Szerző: Gálffy Csaba

2014. november 14. 08:32

Harcba küldi fejlesztői eszközeit a Samsung

Okosóra-platformja mellett számos fontos újdonságot hozott fejlesztői konferenciájára a Samsung, A cég lassan felismeri, hogy nem az Android helyett, hanem mellette kell felépítenie saját ökoszisztémáját, a saját rendszerről egyre kevesebbet, a hardverplatformokról és az Android fölött működő Samsung-rétegről egyre többet beszél.

Simband

A Samsung még május végén mutatta be a SIMBAND szenzorrendszerét, amely egészség- és fitneszközpontú viselhető eszközökhöz készült hardverplatform. A rendszert kifejezetten más gyártók számára rakta össze, olyan partnerek építhetnek rá saját termékeket, amelyeknek nem központi kompetenciája a technológia, de divat- vagy sportmárkaként könnyen tudják azt saját logójukkal értékesíteni. A hardverplatformhoz kapcsolódó tervrajzok és a szoftver is nyílt forráskódú - az ilyenkor szokásos feltételeknek megfelelően.

A fejlesztői konferencián a Samsung a SIMBAND második generációját mutatta be, amely a szoftveres és hardveres módosításoknak köszönhetően jóval pontosabb az első kiadásnál, a szenzorok által mérhető fizikai jellemzők skálája pedig még szélesebb. A fejlesztői platform például biometriai eszközök egész tárházát kapta: EKG, bioimpedancia, a véroxigén mérésére is használható PPG, elektrodermális aktivitás (GSR) érzékelésére is képes a SIMBAND a karperecbe szerelt szenzortömb révén, ezekből pedig egészen komplex adatok is előállíthatók a szervezet működésére vonatkozóan. Ezekhez kapcsolódik a szokásos gyorsulásmérő, giroszkóp illetve hőmérő is.

A fejlesztői eszközt nem a felhasználók karjára szánja a Samsung, ennek megfelelően a szenzorok cserélhetőek, a kijelző pedig hatalmas, egyszerre több szenzor nyers adatait is meg tudja mutatni. A cég a referenciamodell mellett az API-t és az azt implementáló fejlesztőkészletet is elérhetővé tette az érdeklődő vállalatok és fejlesztők számára.

Flow

A dél-koreaiaknak megtetszett az Apple új, eszközökön átívelő megoldása, a Continuity, így gyorsan hozzáláttak egy hasonló képesség kifejlesztésének. A Flow az okostelefonok és a tabletek között működik, néhány mozdulattal átadhatjuk a futó app kontextusát a másik eszköznek, így például megnyithatjuk ugyanazt a videót YouTube-on, így megspórolható az app megnyitása, a videó kikeresése és a lejátszás is ugyanattól a ponttól folytatódhat. Ugyanígy például a tableten elindított navigációt átdobhatjuk a telefonra és indulhatunk az utunkra.

02:41
 

Samsung FLOW

Még több videó

A Flow ennél többet is tud, a feladat folytatása időben el is tolódhat. Például ha egy hosszabb cikk olvasását inkább este, otthon a tableten folytatnánk, akkor ezt is megtehetjük, még reggel a metróból. Talán még izgalmasabb, hogy az eszközök között az értesítéseket szinkronizálja is a Flow, így nem kell ugyanazt az olvasatlan levelet a telefon után a tableten is láttamozni. Ez utóbbi egyébként hamarosan az Androidnak is részét képezi, a Samsung megoldása azonban a jövőben a nem-androidos eszközökre is kiterjed a cég ígérete szerint. A Flow az Android beépített megosztás felületét használja, amelyet alapértelmezetten a legtöbb app támogat, fejlesztők pedig a most kiadott Flow SDK segítségével érhetik el a komplexebb funkciókat.

Gear VR Innovator Edition

A Samsung saját VR-szemüveg projektje a Gear VR, ennek első iterációja már decemberben kapható lesz a cég bejelentése szerint. A Gear VR Innovator Edition két kiszerelésben került a boltokba: a szemüveg önmagában 200 dollárba kerül majd, a bluetoothos kontroller további 50 dollárt kóstál. A cég bejelentése szerint első körben az Egyesült Államokban lehet majd megvásárolni az eszközt, amely a Note 4 kiegészítőjeként funkcionál, a phabletet az Oculus által fejlesztett technológiával és extra érzékelőkkel egészíti ki.

Project Beyond


Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A virtuálisvalóság-szemüveghez szorosan kötődik a Project Beyond, amelynek célja létrehozni egy olyan kamerarendszert, amellyel egyszerre rögzíthető teljes, 360°-os videó. Az első koncepcióban 16 darab, Full HD videót produkáló, széles látószögű optikával ellátott kamera kapott helyet, speciális, egymást átfedő elrendezésben. A fura alakú szerkezet integrált hűtést is kapott, a videojelek feldolgozása és rögzítése ugyanis komoly számítási kapacitást igényel. A koncepciót most a Samsung világ körüli útra indítja, érdekes helyeken készítenek vele videókat, amelyek később megtekinthetőek (és VR-szemüveggel élvezhetőek) lesznek.

(képek: The Verge és CNET)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról