Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 11. 14:01

Mobilon is automatikusan fordít a Chrome

A Google a kezdetek óta egyik legnagyobb küldetésének tekinti a nyelvi korlátok lerombolását, nem is tétlenkednek a mérnökök, a Translate szolgáltatás egyre kifinomultabb és egyre több helyen elérhető. Ezentúl a nem titkosított weboldalakat Androidon is saját nyelvünkön olvashatjuk.

A Google szerint fontos, hogy a világon bárhol közzétett információk elérhetőek legyenek mindenki számára, éppen ezért kezeli a cég magas prioritáson a fordítószolgáltatást. Az asztali Google Chrome-ban már évek óta megtalálható az automatikus Translate, már nem is kell telepíteni, bekapcsolni. Sőt, szinte lehetetlen eltüntetni, ami kényelmetlen lehet, amikor egy sok szakszót tartalmazó e-mailt detektál hibásan idegennyelvűnek a rendszer és próbálja a felhasználóra tukmálni a fordítást.

Az elterjedt nyelvek közötti fordítás azonban meglepően jó. Azoknak, akik beszélnek angolul, érdemes bármilyen nyelvről angolra fordíttatni a weboldalakat, mert maga a Google is az angolon keresztül készíti el a megjelenítendő szöveget, így egy cseh-magyar fordítás valójában egy cseh-angol és egy angol-magyar lépésből áll össze. Mivel a magyar egy izolált és nem túl sok internetező által használt nyelv, ezért a pontosság hagy némi kívánnivalót maga után a szintetikusan felépített, az egyre több használat révén javuló fordításban.

Bábeli

A használat intenzitásának azonban adhat egy nagyobb lökést, hogy ezentúl a Google Chrome for Android is beépítve tartalmazza a Translate-et és ha egy megnyíló weboldal nem az általunk használt, beállított nyelvek valamelyikét használja, akkor egy lenyíló sávban a böngésző ajánlatot tesz a fordításra. A frissítés nem is jöhetne jobbkor, mint amikor a nyugati világ nagy része nyaralni indul és gyakran lenne szükség helyi weboldalak fordítására például szálláshelyek, éttermek weboldalának vagy menetrendek értelmezéséhez.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az újdonság a Chrome for Android 28-as verziójában már használható, ami tegnap jelent meg a Play Store-ban és néhány napon belül minden felhasználó számára elérhető lesz. A beépített fordításon kívül az új mobilos Chrome-ba bekerült a Google kísérleti adattömörítő és sebességoptimalizáló proxyszolgáltatása, az SPDY is. Az SPDY a nem titkosított weboldalak elérését, letöltését képes optimalizálni, mégpedig úgy, hogy a weboldal elemeit Google saját szervereiről szolgálja ki. Hasonló megoldása az Amazonnak is van a Kindle Fire tabletekhez, ott Amazon Silk a megoldás neve.

Szintén ebben a verzióban jelenik meg a tableteken a teljesképernyős támogatás, így azt azt igénylő játékok és videók immár akár a képernyő teljes méretét kihasználhatják a tartalom megjelenítésére.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.