Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

1,4 milliárdért vásárolja be magát az IoT-piacra a Cisco

Voith Hunor, 2016. február 04. 13:06
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A vállalat a Jasper Technologiest veszi meg, és egy új, IoT fókuszú szoftveres üzletágat is létrehoz. Szokás szerint felvásárlással lendül támadásba a Cisco.

Közel másfél milliárd dolláros felvásárlással indítja az évet a Cisco. A növekedési modelljét régóta agresszív akvizíciós politikára alapozó vállalat a még mindig csak szárnyait bontogató IoT-piac egyik legfontosabb szereplőjét, az amerikai Jasper Technologiest szerzi meg, és az akvizícióra alapozva egy új, IoT fókuszú szoftveres divíziót és létrehoz. A tranzakciót a Cisco készpénzzel és részvényekkel fedezi, a Jasper vezérigazgatója pedig az új üzletágat fogja a továbbiakban vezetni.

A Jasper 2004-es alapítású, fennállása óta mintegy 200 millió dollár tőkét vont be, a TechCrunch befektetési adatbázisa szerint legutóbb két éve kapott egy nagyobb, 50 milliós tőkeinjekciót. A cég tavaly már elkezdte előkészíteni a tőzsdére lépést, egymilliárd dollár feletti értékeléssel számolva. A Cisco ajánlata ennek fényében kedvezőnek tűnik - a korai befektetők garantáltan nagyot kaszálhatnak, a Jasper globálisan népszerű platformja pedig komoly hardveres (elsősorban hálózati oldali) támogatást kap és a világ egyik legerősebb értékesítési hálózatának segítségével növekedhet tovább.

A cég egy egységes kódbázisú, skálázható és egyedi igényekhez szabható szoftveres IoT platformot kínál. A Control Centernek gyakorlatilag az IoT-piacon szóba jöhető összes alkalmazási területen (autóipar, gyártás, vagyonbiztonság és épületautomatizáció, logisztika, kereskedelem, fizetési végpontok) vannak ügyfelei – a Jasper szerint száz országban mintegy három és félezer, emellett a cég 27 mobilszolgáltatóval áll szoros együttműködésben. A Jasper tavaly a Microsofttal, a Salesforce-szal és az SAP-val is szorosabbra fonta a szálakat.

Amellett, hogy a Cisco a felvásárlással egycsapásra komoly piaci részesedést, rengeteg nagy ügyfelet és kipróbált technológiát vett, a portfóliójából eddig hiányzó szoftveres kompetenciát is megszerezte. A hálózati eszközök, érzékelők piacán a hardver fokozatosan tömegtermékké válik (ahogy igaz ez a szerverekre, tárolókra is), az igazi versenyelőnyt egyre inkább a szoftveres alapok tudják biztosítani. Ezt viszont házon belüli, saját kutatás-fejlesztéssel hosszú és rizikós folyamat kialakítani, a Cisco pedig kifejezetten arra rendezkedett be, hogy kívülről nagy hatékonysággal tudjon integrálni (szervezeti és termékszinten egyaránt) kisebb, specializált cégeket.

A nagy felhős szolgáltatók mellett – Microsoft (Azure IoT Suite), Amazon (AWS IoT), IBM (Bluemix, IoT Cloud Open Platform for Industries), Oracle (IoT Cloud Service), SAP (HANA CP), GE (Predix) – a jövőben a Cisco is teljeskörű IoT platformot tud kínálni. Ráadásul, mivel a tengernyi eszköz közötti adatforgalom jó része Cisco hálózati eszközökön fut, a vállalat kihasználhatja ennek minden előnyét, és szoros szoftveres-hardveres integrációval növelheti az adatfolyam feldolgozási hatékonyságát.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy az IoT platformok tipikusan a "mint szolgáltatás" üzleti modellben érhetőek el, ami szintén jól illeszkedik a Cisco terveibe, hiszen a vállalat az általános iparági trendhez hasonlóan forgalma egyre nagyobb részét próbálja átterelni előfizetéses, kiszámítható bevételt biztosító modellbe.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.