Szerző: Koi Tamás

2011. április 27. 10:28

Súlyos támadás érte a PlayStation Networköt

Szerda este óta elérhetetlen a Sony videojátékok online szolgáltatása, a PlayStation Network, amely többek közt a tartalomszolgáltató rendszereknek és az internetes játéknak is biztosítja az alapot.

Eleinte akadozott az elérése, múlt hét közepétől végül teljesen elérhetetlenné vált a Sony konzolgépeihez fejlesztett online szolgáltatása, a csaknem 70 millió regisztrált felhasználóval rendelkező PlayStation Network. Mivel a Sony tartalomdisztribúciós szolgáltatásaihoz, így a PlayStation Store online piactérhez, valamint az egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető Qriocity nevű tartalomközvetítő rendszerhez egyaránt aktív PlayStation Network elérés kell, ezért a felhasználók ezeket sem tudják igénybe venni múlt szerda óta.

Tokió, baj van!

A Sony először csütörtökön tájékoztatta a nagyközönséget a kimaradásról, akkor azonban még nem lehetett tudni a probléma okát - a vállalat ennek ellenére azt ígérte, hogy egy-két napon belül helyreállhat a szolgáltatás. Nem hivatalos források már akkortájt biztosra vették, hogy a PlayStation Networköt hackertámadás érte, mintegy válaszul arra a jogi hadjáratra, amit a Sony az elmúlt hónapokban a PlayStation 3 konzol védelmét feltörő csoportokkal, illetve magánszemélyekkel szemben indított.

A támadás tényét csak április 23-án, szombaton ismerte el a Sony, megerősítve, hogy az online rendszert április 20-án este ki kellett kapcsolni az amerikai és európai szervereit ért átfogó támadás miatt. Az, hogy nagyon komoly lehet a probléma, végül vasárnap vált nyilvánvalóvá, amikor a vállalat a PlayStation szolgáltatások hivatalos blogjában közölte, gyakorlatilag az egész rendszert át kell programozni, mielőtt a felhasználók újra igénybe vehetik a PlayStation Networkot, és a rá épülő szolgáltatásokat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Azt egyelőre láthatóan senki sem tudja, vagy meri megmondani a Sonynál, hogy ez a folyamat pontosan mennyi időt vehet majd igénybe, a vállalat részéről több nyilatkozatban is hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy "rendkívül időigényes" folyamatról van szó, jóllehet a programozók éjt nappallá téve dolgoznak a biztonsági javításon. A Sony online rendszerének eddigi legsúlyosabb üzemzavarát egymásnak ellentmondó hírek szerint szerint az az "Anonymus" nevű hackercsoport támadása okozhatta, mely hetek óta próbált rést találni a biztonsági hálón.

A felhasználóknak nem csak azért fájhat a fejük, mert nem tudnak barátaikkal játszani az interneten, vagy nem tudnak tartalmat vásárolni a konzolhoz: Egyelőre úgy tűnik, a Sonynál sem tudják pontosan, hogy a hackerek hozzájutottak-e bármilyen személyes adathoz vagy információhoz - beleértve a bankkártyaszámokat. A Sony Computer Entertainment amerikai részlegének szóvivője, Patrick Seybold a PC Worldnek elmondta, a cégnél jelenleg is vizsgálják, hogy kerültek-e személyes információk illetéktelenek kezébe, nem hivatalos információk szerint ugyanakkor csak azoknak van félnivalójuk, akik feltört PlayStation 3 konzollal használták az online szolgáltatásokat.

Az Y2k-nál is kínosabb

A PlayStation Networknek eddig soha nem kellet még hasonló mértékű problémával szembenéznie, korábban inkább csak kellemetlen műszaki problémák érintettek egyes felhasználókat.Tavaly február végén például több millió felhasználó azzal szembesült egy napig, hogy nem tud a hálózathoz csatlakozni, mivel egyes PlayStation 3 konzolok órája 2010-et hibásan szökőévként kezelte. Ez a probléma azonban csak egy napig tartott, aki március 1-jén nem kapcsolta be a konzolt, valójában semmit nem vett észre belőle, a szoftveres javítás pedig hamar elkészült.

Hasonló mértékű leállással egyszer már az Xbox 360 konzolokat gyártó Microsoftnak is meg kellett küzdenie. 2007 végén, 2008 elején az Xbox Live rendszer két héten keresztül volt szinte teljesen használhatatlan, igaz, akkor a hivatalos indoklás szerint nem hackertámadás állt a háttérben, hanem a karácsonyi csúcsidőszakban akkora forgalomterhelést kapott a hálózat, amivel nem bírtak a szerverek. A Microsoft január végén egy ingyenes Arcade játékkal kompenzálta az összes felhasználót.

A Sony online rendszerét ért támadás a magyarországi felhasználók számára inkább okoz kellemetlenséget, mint valós biztonsági kockázatot, hiszen hazánkból nem érhető el olyan szolgáltatás, ami fizetési tranzakciót, tehát bankkártyaadatok átadását feltételezi. Bár a Magyarországon üzembe helyezett, itthon működő PlayStation 3 konzolokon minden további nélkül létrehozható nyugat-európai, vagy amerikai regisztráció, a rendszer nem fogadja el fizetésnél a magyar bankok által kibocsátott bankkártyát, vagy hitelkártyát.

Frissítés: A Sony kedd este megerősítette, hogy a hackerek a PlayStation Network felhasználók személyes adatait is megszerezték, így a bejelentkezési azonosítókat (beleértve a jelszavakat), felhasználónevet, polgári nevet, címet és születési dátumot tartalmazó adatbázis is illetéktelen kézbe került. A vállalat ugyanakkor kijelentette, egyelőre "nincs arra bizonyíték", hogy a bankkártya-adatokat is ellopták volna.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról