Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 5. 13:00

A Zotac SSD-párbajra hívja a Samsungot

Nagy teljesítményű PCI Express-es SSD-vel jelentett be a Zotac. A cég flash-alapú meghajtója támogatja az NVMe protokollt, véletlenszerű írásban pedig alaposan ráver a Samsung 950 Próra.

PCI Express csatolós SSD-t jelentett be a Zotac, specifikációi alapján a flash-alapú meghajtó ígéretes, kategóriájában az egyik leggyorsabb lehet. A Sonix névre keresztelt SSD a Samsung 950 Pro mellett jelenleg az egyetlen olyan konzumer termék, ami támogatja az NVMe 1.2 protokollt.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Zotac HHHL formátumú (félmagas PCI Express) terméke 480 gigabájtos kapacitású, a NYÁK-on pedig a Toshiba egyrétegű NAND-jai mellett a Phison nyolccsatornás vezérlője található. Utóbbi cég a közelmúltig elsősorban pendrive-okba és beágyazott, ipari rendszerekbe tervezett kontrollereket, de az elmúlt 1-2 évben már vállalati és konzumer meghajtókba szánt vezérlőkkel is előrukkoltak. A chip megfelel a jelenkor összes követelményének, az egyrétegű SLC/MLC/TLC NAND-ok mellett már a 3D NAND támogatása is megoldott, az adatkapcsolat pedig legfeljebb négy darab Gen3-as PCIe sávon történhet.

A Zotac terméke szinte teljesen kiaknázza a vezérlő képességeit, a Sonix maximális szekvenciális olvasási értéke 2600, írási tempója pedig 1300 MB/s, ami megfelel a vezérlő csúcsértékeinek. Az IOPS értékek is biztatóak, véletlenszerű olvasásra 300 000-es, írásra pedig 200 000-es adatot adott meg a gyártó. Előbbi pontosan egyezik a Samsung 950 Pro értékével, utóbbi viszont közel duplája az eddigi egyetlen NVMe-s konzumer SSD értékének, a dél-koreai cég ugyanis 110 000 IOPS-os értéket adott meg az 512 GB-os modellre.

Fontos megjegyezni, hogy az újabb SSD-k kiugró teljesítményét átlagos felhasználás során kvázi lehetetlen kiaknázni, az ilyen meghajtókat elsősorban asztali munkaállomásokhoz célszerű megvásárolni. A magas szekvenciális átvitelt nagyméretű, több gigabájtos fájlokhoz kapcsolódó műveletekkel lehet kihasználni (pl. videóvágásnál), a véletlenszerű műveletek teljesítményét pedig apró fájlok tömkelegénél jöhet kapóra (pl. adatbázisoknál).

A Zotac Sonix a teljesítményének megfelelő (prémium) árazást kapott, a 480 GB-os modell 370 dollárt kóstál, ami 20 dollárral több az 512 GB-os Samsung 950 Pro áránál, ugyanakkor utóbbi formátuma M.2-es, így megfelelő alaplapi foglalt híján még szükség lehet HHHL átalakítóra. A nagyobb teljesítményért elkért felárat jól szemlélteti, hogy egy hasonló kapacitású SATA csatolós SSD jelenleg ezen összegek már akár egy harmadáért is megvásárolható.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.