Szerző: Hlács Ferenc

2013. augusztus 8. 11:58

LG G2: A gyorsan érkezett trónbitorló

Alig fél évvel az előző verzió debütálása után, az LG bejelentette új csúcskészülékét, a G2-t. A készülék a szokásos hardveres erőfitogtatás mellett néhány eddig nem látott újítást is felvonultat, amelyek között reménykeltőt és kevésbé hasznosat egyaránt találunk.

HIRDETÉS

Az LG Electronics tegnap New Yorkban szokatlanul nagy csinnadratta közepette leleplezte legújabb zászlóshajóját, a G2-t, mely alig hat hónappal az előző csúcsmodell, a G Pro bemutatása után érkezett. A telefont hardver tekintetében az elvárásoknak megfelelően felszerelték, ugyanakkor a gyártó az ígéretes újítások mellet néhol a kelleténél kicsit jobban elrugaszkodott az ipari standardtól.

A kijelzőre a G2 elődjénél nem lehetett panasz, és úgy tűnik az új készüléknél sem lesz ez máshogy, az ugyanis 5,2 hüvelykes 1080p felbontású  IPS panellel érkezik. A telefonba egy négymagos, 2,26 gigahertzes Snapdragon 800 processzor került, továbbá 2 gigabájt RAM, és 16, vagy 32 gigabájt belső tárhely. A 3000mAh-s akkumulátor nem távolítható el (legalábbis a garancia elvesztése nélkül). Az előlapi kamera 2, a hátoldali 13 megapixeles, optikai képstabilizációval. Itt érkezünk el a telefon első meglepő tulajdonságához, mégpedig a hátlapon, a kamera alatt elhelyezett bekapcsoló- és hangerőgombokhoz.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A szokatlan kialakítást a gyártó azzal indokolta, hogy a gombok a nagyméretű készülék kezelésénél így könnyebben elérhetők. Tény, hogy az LG valószínűleg megspórol egy kis zsonglőrködést a vásárlóinak, ám az kérdéses, hogy az megéri-e majd a zsebekben egy rossz mozdulatra felébredő, vagy felhangosodó készülékek okozta, a felhasználókban megnőtt, az akkumulátorokban lecsökkent feszültséget. A hátoldali gombok hosszabb megnyomásával emellett a kamera és a jegyzetalkalmazás is elindítható.

Negyedével kevesebb fogyasztás

A panel kerete is vékonyabb lett az előző generációnál, mindössze 0,1 hüvelyk. A G2 emellett az első okostelefon, amely PSR (Panel Self Refresh) támogatással érkezik. Ez azt jelenti, hogy a kijelző mellé saját frame buffer kerül, ami lehetővé teszi, hogy amikor a készülék hosszabb ideig állóképet mutat, például e-book olvasásnál, akkor a GPU helyett a dedikált, körülbelül 8 megabájtnyi memória dolgozzon, ami pontosan annyi adatot szolgáltat, és olyan sávszélességgel amennyire a megjelenítéshez szükség van. Ebben az esetben tehát a GPU lekapcsol, ami az LG szerint nagyjából 26%-os fogyasztás csökkenést eredményez.

A készülék Android 4.2.2 szoftverrel érkezik, amelyet a gyártó a szokásos változtatások mellett olyan funkciókkal egészített ki, mint háromujjas elhúzásra bekapcsoló multitasking (“Slide Aside”), a Guest Mode, amelyben “vendég” felhasználóként kezelhető a készülék, vagy az AnswerMe melynek segítségével beérkező hívás esetén a G2-t elég a fülünkhöz tartani, hogy enyhe halláskárosodás árán felvegyük a telefont. A zenehallgatás sem maradt érintetlenül, az új telefon 24 bites, 192 kilohertzes HiFi lejátszást ígér - más kérdés, hogy ennek a funkciónak a veszteségesen tömörített zenék hallgatása során vajmi kevés valós haszna mutatkozik. A készülék LTE-képes, és várhatóan augusztus végén kerülhet a boltokba.

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 23. 20:53

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.