Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 7. 11:00

Hangszóróba rejtett otthoni asszisztens az Amazontól

Echo néven Bluetooth-hangszórót jelentett be az Amazon, amelyben egy virtuális asszisztens is helyet kapott. A kütyü jó hangminőséget és az iOS-ről megismert Sirihez hasonló funkcionalitást ígér, közbeiktatott okostelefon vagy tablet nélkül.

Váratlanul új termékkel rukkolt elő az Amazon, ezúttal egy Bluetooth-hangszóróba oltott személyi asszisztens formájában, amelyet Echo néven dob piacra. A henger formájú, dizájnos kütyü a Google Now, illetve Siri szolgáltatásokból megismert funkcionalitást hozza, ráadásul ehhez még okostelefont sem kel csatlakoztatni hozzá.

Online vagy helyi streaming

Az eszköz használatához, ahogy a legtöbb hasonló virtuális asszisztens esetén, egy kulcsszóval fel kell ébreszteni azt, ez jelen esetben a hangszóróból beszélő virtuális hölgy neve, azaz "Alexa". Ezután adhatjuk ki az utasításokat a készüléknek, amely időjárási információkat, híreket vagy szükség esetén akár Wikipédia-bejegyzéseket is felolvas, új pontot ad a tennivalók listájához, ébresztőt állít be, illetve természetesen a kért zeneszámokat is lejátssza.

A kütyü a vállalat Far-Field Voice Recognition technológiáját használja, összesen hét darab mikrofonnal így a szoba távolabbi sarkaiból vagy hangos zenelejátszás közben is megérti a normális beszédhangerővel adott utasításokat. A zeneszámokat az Echo, ha önállóan dolgozik, az Amazon Music, Prime Music, iHeartRadio és TuneIn szolgáltatásokból húzza elő, de miután Bluetooth-szal is felszerelték, külső eszközökről a saját zenetár, vagy akár a Spotify kínálata is a készülékre streamelhető.

Az eszköz 360 fokban sugároz hangot, így amennyire lehet, érdemes a szoba közepén elhelyezni. Noha a képek alapján aprónak tűnhet, az Amazon hengeres terméke nagyjából 23,5 centiméter magas, átmérője pedig 8 centiméter. Ebbe a házba egy 2,5 hüvelykes mélynyomót és egy kéthüvelykes magassugárzót sikerült bepréselni, amelyek a vállalat szerint mindkét tartományban jó minőségű hangzást biztosítanak.

Egyelőre csak a kiválasztottaknak

A hangerőt manuálisan a henger világító élű tetejét eltekerve szabályozhatjuk. Ugyancsak az eszköz tetején találjuk a készülék gombjait - ebből az Echo összesen összesen kettőt kapott, az bekapcsológombot, illetve a mikrofon némítógombját. Az Amazon továbbá egy távirányítót is mellékel a termékhez, amellyel a zenelejátszást és a hangerőt kontrollálhatjuk, továbbá egy beépített mikrofon is került bele, így ezen keresztül is adhatunk utasításokat a rendszernek. Az Echóhoz androidos, illetve a cég saját Android változatára, Fire OS-re készült alkalmazás is tartozik, az iOS és PC felhasználók pedig böngészőből férhetnek hozzá az eszközhöz. Az app segítségével az egyes zenék, illetve bediktált feladatlisták vagy ébresztők is kezelhetők.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Miután a kütyü az Amazon Web Servicesre támaszkodik, a megfelelő működéshez folyamatos internetkapcsolatra van szüksége - így ha a későbbi használathoz nem is, a kezdeti Wi-Fi beállításhoz még mindenképp szükség lesz egy okostelefonra, táblagépre, netán notebookra és a fent említett alkalmazásra.

Bár a készülék kényelmesebb használatot ígér - legalábbis otthon - mint a jelenleg elérhető telefonos virtuális asszisztensek, az Amazon szempontjából legfontosabb funkciója nyilvánvalóan a vásárlás. Az ehhez kapcsolódó lehetőségek egyelőre kimerülnek a vállalat online áruházára vonatkozó bevásárlólista bediktálásában, amennyiben azonban az eszköz népszerű lesz, ez a folyamat több mint valószínűleg az áru megrendelésére is kiterjed majd - a felhasználónak gyakorlatilag csak ki kell mondania mit szeretne, azt a cég már házhoz is szállítja.

Az Amazon Echo egyelőre csak meghívásos alapon vásárolható meg, kissé talán borsos, 200 dolláros áron, a Prime-előfizetőknek pedig 50 százalékkal olcsóbban, 100 dollárért. Meghívók a vállalat kapcsolódó weboldalán igényelhetők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról