Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 13. 10:50

Szabványosítják a Google Dartot

Elengedi teremtménye kezét a Google, a Dart jövője ezután az Ecma kezébe került - jelentette be a keresőóriás. A Darthoz most készül egy hivatalos szabvány, amely alapján más böngészők is implementálhatják a JavaScript leváltására készült nyelvet.

Nagy a csata a web nyelvéért. A jelenleg HTML5-CSS-JavaScript hármasból az első kettő rendszeresen megújul, a JavaScript jövőjéről azonban az érdekelt felek nem tudtak konszenzusra jutni. A Google projektje, a Dart nyelv most nagyot lépett előre az iparági szabvánnyá válás útján, megalakult a nyelv szabványosításáért felelős Ecma International (European Computer Manufacturers Association) bizottság. A Technical Committee 52 dolga lesz kidolgozni és publikálni a JavaScript-utódként jellemzett Dart és a kapcsolódó könyvtárak standardjait, valamint elkészíteni a kompatibilitási teszteket, amelyeket az alternatív implementációknak teljesíteni kell.

A szabványosítás során az Ecma-tag iparági szereplők szólhatnak bele a nyelv alakulásába, e folyamat nyomán születik meg majd a végleges standard, amely a Dart-implementációk alapját képezi majd. Ezek megfelelőségéhez a testület kompatibilitási teszteket dolgoz majd ki, amely a szabvány általános és különleges eseteit is teszteli és vizsgálja, hogy minden böngésző azonos módon hajtsa végre ugyanazt a Dart-kódot.

Elkészült, vigyázzon rá más

Mint arról korábban beszámoltunk, a Google még 2011-ben mutatta be a Dart első változatát, azóta mind a nyelv, mind az implementáció komoly fejlődésen ment keresztül. A Google múlt hónapban adta ki a Dart SDK 1.0-s változatát, amely a keresőóriás szerint már eléggé érett a szabványosításhoz. Ugyan a Dart a Google saját projektje, a cég igyekezett az iparági visszajelzéseknek megfelelően módosítani azt már eddig is. A jövőben ez válik irányadóvá, ezentúl a Google is csak a megfelelő Ecma-bizottságon keresztül befolyásolhatja a Dart jövőjét, ugyanúgy, ahogy a szervezet többi tagja.

Dart - nem túl idegen.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Google kifejezett célja a Dart széles körben történő elterjesztése, ehhez azonban szükséges, hogy más böngészők is natívan futtassák a Dartban írt webes alkalmazásokat. Ugyan a nyelv lefordul JavaScriptre is, így más böngészőkben is működik, a natív futásra (és maximális teljesítményre) jelenleg csak Chrome-ban képes. Azzal, hogy a Google a független szervezet kezébe adja a Dart jövőjét, a cég azt kívánja jelezni, hogy a Dart nem a web fölötti "hatalomátvétel" eszköze, egyetlen célja a webes alkalmazások teljesítményének közelítése az operációs rendszeren futó telepített alkalmazásokéhoz. A Dart egyébként típusos, osztályokat használ és objektumorientált, így nem csak teljesítményben, de fenntarthatóságban is nagyot lép előre a JavaScripthez képest.

Mindenkinek elege van a JavaScriptből

A JavaScript problémáival ma már mindhárom nagy böngésző készítője tisztában van, minden szereplő készített is alternatívát hozzá. A Microsoft a TypeScriptet tette le az asztalra, amely a JavaScript alapoktól átdolgozott, kibővített változata, típusossággal és objektumorientált filozófiával. A TypeScriptben írt alkalmazások előnye a könnyebben gondozható kód, amely a nagy kódbázissal rendelkező webes appok esetén kritikus fontosságú. A TypeScriptben írt alkalmazások JavaScriptre fordítódnak, így a teljesítmény tekintetében nem hoz érdemi előrelépést.

Ellenkező irányba indult el a Mozilla, az asm.js a JavaScript szűkített változata, a fókuszban itt a teljesítmény, és nem a fenntartható kód állt. Az asm.js-ből kikerültek a futtatás előtti fordítást (ahead-of-time) korlátozó elemek és a teljesítményt különösen visszafogó JS-részek. Az ilyen lepusztított kód fenntartása hosszabb távon problémás lenne, ezért az asm.js C és C++ kódbázisból készít JavaScript kódot, amelyet minden böngésző tud futtatni. Az asm.js előnye, hogy a JS motorok nagyon jól optimalizálhatóak rá, így a jövőben potenciálisan tovább gyorsulhat majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról