Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 30. 10:17

Fedélzeti Wi-Fit kapnak az új Arduino lapkák

Beépített vezeték nélküli kapcsolattal és erősebb hardverrel érkeznek a legújabb Arduino fejlesztői lapkák. A Wi-Fi és Bluetooth képességekkel is felszerelt Primo modellek mellett a gyártó egy az Amazon Echo API-t támogató, Otto nevű mikrokontroller-modult is bejelentett.

Bővül az Arduino fejlesztői lapkák egyébként is népes családja, az olasz fejlesztők legújabb eszközeikkel a gőzerővel dübörgő IoT piacát célozták meg. A különböző IoT készülékek fejlesztésénél persze eddig is igen népszerű választásnak számítottak az Arduino lapkák, a Primo és Otto névre hallgató új mikrokontroller-modulok azonban sok területen egyszerűbbé tehetik a fejlesztők mindennapjait.

A frissen bejelentett Primo különlegessége, hogy ez az első Arduino lapka, amely mindenféle külső kiegészítő nélkül támogatja a fő vezeték nélküli szabványokat, így a Wi-Fi-t, Bluetooth LE-t, valamint az NFC-t is, sőt még infravörös kapcsolaton is kommunikálhatunk vele. Az új, beépített rádiók nagyban megkönnyíthetik a fejlesztők dolgát, akiknek nem kell további kiegészítőmodulokkal (vagy shieldekkel) bajlódni Arduino-vezérelt eszközeikkel való vezeték nélküli kommunikációhoz.

Az új eszköz egy kisebb verziót is kap, Primo Core néven. A kerek Arduino lapka gyakorlatilag ugyanazt tudja mint nagyobb testvére, a Wi-Fi kapcsolat azonban itt  a fogyasztás minimalizálása végett kimaradt a repertoárból - ennek köszönhetően ugyanakkor az eszköz akár egy gombelemről is működik. A Primo Core-hoz továbbá egy nagyobb, ugyancsak kerek, kiegészítő áramköri lap is vásárolható. Az Alicepad nevű eszköz egy tápcsatlakozóval, illetve USB aljzattal is megtoldja a vezérlőt, illetve kivezetéseivel annak több érintkezőjét könnyebben elérhetővé teszi.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A két Primo modell hardvere a korábbi Arduino változatokhoz képest nem csak kiegészült, de erősebb is lett, azokban immár egy a Nordic Semiconductor által fejlesztett, nRF52 vezeték nélküli SoC-ba integrált, 64 megahertzes Cortex-M4F MPU dolgozik, a hagyományos Atmega32 MCU helyett. Az új lapka szerencsére a fejlesztés menetében nem hoz változást, a gyártó ígérete szerint a korábban megírt Arduino-kód változatlanul fut majd az eszközökön, illetve az Arduino IDE is a korábbiakhoz hasonlóan használható marad.

A Primo lapkák mellett a cég egy Otto névre hallgató új modult is bejelentett, amelynek különlegessége, hogy fedélzetén egy beépített mikrofon is helyet kapott, valamint támogatja az Amazon Echo API-ját, azaz képes kommunikálni az online kereskedőház két éve megjelent, azóta pedig egyre szélesebb funkcionalitást kínáló okosotthon vezérlőjével, illetve Alexa nevű virtuális asszisztensével. A lapkával így a fejlesztők - legalábbis egy Echo készülék birtokában - hangparanccsal vezérelhető eszközöket hozhatnak létre.

Az újdonságok megjelenésére még nagyjából egy hónapot kell várni, az olasz cég azok piacra dobását június végére tervezi. A két Primo és az Otto lapkák ára egyelőre nem ismert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról