Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 18. 12:14

3D szenzorgyártót vett az Apple

A Calcalist gazdasági lap szerint az Apple 345 millió dollárért felvásárolt egy 3D szenzorokkal foglalkozó céget. Az izraeli PrimeSense korábban a Microsoft Xbox 360-hoz tartozó Kinect kifejlesztésében is részt vett, de mobiltelefonokba és egészségügyi megfigyelőrendszerekbe szánt érzékelőkkel is foglalkozik.

HIRDETÉS

Hamarosan az Apple készülékei is követhetik kézmozdulatainkat, miután a vállalat a Calcalist gazdasági lap szerint felvásárolt egy háromdimenziós érzékelőket tervező céget. Az újság úgy tudja, a tech-óriás mintegy 345 millió dollárért vette meg az izraeli PrimeSense vállalatot, amely többek között a Microsoft Xbox játékkonzoljához tartozó szenzor, a Kinect kifejlesztésében is részt vett.

A 2005-ben alapított PrimeSense saját 3D érzékelője ennek megfelelően nagyon hasonlít a Microsoft készülékéhez, képes felismerni az előtte álló embereket, osztályozni egyes tárgyakat (például bútorként), illetve megállapítani a falak, a plafon és a padló pozícióját. A szenzor ehhez emberi szemmel nem látható, majdnem infravörös fényt bocsát ki, amelynek visszaverődéseit egy hagyományos CMOS-lapkával érzékeli. A megfelelő szoftver birtokában így különböző mozdulatokkal irányíthatók vele a számítógépek, televíziók, vagy egyéb multimédiás készülékek. A vállalat ugyanakkor nem csak ebben az egy hardverben utazik, portfóliójában az okostelefonokba szánt 3D-szenzoroktól az egészségügyi megfigyelőrendszeren át a robotika területén használt eszközökig számos egyéb irányvonalat megtalálunk.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Az Apple és a Primesense sem nyilatkozott a bizonyára sokak fantáziáját megindító felvásárlással kapcsolatban, a technológiának ugyanakkor a jövőben az iPadek és iPhone-ok, sőt akár a vállalat régóta várt televíziója is otthont adhat. Hasonló, gesztusalapú vezérléssel eddig leginkább a játékkonzolokhoz tartozó kiegészítőknél találkozhatunk, mint az említett Kinect, vagy a Sony PlayStation 4-hez érkező kamera. De feltűntek olyan kezdeményezések is, mint a PC-khez szánt, nemrég a HWSW által is kipróbált Leap Motion, amelyet azóta a HP egyik notebookjába is beépített.

Ugyancsak a Calcalist már júliusban is beszámolt róla, hogy a PrimeSense és az Apple megállapodásra készül, ekkor a lap 280 és 300 millió dollár közötti vételárról beszélt. Ha az izraeli lap értesüléseit hivatalosan is megerősítik, a 3D szenzorokkal foglalkozó cég lehet a második izraeli vállalat, amit az Apple felvásárol, miután 2012 januárjában megvette a flash tárolókkal foglalkozó Anobitot. Akkor az üzlet a cupertinói cégnek csaknem 500 millió dollárjába került.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 13:23

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.