Szerző: Hlács Ferenc

2016. szeptember 23. 16:00

Már elérhető a Google VR fejlesztői platformja

Elhullatta a béta címkét a Google VR SDK, a fejlesztők végre ostrom alá vehetik az androidos Daydream virtuálisvalóság-platformot.

Elérhetővé tette Daydream nevű VR fejlesztői platformját a Google. A csomagot a keresőóriás még májusban tartott Google I/O konferenciáján leplezte le, az kifejezetten az androidos okostelefonokra építő VR szemüvegekhez való tartalomfejlesztést hivatott megkönnyíteni. A megoldásból persze túlnyomórészt nem a jelenleg piacon lévő készülékek profitálnak majd, sokkal inkább a megjelenés előtt álló, új generációs, "Daydream-képes" modellek - utóbbiaknak amellett, hogy Andorid 7.0-ra van szükségük egy sor hardveres, teljesítménybeli követelménynek is meg kell felelniük.

A vállalat által frissen bejelentett Google VR SDK első stabil, immár béta címke nélküli verziója, a leggyakoribb feladatok leegyszerűsítése mellett olyan funkciókat is támogat, mint az integrált aszinkron újravetítés, a magas minőségű térhangzás, illetve az ugyancsak nyáron leleplezett, kifejezetten a platformhoz szánt Daydream kontroller kezelése.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Google az SDK létrehozásához a Unityvel és az Unreallel is együttműködésre lépett. Előbbivel a vállalat natív Daydream integrációt ígér, azaz a Unity VR renderelést célzó optimalizációit a fejlesztők teljes mértékben kihasználhatják, de többek között a fejmozgás követése és deep linking sem maradt ki a csomagból. Az Unreal Engine 4 natív támogatásának hála az UE4-gyel dolgozó fejlesztőknek is adott a dedikált kontroller támogatása, szintén egy sor optimalizáció mellett. Az új SDK-t az érdeklődők a keresőóriás Daydream fejlesztői oldaláról szabadon letölthetik, azon továbbá a Unityre és Unrealre építő megoldások használatához szükséges dokumentációt és példaalkalmazásokat is megtalálhatják.

Noha a Google fejlesztői konferenciáján bemutatott referencia VR-szemüveg és kontroller még nem érhető el, a fejlesztők egy otthon elkészítehtő, "DIY fejlesztői csomag" segítségével már elkezdhetik a tesztelést. Utóbbihoz egy akár kartonból összerakott Cardboard VR-szemüvegkeretre, egy abban elhelyezett Nexus 6P-re, illetve egy második, legalább KitKatet futtató androidos okostelefonra lesz szükség, utóbbi szolgál kontrollerként.

A keresőóriás az SDK-val párhuzamosan a VR tartalomgyártás felpörgetését célzó DAP (Daydream Access Program) kezdeményezését is útnak indította. A programban a cég szorosan együtt dolgozik a jelentkező fejlesztőkkel és az arra érdemesnek ítélt alkalmazásokat az elsők között teszi elérhetővé az androidos VR platformon.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.