Szerző: Gálffy Csaba

2015. december 15. 19:33

Újrakódolja katalógusát a Netflix

Automatizmus választja ki az ideális kodek-profilt a Netflix új rendszerében, így minimális képminőség-vesztés mellett látványosan csökkenhet a stream sávszélességigénye.

Új adaptív videokódolási technológiát implementál a Netflix - derül ki a Variety-n megjelent új beszámolóból. Eszerint a cég adaptív videós kódolásra fog áttérni, amely a képi tartalom igényeihez legjobban illeszkedő kodek-profilt fogja használni.

A cég eddig néhány standard felbontást és ahhoz kapcsolódó standard bitrátát használt a videostreaminghez, amelyek között a rendszer az elérhető sávszélesség függvényében váltott. A legalsó szintet a 240p-s, 235 kilobites stream jelenti, ha a felhasználó internethozzáférése ennél többet is bír, akkor fokozatosan 480p, 720p illetve 1080p felbontásra skáláz fel a stream. A felbontáshoz tartozó bitráta azonban fix volt, a 720p például 1750 kbps, a FullHD pedig 5800 kbps átvitelt igényelt.

A különböző videós anyagok (rajzfilmek, sorozatok, filmek) azonban egészen eltérő terhelést jelentenek a kodeknek, ezt azonban a fix bitrátás stream nem tudta kezelni helyesen. A Netflix példája: a rajzfilmek jellemzően azonos képminőség mellett sokkal erősebben tömöríthetőek, mint például az akciófilmek, ahol a gyors mozgásokkal tarkított, részletgazdag képeken az erős tömörítés azonnal vizuális hibákat hoz elő. A Netflix "újítása" az adaptív stream, amely különböző tömörítési profilokat vezet be, így a jobban tömöríthető anyag alacsonyabb bitrátával is kiküldhető, érdemi minőségvesztés nélkül. A cég adatai szerint a My Little Pony például mintegy 1,5 megabitet igényel FullHD felbontás mellett (minőségromlás nélkül), ami a felhasználó oldalán azt is jelenti, hogy az eddigi 480p helyett immár 1080p-s videó nézhető a korábbi sávszélesség mellett.

Profilt a videóhoz

A cég szakértőkkel és egységsugarú felhasználókkal is tesztelte az új megoldást, a cég szerint a hatékonyabb tömörítés megkülönböztethetetlen. Az elmúlt hónapokban az adaptív streamet a Netflix az előfizetői bázison is kipróbálta, és megkezdte a meglévő adatbázis átkonvertálását is az új videós formátumra. A cég tervei szerint egyébként az új streaming várhatóan 2016 első negyedévében általános lesz, a következő hetekben a népszerűbb videókat konvertálja először, majd a teljes katalógus következik.

My Little Pony - szabadon tömöríthető

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az izgalmas kérdés: melyik videóhoz melyik profil illeszkedik a legjobban? Teszt jelleggel első körben a cég fejlesztői manuálisan választották a videóhoz leginkább illeszkedő profilt, az eredményt pedig alapos vizuális elemzésnek vetették alá. Ezt azonban lehetetlen a teljes Netflix-katalóguson kézzel elvégezni, a sok százezer címet tartalmazó katalógus ráaádásul folyamatosan változik is. Ezért a cég egy új, automatizált elemzőeszközt fejlesztett, amely összeveti a különböző profilok által generált eredményt - a vizuális elemzést végző algoritmusokon a Netflix az dél-kaliforniai, a Nantes-i és az austini egyetemmel működött együtt.

A Netflix nem hagyta ki a másik gólhelyzetet sem: egy videó-egy profil kombináció helyett a képi anyagot szakaszokra bontja, és minden szakaszhoz egyedi profilt választ, így egészen finom "felbontásban" lehet adaptív a kódolás, ráadásul így a feladatok jobban párhuzamosíthatóak, a szeleteken különböző szerverek dolgozhatnak.

A Netflix nagy cloud-rajongó, a cég az Amazon Web Services egyik első partnere volt, és azóta is az AWS infrastruktúráján futtatja a szolgáltatás jelentős részét. Ugyan a videók egy részét már a szolgáltatók adatközpontjaiban elhelyezett szerverekről szolgálja ki a Netflix (csökkentendő az adatátviteli tranzitköltségeket), a cég komolyan támaszkodik a felhőre is. Nem véletlen hogy az újrakódolásban is komoly szerep hárul majd az AWS-re, erre a Netflix a dinamikusan árazott Spot Instance-eket használja, amelyek díja csúcsidőn kívül (jellemzően éjszaka) lényegesen alacsonyabb az On Demand illetve Reserved virtuális gépekhez képest.

Tehermentesíteni az internetet? Inkább spórolni a sávszélességen

Az internetszolgáltatók panaszaiból már jól tudjuk, hogy a felhasználók Netflix-előfizetése komoly terhelést jelent a meglévő infrastruktúrára nézve és a tervezettnél korábbi fejlesztésekre kényszerítette a cégeket. A Sandvine friss statisztikái szerint az internetes videós tartalom a teljes forgalom 70 százalékát teszi ki, ennek 37,1 százalékát a Netflix-előfizetők produkálják. Ez azt jelenti, hogy a cég számára rendkívüli költségeket jelent az internetes adatforgalom, nem véletlen, hogy a cég mindent elkövet ennek minimalizálása érdekében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról