Szerző: Hlács Ferenc

2015. november 25. 11:10

Arcmozgáskövetéssel foglalkozó céget vásárolt az Apple

Bekebelezte az Apple az emberi arcmozgás követésével és animálásával foglalkozó Faceshiftet. A többek között az új Star Wars filmben is közreműködő vállalat ismeretlen összegért került a cupertinói cég birtokába.

Újra bevásárol az Apple, a vállalat ezúttal az emberi arckifejezések követésére illetve animálására specializálódott céget, a Faceshiftet kebelezi be. Az esetleges akvizícióról már korábban is szóltak pletykák, a cupertinói vállalat azonban most a TechCrunch-nak hivatalosan is megerősítette a felvásárlást - arról ugyanakkor nem beszélt, pontosan mire szándékozik használni a Faceshift technológiáját.

A zürichi alapítású cég fő profilját a különböző filmekben és játékokban bevethető vizuális effektek jelentik. A vállalat többek között a hamarosan debütáló, új Star Wars film egyes karaktereinek mimikájában is közreműködött. A Faceshift technológiája azért különleges, mert markerek, azaz a színészek arcán elhelyezett pozíciójelző-pontok nélkül képes precízen követni az arcmozgást, majd azt az animált karaktereken megismételni. Ahogy a vállalat fogalmaz, az arckifejezés-követést "minden íróasztalnál elérhetővé teszi".

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Faceshift egyébként a svájci EPFL egyetem (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) számítógépes grafikával és geometriával foglalkozó laboratóriumából indult útjára - az iskola egészen idén augusztusig még magáénak is tudhatott két, a cég által használt animációs megoldásokra vonatkozó szabadalmat.

Az Apple-nek nem ez az első, hasonló területet célzó felvásárlása, az cég korábban az arcfelismeréssel foglalkozó Polar Rose-t, illetve két évvel ezelőtt a 3D szenzorokkal foglalkozó izraeli PrimeSense-t is megvette, utóbbiért mintegy 345 millió dollárt fizetett ki. A vállalat mindezek mellett idén júniusban az AR-fókuszú Metaiót is bekebelezte, amelynek termékeit olyan nagyvállalatok használták mint az Ikea, az Audi vagy a Volvo. Mindezek fényében nem lenne meglepő, ha a vállalat VR-ambíciókat dédelgetne, noha ennek kapcsán egyelőre nagy a csend Cupertinóban.

A Faceshift technológiája mindenesetre többféle potenciális felhasználási területtel is kecsegtet: az animációs megoldások, virtuális avatárokmegelevenítése mellett akár biztonsági funkciókat is elláthat, arcalapú azonosításhoz is bevethető lehet. A cég megoldása egyébként az Intel mélységérzékelésre képes RealSense 3D kameráival is használható. Az Apple nem árulta el, a vállalat pontosan mekkora összegért cserélt gazdát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról