Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 11. 14:01

Mobilon is automatikusan fordít a Chrome

A Google a kezdetek óta egyik legnagyobb küldetésének tekinti a nyelvi korlátok lerombolását, nem is tétlenkednek a mérnökök, a Translate szolgáltatás egyre kifinomultabb és egyre több helyen elérhető. Ezentúl a nem titkosított weboldalakat Androidon is saját nyelvünkön olvashatjuk.

HIRDETÉS

A Google szerint fontos, hogy a világon bárhol közzétett információk elérhetőek legyenek mindenki számára, éppen ezért kezeli a cég magas prioritáson a fordítószolgáltatást. Az asztali Google Chrome-ban már évek óta megtalálható az automatikus Translate, már nem is kell telepíteni, bekapcsolni. Sőt, szinte lehetetlen eltüntetni, ami kényelmetlen lehet, amikor egy sok szakszót tartalmazó e-mailt detektál hibásan idegennyelvűnek a rendszer és próbálja a felhasználóra tukmálni a fordítást.

Az elterjedt nyelvek közötti fordítás azonban meglepően jó. Azoknak, akik beszélnek angolul, érdemes bármilyen nyelvről angolra fordíttatni a weboldalakat, mert maga a Google is az angolon keresztül készíti el a megjelenítendő szöveget, így egy cseh-magyar fordítás valójában egy cseh-angol és egy angol-magyar lépésből áll össze. Mivel a magyar egy izolált és nem túl sok internetező által használt nyelv, ezért a pontosság hagy némi kívánnivalót maga után a szintetikusan felépített, az egyre több használat révén javuló fordításban.

Bábeli

A használat intenzitásának azonban adhat egy nagyobb lökést, hogy ezentúl a Google Chrome for Android is beépítve tartalmazza a Translate-et és ha egy megnyíló weboldal nem az általunk használt, beállított nyelvek valamelyikét használja, akkor egy lenyíló sávban a böngésző ajánlatot tesz a fordításra. A frissítés nem is jöhetne jobbkor, mint amikor a nyugati világ nagy része nyaralni indul és gyakran lenne szükség helyi weboldalak fordítására például szálláshelyek, éttermek weboldalának vagy menetrendek értelmezéséhez.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az újdonság a Chrome for Android 28-as verziójában már használható, ami tegnap jelent meg a Play Store-ban és néhány napon belül minden felhasználó számára elérhető lesz. A beépített fordításon kívül az új mobilos Chrome-ba bekerült a Google kísérleti adattömörítő és sebességoptimalizáló proxyszolgáltatása, az SPDY is. Az SPDY a nem titkosított weboldalak elérését, letöltését képes optimalizálni, mégpedig úgy, hogy a weboldal elemeit Google saját szervereiről szolgálja ki. Hasonló megoldása az Amazonnak is van a Kindle Fire tabletekhez, ott Amazon Silk a megoldás neve.

Szintén ebben a verzióban jelenik meg a tableteken a teljesképernyős támogatás, így azt azt igénylő játékok és videók immár akár a képernyő teljes méretét kihasználhatják a tartalom megjelenítésére.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 19:37

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.