Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

A Nokia kezébe kerül a Nokia Siemens Networks

Bodnár Ádám, 2013. július 01. 10:27
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hivatalos: teljesen kiszállt a Nokia Siemens Networksből a Siemens, a vegyesvállalatban birtokolt tulajdonrészét a Nokia vette meg 1,7 milliárd dollárért.

hirdetés

Kiszáll a Siemens a Nokiával közös vegyesvállalatból, 49,9 százalékos tulajdonrészét a finn mobilgyártónak adja el 1,7 milliárd euróért, jelentették be a felek. A hírt a hétvégén a Bloomberg, majd a Wall Street Journal is megszellőztette már. Az új tulajdonos megtartja a jelenlegi szervezeti struktúrát, derül ki a hivatalos közleményből, és helyén marad az menedzsment is. A Siemens nevet természetesen elhagyják, a társaság mostantól Nokia Networks néven működik tovább, központja továbbra is a finnországi Espoóban marad.

Nehéz szülés volt

A Siemens már tavasszal jelezte, megszabadulhat a Nokia Siemens Networksben birtokolt részesedésétől, mivel számára többé nem vonzó a hálózati berendezések piaca. A német ipari konglomerátum évek óta távolodik az informatikától, a fókuszt egyre inkább az energetikai megoldásokra, járműiparra, illetve az orvosi elektronikára helyezi. A Siemensnél a bevett forgatókönyv a leválasztani kívánt területek vegyesvállalatba szervezése, majd teljes eladása - a cég így szállt ki például a PC- és szervergyártásból is, a Fujitsu Siemens vegyesvállalatot használva.

A 2007-ben alapított Nokia Siemens Networks sorsa elég hányattatott volt, a cég létrejötte óta folyamatosan veszteséges volt, feltőkésítésére és magántőkés eladására tett kísérletek rendre kudarcot vallottak, így többször is komoly költségcsökkentést kellett végrehajtani, ami az átszervezések mellett elbocsátásokat is jelentett. 2011-ben még 79 ezren dolgoztak a vállalatnál, mára ez 60 ezer fő alá csökkent. Időközben kevéssé nyereséges területektől is megszabadult az NSN, tavaly decemberben például az optikai hálózatokkal foglalkozó részleget adta el a Marlin Equity Partners kockázati tőkebefektetőnek.

Az átalakítások azonban meghozták a várt eredményt, az NSN 2012 közepére végre nyereségessé tudott válni, amelyben közrejátszik a fókuszba helyezett LTE mobilhálózati berendezések iránti kereslet élénkülése, ahogy világszerte elkezdtek épülni az ilyen hálózatok. 2012-ben az NSN árbevétele 13 milliárd euró volt, üzemi eredménye pedig meghaladta a 800 millió eurót. A mobilpiaci mélyrepülés időszakában a Nokia Siemens Networks húzta ki a finneket a csávából, az idei első negyedévben például csak az NSN profitjának köszönhette a Nokia, hogy nem kellett veszteséget jelentenie.

A legjobbkor érkezik

A Nokia számára az NSN mentőövként érkezik, a cég ezzel lényegében megvette a jövőjét. A finnek ráadásul a legjobbkor teszik rá a kezüket a hálózati divízióra, amelynek eddigi működtetését és az átszervezését a Siemensszel közösen finanszírozták, ennek folyományaként pedig egy stabilan működő, nyeresége NSN-t vehetnek át, ráadásul igen jutányos áron. A Siemens 49,9 százalékos tulajdonrészének árából 1,2 milliárd eurót a Nokia készpénzben fizet ki, további 0,5 milliárd eurót pedig rövidlejáratú kötvényekből fedez.

A mobiltelefonok és okostelefonok piacán ádáz a verseny, a Nokia pedig minden erőfeszítése ellenére egyre gyengébb teljesítményt nyújt a konkurensek szorítása közepette. A mobilos hálózati eszközök piaca kevéssé kompetitív, ráadásul lényegesen nagyobb nyereséggel kecsegtet mint a telefoneladás, valamint az NSN pozíciója is kedvező: a hálózati piacra szakosodott Dell'Oro elemzőcég szerint részesedése 20 százalék, amivel harmadik a 34 százalékos részesedéssel vezető Ericsson és a 22 százalékos Huawei mögött.

A Nokia Networks megszületésével a Nokia sorsa már nem függ kizárólag a telefonpiaci sikerétől. A telefongyártó divízió eladása egyébként már felmerült, a Microsofttal állítólag csak az árról nem sikerült megegyezni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.