okokra vezettek vissza a szakemberek. Jelen ügy bár nem nevezhető ekkora jelentőségűnek, bizonyosan ez sem fogja öregbíteni az Apple és az iPhone-ok hírnevét.

A problémát tehát a két, gyökeresen eltérő modem okozza. Míg egyes modellekbe (pl.: A1660, A1661) a Qualcomm X12-es (MDM9645M) fejlesztése került, addig másokban (pl.: A1778, A1784) már az Intel XMM 3360 kapott helyet, a két chip specifikációi pedig nagy mértékben eltérnek. A Qualcomm lapkája háromszoros vivő aggregációt támogat 4×4 MIMO és 256QAM moduláció mellett, melyekkel papíron legfeljebb 600 Mpbs-os letöltési sebességre lehet képes a modem. Ezzel szemben az Intel megoldása legfeljebb csak kétszeres vivő aggregációt biztosíthat, sem a 4×4 MIMO, sem pedig a 256QAM nem támogatott, így a maximális tempó 450 Mbps lehet. Utóbbiból szintén hiányzik az EVS (Enhanced Voice Services), vagy más néven Ultra HD Voice támogatás, mely VoLTE hívások esetén biztosíthatna jobb hangminőséget.

Azért, hogy az egyes verziók között ne legyen számottevő különbség, az Apple az Intel szintjére korlátozta a Qualcomm modemmel szerelt készülékeket, a 450 Mbps-ra limitált letöltési sebesség mellett az EVS lehetőségét sem használja ki az iPhone 7. Ezzel alapvetően nem lenne probléma, viszont a Cellular Insights egy korábbi elemzése szerint nem sikerült egy szintbe hozni a két eltérő modemmel szerelt készülékeket.

A Qualcomm chipjével gyártott iPhone 7 minden esetben jobban szerepelt, az átlagos különbség 30 százalék körüli volt az inteles készülék kárára. A szóban forgó tesztben a jelerősség függvényében változott az eltérés, ami egyben annyit is jelent, hogy az Intel modemmel szerelt iPhone gyorsabban kifulladt, sebessége hamarabb esett kritikus közeli szintre. Valós problémát épp ez okozhat, hisz míg a jó vételi viszonyok melletti, például 125 és 110 Mbps-es különbséget aligha érzi meg a felhasználó, addig az 5 és 30 Mbps közötti eltérés már jóval szembetűnőbb lehet hasonló térerő mellett.

Ennek tükrében kissé más megvilágítást nyer a szolgáltatók "rajongása", egyes vállalatok ugyanis évekig kőkeményen ragaszkodtak a Qualcomm modemes megoldásához, mondván: ez biztosítja a legjobb kompatibilitást, a modem gond nélkül működik az összes szabványos mobilhálózaton. Mindez pedig annyira fontos, hogy például a Samsung csúcsmodelljei (pl. Galaxy S7) is Qualcomm alapokon érkeznek meg egyes piacokra, például az Egyesült Államokba és Kínába. Az iPhone 7-tel az Apple is hasonló stratégiát követ, Qualcomm modemmel szerelt készülékeket Japán, Kína, és az USA kap, de itt sem mindegyik partner.

Utóbbi piacon a CDMA-t használó Verizon és Sprint qualcommos modelleket kap, míg a technológiát nélkülöző AT&T és T-Mobile az inteles verziókat értékesítheti, akárcsak az európai szolgáltatók. Ennek prózai oka, hogy az Intel chipje a CDMA-t sem támogatja, tehát az ilyen chippel szerelt készülékek néhány hálózattal nem működnek megfelelően. A dolog egyik pikantériája, hogy például a T-Mobile hálózata támogatja jobb minőségű és megbízhatóbb hívásokat biztosító EVS-t, igaz ezt az Apple döntésének értelmében még a qualcommos készülékek esetében sem lehetne kiaknázni, így tehát jelenleg csak az LG G5 és Samsung Galaxy S7 esetében működhet a technológia.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az Apple már korábban reagált a kirobbant botrányra, közleménye szerint az iPhone 7 összes altípusa megfelel az általa felállított követelményeknek, illetve iparági szabványoknak, amiről a cég a szolgáltatókkal együtt bizonyosodott meg. Az Apple szerint tehát csak jó, illetve kicsit jobb iPhone 7-ek vannak a piacon, a minimumnak mindegyik termék megfelel. Az más lapra tartozik, hogy a Bloomberg szerint eközben az ugyancsak Qualcomm X12-vel szerelt Samsung Galaxy S7 lényegesen gyorsabb hasonló körülmények között, hála a limitációk nélküli implementációnak.

Nem először

A történet kísértetiesen hasonlít az épp egy éve, az iPhone 6s megjelenésekor kirobbant kisebb balhéra. Ennél a készüléknél ugyanis két bérgyártótót bízott meg az alkalmazásprocesszorok gyártásával az Apple, a Samsung mellett a TSMC is kapott egy nagy szeletet a több milliárdos üzletből. A két vállalat eltérő technológiája miatt a processzorok az átlagosnál nagyobb mértékben különböztek egymástól, ez pedig már a valós felhasználást vizsgáló tesztekben is megmutatkozott. A korabeli tesztek szerint a TSMC által gyártott lapka bizonyos eseteben számottevően kevesebbet fogyasztott, ezzel pedig magasabb akkus üzemidőt biztosított.

A két beszállítós üzleti logika mögött húzódó lehetséges okokat könnyű átlátni. Az Apple vezetése igyekszik az egy-lábon-állás kockázatát minimalizálni, és kizárni annak lehetőségét, hogy valami megakaszthassa a cég főpillérének számító iPhone-ok megfelelő ellátását. Emellett a két beszállítós modell versenyhelyzetet is teremthet, a következő beszállítói szerződések tárgyalásakor kedvezőbb pozícióba kerülhet az Apple. Épp ez történhetett az Apple A10 esetében is, minek gyártását exkluzív módon már csak a TSMC végzi, tehát miközben a modemek ellátását kettéosztotta, az alkalmazásprocesszorok esetében visszaállt az egy beszállítós modellre a cég, aminek hátterében a tajvani bérgyártó kedvező(bb) ajánlata állhat.

Érdemes egy pillantást vetni a helyzetre az Intel szemszögéből is. A vállalat hosszú ideig próbálkozott modemes megoldásainak értékesítésével, sokáig mindhiába. Tavaly ősszel látott napvilágot a pletyka, mely szerint az Intel egy kisebb hadsereget, nagyjából 1000 főt állított rá a projektre: modemet kell szállítani az iPhone-ba. A hadművelet sikerrel zárult, és bár azt nem tudni mennyiért értékesíti komponenseit a gyártó, borítékolhatóan a Qualcomm megoldásánál olcsóbban kaphatja a chipeket az Apple.

Az Inteltől nem áll messze ez a játék, az okostelefonos és tabletes Atom processzorokat évekig nagy bukóval kínálta csak azért, hogy piacot szerezhessen, mely végül üzleti szempontból teljes kudarcnak bizonyult. Az Intelt ebben a játszmában hasonló motiváció hajthatja, az iPhone 7-nek hála már világszerte több ezer mobilhálózati mérnök optimalizálhatja modemjéhez a rádiós rendszereket - ennek előnyét pedig más, a chipet használó termékek is élvezhetik a jövőben, ezzel lebontva az Intel tetemes versenyhátrányát.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.