Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 31. 20:30

Itt a Google Android 4.4, a KitKat

A Google mindenféle előzetes értesítés és felhajtás nélkül kiadta az Android legújabb, 4.4-es verzióját, amely a KitKat nevet kapta. A szoftverrel együtt egy új Nexus is érkezett, az 5 hüvelykes Nexus 5 készüléket az LG gyártja.

Apróbb frissítés, ráncfelvarrás csupán a KitKat, az igazán átütő újdonságok nem most érkeztek a legelterjedtebb mobilos operációs rendszerbe. Erre azonban számítani is lehetett, a verziószám korai bejelentésével is igyekezett lecsillapítani a várakozásokat a Google.

Letisztultabb és okosabb a rendszer

A design terén történtek elsősorban változtatások, az új operációs rendszer még "simább", célratörőbb felülettel rendelkezik, a lehető legtöbb területet átengedve az appoknak és a tartalomnak. Az új verzióban a felső állapotsor és az értesítési terület áttetsző, teljes képernyős alkalmazás indítása esetén pedig el is tűnik teljesen, átadva a helyet a felhasználó által futtatott appnak. Új a launcher, és a korábban bevezetett Roboto betűtípuson is finomítottak a tervezők. Az első beszámolók szerint a KitKat továbbra is nagyon hasonlít a Jelly Beanre, a változások elsőre nem annyira szembetűnőek mint például az iOS frissítése esetén, de az irány azonos: kevesebb sallang, több hely a tartalomnak és appoknak.

Megújult a tárcsázó, amit a Google integrált a keresőjével is, egy cégre vagy személyre keresve azonnal indíthatjuk a hívást. A szoftverben a Hangouts vette át az uralmat minden kommunikáció felett. Ahogy azt a pár napja kiadott frissítés megjelenésekor is megírtuk, a Google azonnali üzenetkezelője már az SMS-ekkel is elbánik, emellett természetesen chatelni, videohívásokat és hanghívásokat is bonyolítani a segítségével. Természetesen ha valaki szeretné, használhat más SMS-alkalmazást is a Hangouts helyett.

A Google Now is jobban integrálódik az operációs rendszerbe mint korábban, a felhasználó helyétől és az időponttól függően más és más információkat jelenít meg például, emellett a keresője is fejlettebb lett és már nem csak weboldalakat tud találatként felhozni, hanem akár appokat vagy appokban található információkat például. Egy étteremre keresve például az OpenTable alkalmazás helyfoglalási oldala is megjelenhet a találatok között. "A célunk az, hogy amikor kezébe veszi valaki a telefonját, az összes szükséges információ a rendelkezésére álljon a megfelelő kontextusban" - mondta Sundar Pichai, akit a nyáron neveztek ki a Chrome OS mellett az Android fejlesztőcsapatának az élére.

A motorháztető alatt is történtek természetesen változtatások. A Google-t sok kritika érte az Android töredezettsége miatt, a vállalat a KitKatban ezért olyan fejlesztéseket hajtott végre, amelyek révén az operációs rendszer simábban fut a gyenge hardverű készülékeken is. A várakozások szerint az alacsonyabb árszegmensben versenyző telefonokra is felkerülhet ezáltal a KitKat, a gyengébb processzorral és kevesebb memóriával rendelkező készülékeknek nem kell valamelyik korábbi Android-verzión ragadnia a használhatósághoz. A felhasználói interfészt is úgy írták meg, hogy az 512 megabájt memóriával rendelkező eszközökön a finomságok automatikusan kikapcsolnak, erőforrást takarítva meg ezzel, illetve a Google alkalmazásai is takarékosabban bánnak a hardverrel, a Chrome böngésző például 16 százalékkal kevesebb RAM-ot igényel azonos körülmények között mint a Jelly Beanben.

Az új referenciamodell: Nexus 5

E fejlesztési irány ellenére az új Nexus egy minden tekintetben high-end telefon lett. A kijelzője IPS technológiára épül, 5 hüvelykes és full HD (1080p) felbontású,  a processzora pedig a Qualcomm villámgyors Snapdragon 800-asa (MSM8974), négy erős, 2,3 GHz-es ARM maggal és Adreno 330 grafikus vezérlővel, amelyet 2 gigabájt RAM szolgál ki. A telefont 2300 mAh kapacitású akkumulátor táplálja, a megjelenítőt Gorilla Glass 3 üveg védi. A hátlapi kamera felbontása 8 megapixel, autofókuszos és képstabilizátor is van benne, LED vaku pedig mellette. Az előlapi kamera 1,3 megapixeles.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A csatlakozási lehetőségek terén a Nexus 5 szinte mindent támogat, gyakorlatilag a világ összes GSM, HSPA és LTE hálózatán használható, emellett van benne Bluetooth 4.0, 802.11 a/b/g/n/ac szabványú dual-band Wi-Fi, a szokásos szenzorok (GPS, gyorsulásmérő, barométer, iránytű, stb.). Érdemes kiemelni, hogy a telefon csupán 8,6 milliméter vékony, és ebbe a vastagságba még a vezeték nélküli töltést lehetővé tevő alkatrészek is belefértek, na meg természetesen az NFC antenna. A Moto X-hez hasonlóan a Nexus 5 is aktiválható hangutasítással, és a KitKat fejlesztéseinek köszönhetően pontosabban felismeri a beszédet - a Google 25 százalékos pontosságjavulásról beszél, noha nem teljesen egyértelmű, ezt pontosan hogy mérték.

A hardver jobbára az LG G2-re épül tehát. A Nexus 5 meglepően olcsó, a 16 gigabájtos alapmodell 349 dollárért, illetve 349 euróért (Nagy-Britanniában 299 fontért) rendelhető meg a Google weboldalán a szerencsés országok lakói számára. Az első beszámolók szerint ezt az árat a minőségben kell megfizetni, a Nexus 5 anyagai és megépítettsége nem prémium kategóriásak, de ezért az árért ez talán elnézhető. Az Android 4.4 először az új referenciamodellen, a Nexus 5-ön lesz elérhető, de hamarosan érkezik a Nexus 4-re, Nexus 7-re és Nexus 10-re, valamint a Samsung Galaxy S4 és a HTC One Google Play Edition változataira. Az újdonságokkal kapcsolatban addig érdemes a Google weboldalát és a cég hivatalos blogját olvasgatni.

Az új Android fejlesztői újdonságairól érdemes elolvasni ezt a cikkünket, a témáról az App!mobile konferencia workshopjain és a december elején induló App! Android Update képzésen is alaposan beszélünk majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról