Szerző: Hlács Ferenc

2016. február 15. 11:00

Nyugdíjba küldi a Picasát a Google

Végleg búcsúzik a Picasa asztali alkalmazás és online képtár, miután a Google májustól annak erőforrásait Photos szolgáltatásához csoportosítja át. A feltöltött képek ezután is megtekinthetők, illetve letölthetők lesznek, új fotókat azonban már nem adhatunk majd az albumokhoz. A keresőóriás a Photos használatát javasolja a felhasználóknak. Fájóbb, hogy a hajdan fejlettnek számító asztali alkalmazás nem kap utódot.

Komoly csapást mért a fényképeket tároló online tárhelyekre a Google tavaly májusban, a felhasználók fotóit ingyen és korlátlan mennyiségben (de korlátozott minőségben) tároló Photos szolgáltatásával - a bejelentéssel ugyanakkor a vállalat addig használt saját online képtára, a Picasa sorsa is kérdésessé vált. A keresőóriás által 2004-ben felvásárolt szolgáltatásnak a cég most megadta a kegyelemdöfést: Anil Sabharwal, a Google Photos vezetője blogposztban jelentette be, a cég végleg nyugdíjba küldi a szolgáltatást, hogy teljes egészében a Photosra koncentrálhassa erőforrásait.

A lépés egyáltalán nem mondható váratlannak, miután a Picasa lényegében redundánssá vált, csak idő kérdése volt, hogy a Google kivezesse azt. A vállalat a felhasználóknak elsősorban értelemszerűen azt ajánlja, térjenek át inkább a Photos használatára - a migráció gyakorlatilag semmilyen teendőt nem igényel, a Picasában tárolt képek ugyanis a bejelentkezést követően automatikusan átkerülnek a Photos felületére.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Aki valamilyen oknál fogva inkább nem venné igénybe a Photost, egy felületen a későbbiekben is lehetősége lesz nézegetni, törölni vagy letölteni a hamarosan nyugdíjazott szolgáltatásban készített fotóit és albumait, noha új képeket már lehet majd feltölteni. A tervek szerint a Picasa webes felülete egészen idén május 1-ig változatlanul működik majd, ezután azonban a keresőóriás megkezdi annak többlépcsős lekapcsolását.

Az asztali Picasa alkalmazásnak már jóval kevesebb van hátra, attól a vállalat idén március 15-én vonja meg a támogatást. Még egy hónapig van tehát lehetőség letölteni a szoftvert, legalábbis hivatalos forrásból. A telepített app ezután is használható lesz, frissítések azonban többé nem érkeznek hozzá - ezzel párhuzamosan értelemszerűen a fejlesztőknek szánt Picasa API számos funkciója is eltűnik, beleértve Flash-alapú beágyazást, a címkék és kommentek támogatását, illetve a közösségi keresést is. A Google a búcsúzó asztali kliens helyett a Photoshoz letölthető asztali feltöltőappot ajánlja, ez azonban a Picasa viszonylag fejlett képességeihez képest kizárólag egyetlen feladatra képes, a feltöltésre. Aki asztali alternatívára vágyik így jó eséllyel kénytelen lesz más fejlesztőktől származó alternatívák után nézni, mint az XnView, a FastStone Image Viewer vagy a Magix Photo Manager.

Arról a vállalat egyelőre nem közölt részleteket, hogy a felhasználók pontosan mire számítsanak a fentebb említett új Picasa online felület kapcsán, ahol a már feltöltött tartalmak azután is elérhetők lesznek, hogy a Picasa végleg lehúzza a rolót - a következő hetekben ugyanakkor a cég további tájékoztatást ígér.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról