Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 29. 10:36

Nyílt hardverplatform viselhető eszközökhöz a Samsungtól

Egészség- és fitneszközpontú viselhető eszközökhöz szánt, nyílt hardverplatformot mutatott be a Samsung. A szabadon használható és kiegészíthető SIMBAND nevű szenzorrendszerhez tartozó mechanikus dizájn és szoftver is nyílt forrású.

Nyílt forrású hardverplatformmal állt elő a Samsung, amelyet a jövőben megjelenő viselhető készülékekbe szán. A SIMBAND névre hallgató projekt egy olyan miniatürizált szenzorrendszer, amely elsősorban az egészségközpontú eszközöket veszi célba. A gyártó által bemutatott referenciamodul nagyjából akkora mint egy SD-kártya, és egy 1 gigahertzes, kétmagos (ARM Cortex-A7) chip hajtja. A modul a Samsung és más vállalatok érzékelőivel is működik - a cég célja, hogy minél többen kezdjék használni, ezáltal pedig egységesebb legyen a hasonló viselhető kütyük szárnyakat bontogató piaca.

A platformtól a gyártó olyan egészségfigyelő, illetve fitneszeszközök megjelenését reméli, amelyek nemcsak pontos és kiterjedt információkat adnak viselőjük egészségi állapotáról, de akkus üzemidejük is hosszú, nem kell őket minden este töltőre tenni. Utóbbi, a jelenleg elérhető viselhető eszközök jelentős részét sújtó problémát a Samsung igen szokatlan megoldással próbálja orvosolni. A SIMBAND-hez tartozó Shuttle Battery koncepciója szerint ugyanis - bármilyen furcsán hangzik - a töltőt kell feltölteni, majd azt csatlakoztatni a karperechez vagy egyéb eszközhöz, anélkül hogy azt viselőjének le kellene venni: gyakorlatilag egyik akkumulátor tölti a másikat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A SIMBAND minden tekintetben nyílt, beleértve a mechanikai dizájnt, a hardvert és a szoftvert is, noha utóbbiról a vállalat egyelőre nem árult el részletesebb információkat. Annyi tudható, hogy a platform kiemelten figyel majd a felhasználók és adataik biztonságára. A referenciamodul jelenleg a pulzus, a testhőmérséklet és a szívfrekvencia-variabilitás mérésére képes, ám a gyártó és partnerei már dolgoznak a paletta bővítésén.

A Samsung által felvázolt dizájn moduláris - amit az akkumulátor töltési módja is mutat - és a cég SAMI (Samsung Architecture Multimedia Interactions) platformját használja, a különböző eszközökből érkező információk összegyűjtéséhez. A technológiára azonban egyelőre nem érdemes konzumer termékekben számítani, ha a közeljövőben gyártók alkalmazni kezdik is, beletelhet egy-két évbe, mire a végfelhasználóknak szánt készülékekben is megjelenik.

A Samsung kezébe kerülhet az irányítás

Az egészségközpontú, valamint fitneszkütyük tekintélyes részét teszik ki a jelenleg elérhető viselhető eszközöknek és úgy tűnik a Samsung is komoly lehetőségeket lát a területben, elég csak a hasonló funkciók garmadáját felvonultató Galaxy S5 okostelefonra vagy a Gear Fit okosórára gondolni. Noha még egyik készülék esetében sem beszélhetünk professzionális megoldásokról legalábbis ami a sportfunkciókat illeti, a frissen bejelentett nyílt platform ezen könnyen változtathat, hiszen azt bárki kiegészítheti saját érzékelőivel vagy egyéb megoldásaival.

A Samsung ezzel a lépéssel viszonylag korán érkezett a viselhető eszközök jelenleg gyakorlatilag teljesen szűz területére, így jó esélyekkel indul a közeljövőben kibontakozó versenyben. A terület ugyanis egyelőre szinte érintetlen, nem beszélhetünk széles körben használt API-król vagy fejlesztési irányvonalakról. Ha a SIMBAND elterjed, az a jövőben komoly előnyhöz juttathatja a gyártót, aki ezzel akár irányítása alá is hajthatja az okosórák, vagy egyéb hordható készülékek fejlesztését, hiszen az ő technológiája mutat majd irányt az azt alkalmazó vállalatoknak - persze csak ha valamelyik rivális nem áll elő hamarosan saját megoldásával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról