Szerző: Voith Hunor

2016. február 11. 14:20

Cisco: folytatjuk a bevásárlást!

A vállalat óriási pénzhalmon ül, és aktívan keresi a további befektetési célpontokat. A legutóbbi negyedévben a szerverek és kollaborációs eszközök iránti kereslet látványos növekedése váratlanul megtorpant, de a pénzügyi eredmények ennek ellenére is jók lettek. A Cisco részvényvisszavásárlási programját további 15 milliárd dollárral tolta meg.

Az elemző előrejelzéseket kicsivel felülmúló, de egyes "sztárterületeken" meglepő lendületvesztést mutató eredményeket közölt a Cisco. A vállalat legutóbbi negyedévét az előző év hasonló időszakához képest stagnáló, 11,9 milliárd dolláros bevétellel zárta, nettó eredménye viszont 31 százalékkal 3,1 milliárd dollárra nőtt. A bruttó nyereséghányad továbbra is kiemelkedően magas, 62 körül volt. Az iparági trendnek megfelelően felhős átalakuláson áteső cég a "felhősödés" egyik legfontosabb mutatóját, a halasztott bevételt 8 százalékkal tudta feljebb tornászni, 15,2 milliárd dollárra.

A Cisco a tőzsdén a már évek óta aktív részvényvisszavásárlási programja további, 15 milliárd dolláros kibővítésével igyekszik begyújtani a rakétákat. A gyártó eddig 95 milliárd dollárt jutottatott vissza a befektetőkhöz ilyen formában, az elmúlt negyedévre vonatkozóan pedig az osztalékot is jelentősen (negyedével) emelte.

Ahogy az az összbevétel alakulásából is sejthető, a több negyedéve igazi húzóágaknak számító két üzletág – az adatközpontokba szánt szervereké (UCS termékcsalád) és a kollaborációs eszközöké – lendülete megtorpant. Ezek korábban éves viszonylatban több tízszázalékos növekedést tudtak elérni, most a január végével lezárult időszakban azonban a szerverek forgalma 3 százalékot csökkent, míg a kollaborációs üzletágé ugyanennyit emelkedett. Mivel a Cisco pénzügyi értelemben tört évesnek számít, a tavalyi utolsó negyedéves szerverpiaci jelentés Robbins kommentárja fényében valószínűleg még nem fogja hűen tükrözni az UCS iránti keresletnövekedés megállását – mindenesetre kíváncsian várjuk a Gartner számait.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A többi üzletág közül a biztonsági divíziót érdemes megemlíteni, amely 11 százalékos forgalomnövekedést követően 462 millió dollárral járult hozzá a negyedéves összbevételhez. A Cisco bevallottan fókuszál erre a piaci szegmensre, várhatóan ez lesz a harmadik támasz a régi, viszonylag stabil, de komoly növekedési potenciállal már nem rendelkező switching és routing divíziók mellett.

Chuck Robbins vezérigazgató a Recode-nak nyilatozva elmondta, hogy az eredményeket a váratlanul gyenge január fogta vissza, a makrogazdasági aggodalmak miatt a nagyvállalatok ideiglesen várakozó álláspontra helyezkedtek. A vállalat első embere viszont nagyon bizakodóan tekint a jövőre, és a 60 milliárd dolláros készpénzállománnyal felvértezve továbbra is agresszívan fogja keresni az akvizíciós lehetőségeket – elsősorban olyan cégek körében, melyeket a "mint szolgáltatás" koncepció mentén lehet integrálni a Ciscóba. A cég a negyedévben négy(!) tranzakció végére tett pontot (1 Mainstream, Lancope, ParStream és Portcullis), 2016-ot pedig egy 1,4 milliárdos Jasper-felvásárlással rúgta be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról