Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 21. 11:56

Több nyelven fordít párbeszédet a frissült Google Translate

Frissítette androidos Translate alkalmazását a Google. A fordítóapp már több új nyelven is képes valós időben tolmácsolni, a vállalat szerint a korábbinál jóval gyorsabban, emellett kezelése is kényelmesebb lett és a felhasználói felület is megújult. Az app szerdán válik mindenki számára elérhetővé a Play Store-ban.

Bizonyára sokan próbáltak már külföldön kézzel lábbal mutogatva útbaigazítást kérni, miután a helyi lakossággal nem sikerült megtalálni a közös nyelvi nevezőt. A hasonló kellemetlenségekre kínál megoldást a Google androidos Translate alkalmazásának legújabb frissítésével, amely a vállalat szerint amellett, hogy gyorsabb beszédfordítást tesz lehetővé, több új nyelv támogatásával is kiegészül, továbbá megújult, áttekinthetőbb felhasználói felülettel érkezik.

Az app segítségével valós időben is kommunikálhatnak az egymás nyelvét nem beszélők: a mikrofon ikonra bökve az alkalmazás lefordítja, és fel is olvassa az elhangzottakat, a felhasználók pedig a készüléket elfordítva válthatnak a nyelvek között. A Translate emellett képes kézírás alapján is fordítani, azaz az egyes szavakat vagy különleges karaktereket a telefon vagy tablet kijelzőjére rajzolva felismerni azokat és megadni jelentésüket, valamint azok megfelelő kiejtését, a frissítést követően már héber, jávai és eszperantó nyelveken is

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az app ezen felül szükség esetén a nyomtatott szöveget is tolmácsolja nekünk. Az adott dokumentumot a kamera elé tartva felismeri rajta az írásos tartalmat, a fotók alapján történő keresést lehetővé tevő Google Goggles alkalmazásból ismert optikai karakterfelismerő (OCR) technológiát ialkalmazva. A kamerás fordítás már maláj és ukrán nyelveken is elérhető. A szoftver funkciói az offline nyelvi csomagok segítségével internetkapcsolat nélkül is használhatók, csupán előre le kell tölteni a kívánt kiegészítőt.

A nyelvi korlátok eltüntetéséért küzdő vállalat szerint a több mint hetven nyelvet támogató, egyre inkább használhatóvá váló Translate frissítése a szerdai és csütörtöki napok folyamán válik mindenki számára elérhetővé Play Sotre-ban. Arról egyelőre nem tudni, hogy a valamivel elhanyagoltabb iOS-es verzió is kiegészül-e új nyelvekkel és funkciókkal, de idővel várhatóan az Apple mobil operációs rendszerén is megtalálhatók lesznek, hiszen szeptemberben a kézírás-felismerés funkció is megérkezett a platformra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról