Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. május 21. 14:33

Médiaközponttá hízik a Spotify

Nagyszabású változásokat jelentett be tegnap a Spotify: a zenei streaming szolgáltatás a jövőben videoklipekkel, tévéműsorokkal és podcastekkel is gazdagítja kínálatát, vagyis új lábakat növeszt a zenestreaming mellé. Emellett egy új, futóknak készült funkciót is bevezet majd a cég, és fejlettebb algoritmus válogatja a felhasználók ízlésének és futóritmusának megfelelő dalokat.

A zenei streaming szolgáltatások közt éleződő harcban egy meglepő és erős húzással próbál helytállni a Spotify: a tegnap bejelentett frissítéssel a zenén kívül olyan új típusú tartalmak bővítik majd a kínálatot, mint rövid videoklipek, tévéműsorok, és podcastek. Emellett az eddiginél sokkal fejlettebb motor kerül be a lejátszási listák dalainak válogatásához, ami nem csak a felhasználó preferenciát és ízlését, de már a napszakot, dátumot és és a gyaloglás vagy futás ritmusát is figyelembe veszi. Az új Spotify a mai nap folyamán vált elérhetővé egyelőre az Egyesült Királyságban, Egyesült Államokban, Németországban és Svédországban, egyelőre kizárólag iOS-re.

Aktívan szórakoztatna

A Spotify eddig a zenestreamingre fókuszált, ez jellemzően passzív, háttérzenét jelent. A most bejelentett változások ebben hoznak éles váltást, a videós tartalmak és műsorok ugyanis sokkal aktívabb felhasználását igényelnek, ahol a felhasználó válogatja ki a fogyasztanivalót. A Spotify a kezdeményezést masszív partneri megállapodásokkal sem felejtettem el alátámasztani, olyan nagy partnereket sikerült maga mögé állítania, mint az NBC, a BBC, a Conde Nast (Vogue, Wired), a Comedy Central MTV, az Adult Swim vagy az Elite Daily.

Ezek jellemzően rövid videós tartalmat kínálnak, népszerű tévéműsorokból, interjúkból szerkesztett részleteket, de később elérhetővé válhatnak teljes hosszúságú adások is. Ezzel a lépéssel a Spotify némileg közeledik a YouTube, a Hulu és általában a VOD (video on demand) streaming szolgáltatások felé, de a Netflixhez és Amazonhoz hasonlóan saját, exkluzív tartalmakat is fog kínálni Spotify Originals név alatt, amely feltehetően a prémium előfizetők számára lesz elérhető. A jelentős kínálati bővülés valószínűleg jótékonyan fog hatni az ingyenes felhasználók fizetőssé konvertálásában, lévén az eddigi 10 dolláros havidíjért már sokkal több mindent kapnak reklámmentesen.

A váltás gyakorlatilag a YouTube zenei stratégiájának tükörképe. A Google szupernépszerű videomegosztója előfizetés szintjén összeolvadt a Play Musiccal, és reklámmentes tartalmat ígér az Music Key előfizetőknek, a Spotify ellenkező irányból, a streaming zene felől támadja a videós piacot. Érdemes lesz figyelni, hogy a két stratégiából melyik kerül majd ki győztesen.

A mindennapok háttérzaja

A szolgáltatás magját képező zenehallgatást is fejlettebb szintre emeli a cég, azzal a misszióval, hogy a Spotify "forradalmi módon integrálja a zenét a mindennapokba". A lejátszási listák még személyesebbé tételéhez a dalokat válogató motor olyan új faktorokat is figyelembevesz, mint a hallgatási előzmények, illetve a napszak, a dátum és a felhasználó életstílusa. Az új motornak köszönhetően eltérő dalokat ajánl az app hétfő reggel és péntek este, illetve azt is megjegyzi, hogy ha a felhasználó egy adott dalt sokat hallgat bizonyos időpontban. Ennek folyományaként ha a felhasználó minél többet használja a Spotify-t, az annál inkább kedvére való dalokat tud válogatni.

Az új rendezési elv annak köszönhetően működik, hogy a felhasználók hallgatási szokásaival kapcsolatban hatalmas információadatbázissal rendelkezik a szolgáltatás, lévén a felhasználók már több mint 25 milliárd órányi zenét hallgattak indulás óta, és egy haladó Spotify-user akár napi 16 órán keresztül is használja az appot. Az ötlet alapját az adta, hogy a cég elemzései szerint a felhasználók ma már inkább hangulat és aktivitás szerint választanak háttérzenét, a kedvenc műfajok már kevésbé meghatározóak a legtöbb hallgató esetében.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Spotify az okostelefonok fitneszapp-őrületét is meglovagolja egy kifejezetten futáshoz fejlesztett "Running" funkcióval,  amely a telefonban lévő szenzorok segítségével gyűjt információt a futó sebességéről. Ehhez mérten olyan dalokat válogat a lejátszási listára az app, amelyek BPM-értékük alapján megfelelnek a sportoló tempójának, ezzel motiválóbbá téve a sportolást. Ebben az esetben sem hagyja figyelmen kívül a felhasználó ízlését - nem kell attól félni, hogy egyszer Miley Cyrus csendül fel, csak mert gyorsítottunk a tempón. A Spotify partnere ebben a Nike, a cipőóriással megállapodva ez a funkció a RunKeeper és a Nike futóappokba is kap integrációt, valamikor a nyár folyamán. Még érdekesebb viszont az "amorf" dalok ötlete:  a Spotify eleinte hat olyan saját dalt tesz elérhetővé, amelyek a futó tempójához igazodva lassulnak, gyorsulnak, és szerkezetileg is változnak, ezeket olyan zenészek komponálják majd, mint például Tiesto.

Elég lesz a sikerhez?

Az utóbbi időben többször is írtunk arról, hogy szorul a hurok a Spotify körül a freemium modell erős kritikája miatt, és a cég pénzügyi eredményei sem túl bíztatók. A cég bevételének egyre kiseb százalékát tudja profittá alakítani, lévén a bevételek 80 százalékát a díjakra és a kiadók viszik el, emellett a fizetős felhasználók is csupán harmadát teszik ki az összes, havi 60 millió aktív felhasználónak. Az új típusú tartalmak bevezetése valószínűleg nagyot dob majd a prémium csomag vonzóságán, és a szolgáltatás is hatékonyabban veheti fel a harcot a fizetős streaming szolgáltatásokkal szemben, köszönhetően a kiterjedt palettának és az erős partnereknek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról