Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 18. 13:05

Csökken a Nokia bevétele, de a vesztesége is

Tovább csökkent a Nokia bevétele a második negyedévben, ahogy a telefoneladásból származó bevétel harmadával visszaesett és a Nokia Siemens Networks is rosszabb eredményeket ért el mint egy éve. A Lumiák eladásai azonban javulnak.

5,7 milliárd euróra csökkent a Nokia árbevétele a második negyedévben, ami 24 százalékos zuhanás éves összehasonlításban. Ehhez 115 milliós üzemi veszteség társult, ami lényeges javulás az egy évvel korábban felmutatott 840 millió euróhoz képest. A nemzetközileg elfogadott számviteli szabályok (International Financial Reporting Standards, IFRS) szerint a Nokia Siemens Networksön kívül minden részleg veszteséget termelt, de az átszervezésekkel és egyebekkel kapcsolatos egyszeri kiadásokat figyelmen kívül hagyva már biztatóbb a kép: így 303 milliós eurós profitot tudott kimutatni a Nokia.

7,4 millió Lumia fogyott

A Nokia legnagyobb részlege a mobiltelefonokat gyártó Devices and Services. A divízió 2,7 milliárd eurós bevételt ért el, ami 32 százalékos zuhanás a megelőző év azonos időszakához képest. A vállalat mindössze 61 millió telefont adott el az időszak során, ez 27 százalékkal kevesebb mint tavaly a második negyedévben. Az egy telefonra jutó átlagos eladási ár 45 eurót tett ki csupán, ami 3 euróval kevesebb mint tavaly ugyanekkor (a butatelefonok esetében 26 euró ez az érték). A telefoneladások csökkenéséből kivette a részét a Vertu eladása is, ezek a készülékek volumenben ugyan elhanyagolhatók, azonban a rajtuk elért árbevétel több tízmillió euró egy negyedévben, ami már a Nokia léptékével mérve is tétel.

Lumiából 7,4 milliót tudott eladni a Nokia, ami majdnem kétszer annyi mint egy évvel korábban és az első negyedéves 5,6 millióhoz képest is erőteljes növekedést mutat. A Lumiák átlagos eladási ára 157 euró volt a negyedévben, ami enyhe, de látható növekedés a tavalyi 151 euróhoz képest, viszont visszaesés az első negyedévvel összevetve: ennek oka, hogy a piacon megjelentek és elterjedtek az alacsonyabb árkategóriás új Lumiák (pl. 520, 620). A gyorsjelentésből kiderül, hogy a most lezárt negyedévben a Nokia már nem adott el symbianos telefonokat, a Smart Devices részleg volumene kizárólag Windows Phone-t futtató készülékekből áll.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Lumiák eladásai már majdnem akkora árbevételt hoznak a Nokiának mint az 53 millió "butatelefon" és Asha összesen - az első soron 1,1 milliárd eurós, a másodikon pedig 1,4 milliárd eurós forgalmat könyvelt el a cég. A telefongyártás azonban összességében 33 millió eurós veszteséget hozott a Nokiának könyv szerint, ami lényegesen alacsonyabb az egy évvel korábban elkönyvelt 473 millió eurónál. Itt viszont már nem zavarják a képet egyszeri tételek, a nem iFRS szerinti veszteség is 32 millió euró. A cég az első negyedévben üzemi szinten nyereségessé tudta tenni a készülékgyártást, most azonban veszteségre romlott a mérleg, köszönhetően a csökkenő bevételnek.

Nem mentette meg a céget a Networks

Továbbra is "fekete ló" a cégnél a HERE, amely lényegében a korábban felvásárolt NavTeqet takarja. Az üzletág bevétele 18 százalékkal 233 millió euróra csökkent, amihez 89 millió eurós üzemi veszteség társult - ennek java a NavTeq-akvizíció egy részének leírása, ami 87 millió eurós költségként került be a könyvelésbe. Az egyszeri tételeket figyelmen kívül hagyva azonban a részleg szerény, 8 milliós profittal zárt.

Az első negyedévben a Nokia Siemens Networks mentette meg a Nokiát profitjával, most azonban ez a részleg sokkal kisebb árbevételt és ennek megfelelően kisebb profitot tudott realizálni. A Nokia által nemrég megvásárolt, hamarosan már csak Nokia Networks néven működő üzletág forgalma 17 százalékkal apadt éves összehasonlításban, üzemi eredménye pedig 8 millió eurót tett ki (szemben az egy évvel korábbi 226 milliós veszteséggel). Az egyszeri tételek nélkül az NSN üzemi profitja 328 millió euró volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról