Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 17. 13:07

Ügyesen evez az Apple farvizén a TSMC

Egészséges növekedésről árulkodnak a TSMC harmadik negyedévének pénzügyi mutatói. A bérgyártó sokat profitált az Apple-lel kötött exkluzív szerződésből, melynek köszönhetően valószínűleg még jó néhány negyedévig fenntartható lesz a mostani szint.

Erős negyedévet zárt a TSMC, a tajvani vállalat a bevétel mellett bérgyártói részesedését is növelni tudta. Utóbbi immár 55 százalékon áll, amivel a TSMC továbbra is tartja a piacvezető pozícióját. A cég bevétele egészséges növekedést mutatott, az előző év hasonló időszakában elért eredményhez viszonyítva 22,5 százalékos ugrásról számol be a jelentés, amihez egy valamivel nagyobb mértékű profitnövekedés társul.

Utóbbi 29 százalékot jelent, a nyereség 102,34 milliárd tajvani dollárról (TWD) 132,05 milliárdra hízott. Ez nagy részt a növekvő bevételnek köszönhető, mely az előző év hasonló időszakában látott 212,50 milliárd tajvani dolláros összegről 260,41 milliárdra nőtt, amivel párhuzamosan a nettó nyereséghányad is emelkedett, 35,4-ről 37,2 százalékra. A bérgyártó összesen 2,638 millió megmunkált szilíciumostyát szállított le a szóban forgó negyedévben, ami tavalyhoz képest 19 százalékos pluszt jelent.

A növekedést elsősorban az okostelefonos processzorok iránti növekvő keresletnek tulajdonítja a TSMC, ami még a tajvani dollár gyengülését is kompenzálni tudta, mely év eleje óta szinte folyamatosan veszített értékéből az amerikai dollárhoz képest. Ez alapvetően hátrányosan érinti a bérgyártót, hisz a negyedév bevételének 68 százaléka amerikai ügyfelektől folyt be.

Ennél érdekesebb a kimutatás azon része, mely a legyártott félvezetők felhasználási területét mutatja. Ez alapján toronymagasan vezet a kommunikációs kategória, melybe többek között az okostelefonos alkalmazásprocesszorok is tartoznak, a bevétel 60 százaléka innen származott. A második helyen 21 százalékkal a különféle ipari chipek állnak, amit a konzumer kategória követ 11 százalékkal. A sor végén a PC-s chipek kullognak mindössze 8 százalékkal, az érték immár harmadik negyedéve változatlan.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ugyancsak figyelemfelkeltő a különféle gyártástechnológiák bevétel szerinti eloszlása. Itt helycserét hozott a negyedév, az egy kalap alá vett 16/20 nanométeres kategória átvette a vezetést, immár a bevétel 31 százaléka ebből származik. Az őrségváltásban oroszlánrészt vállal az Apple, az iPhone 7-ben található A10-es processzorokat exkluzívan a TSMC gyártja, korábbi hírek szerint pedig a megállapodás a jövőre érkező A11-re is érvényes.

A fejlettebb technológiák térnyerésével a 28 nanométeres technológia visszaszorult a második helyre, amely ugyanakkor még mindig tetemes, 24 százalékos részét tette ki a bevételnek, ami a TSMC szerint továbbra is teljes kihasználtságot jelent. A bérgyártó arra számít, hogy sokáig ezen a szinten marad a lassan öt éve bemutatott, a 16/20 nanométerhez képest olcsóbban kivitelezhető technológia, amit például a modern gépjárművekhez tervezett chipekhez alkalmazhatnak a következő években. Az optimista elvárásnak van alapja, ugyanakkor várhatóan egyre nagyobb konkurenciával kell számoljon a TSMC, hasonló csíkszélességet már az UMC és az SMIC is kínál.

A TSMC az eddigi három negyedév alapján arra számít, hogy sikerül meghaladni az idei iparági, jelenleg 9 százalékra prognosztizált növekedési átlagot, aminél 1 százalékkal nagyobb gyarapodást produkálna a tajvani gyártó. A vállalat a következő, utolsó negyedévre 255-258 milliárd tajvani dolláros bevételt vár, ami 25-27 százalékos pluszt jelentene az előző év hasonló időszakához képest.

Sínen van a 10 nanométer

Az eredmények mellett fejlesztéseiről is beszélt a TSMC. A 10 nanométeres node elkészült, illetve öt tape out is megtörtént már, a tömegtermelésből származó első szállítmányokat pedig jövő év első negyedévében kaphatják meg a partnerek. Ezek javarészt csúcskategóriás mobilos alkalmazásprocesszorok lesznek, a MediaTek mellett valószínűleg az Apple lesz az, aki okostelefonos rendszerchipet épít a technológiára.

Ezzel párhuzamosan a 7 nanométeres lapkák kísérleti gyártását is beindítaná a TSMC. Erre a technológiára jóval több érdeklődővel számol a bérgyártó, 2017-re összesen 15 tape outtal kalkulál. Végül, de nem utolsó sorban, fejlesztési fázisba lépett az 5 nanométeres technológia, az EUV-t is alkalmazó megoldás 2019 első felében léphet a kísérleti gyártás fázisába. A bérgyártó azzal számol, hogy az évtizedforduló környékén a különféle HPC-s termékek megelőzik az okostelefonos alkalmazásprocesszorokat, a legnagyobb bevételt a különféle gyorsítók és processzorok gyártása termeli majd.

a címlapról