Szerző: Folyó Gergely

2011. április 12. 13:33

Kibékült a Sony a PS3-at feltörő hackerrel

Az elmúlt három hónap a PlayStation 3 feltörésétől és azt követő botrányoktól volt hangos, most mégis viszonylag csendes megállapodással ért véget a Sony Computer Entertainment America pere George “Geohot” Hotz ellen. A konzolgyártó hivatalos sajtóközleménye rendkívül pozitív hangvételű, de közben Hotz már a Sony-termékek bojkottjára buzdítja támogatóit.

George Hotz hónapokig kísérletezett a PlayStation 3 védelmi rendszerének megkerülésével, tapasztalatai nagyban segítették a fail0verflow csapatot a végleges törés megvalósításában. Miután az elkészült, Hotz az elsők között tette nyilvánossá a konzol átalakított firmware-jét, amivel a kalózszoftverek futtatása is lehetővé vált a konzolon. Mivel a 21 éves hacker egyértelműen törvényt sértett, a Sony azonnal jogi útra terelte az ügyet, és attól sem riadt vissza, hogy a Google-től, a Twittertől és a YouTube-tól követeljen olyan személyes adatokat és információkat, amelyek feltételezései szerint bizonyítékként szolgálhatnak számára.

Eseménytelen végkifejlet

Minden hercehurca ellenére viszonylag eseménytelenül jutott megállapodásra a két fél, legalábbis a hivatalos PlayStation Blogon olvasható sajtóközleményen ez érződik. A Sony Computer Entertainment America bejelentése szerint március 31-én sikerült megegyezniük Hotzzal, és mindkét fél elégedettségét fejezte ki, amiért ilyen hamar a végéhez ért a per. Riley Russel, a vállalat jogtanácsosa szerint a Sony célja az volt, hogy megvédje a szellemi tulajdonát és a felhasználóit, és úgy érzi, ezt sikerült is elérnie.

Hotz ugyanakkor továbbra is fenntartja álláspontját, miszerint ő nem követett el bűnt, és hivatalos nyilatkozatában azt is megjegyzi: nem a kalózkodást akarta egyszerűbbé tenni a konzolon, ahogy a játékosoknak sem akart kárt okozni a töréssel. A hack megjelenésével a PS3-as multiplayer játékokat - köztük az óriási népszerűségnek örvendő Call of Duty: Modern Warfare 2-t - ellepték a feltört biztonsági rendszert kihasználó csalók, akik nem csak tönkretették a többi felhasználó szórakozását, de maradandó károkat is okoztak nekik a statisztikáik megpiszkálásával.

A fenti kijelentésével Hotz utalt arra is, hogy a PS3 törése azért született meg, mert a Sony eltávolította a konzolból az úgynevezett OtherOS funkciót, amellyel más operációs rendszereket, köztük Linuxot is lehett futtatni a gépen. A gyártó ezt biztonsági okokra hivatkozva tette meg, míg mások szerint egyszerűen túl költséges volt számára ez a lehetőség, amiért csoportos keresetet is benyújtottak a vállalat ellen.

Geohot még mindig haragszik

A megegyezés részleteit Hotz sem akarta elárulni, a blogján azt írta, hogy azok bizalmas információk, így nem fogja kiteregetni őket. A bírósági dokumentumok (.pdf) mégis kiszivárogtak, ezek szerint a hacker a jövőben nem üzérkedhet semmilyen technológiával, mellyel kijátszható a Sony-termékek biztonsági rendszere, és nem publikálhat semmilyen biztonsági információt a gyártó gépeivel, így természetesen a PlayStation 3-mal kapcsolatban sem. Amennyiben Hotz megszegi a megegyezés bármelyik pontját, 10 ezertől 250 ezer dollárig terjedő pénzbírsággal büntethető.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Sony azt is megemlítette: Hotz nem vett részt a weboldalait és az internetes szolgáltatásait ért támadásokban. A kiadó ezzel feltehetően az Anonymous csoport akcióira utalt, melynek tagjai a Hotz-per ellen tüntettek, mégpedig meglehetősen sajátos módon: a Sony nagyobb weboldalai és később a PlayStation Network is leállt, és bár a vállalat karbantartásra hivatkozott, az aktivisták szerint a hackereik intéztek DDoS támadásokat a szolgáltatások ellen. A PSN elleni akció egyébként a játékosokat is felbőszítette, így ezzel inkább felhagytak - a csoport most bojkottot hirdet, és azt tervezi, hogy április 16-án a Sony üzleteiben tart majd négyórás tüntetéseket világszerte. A megmozdulásra eddig mintegy ezer résztvevő jelentkezett a Facebookon.

Bár a Sony közleménye pozitív képet fest az ügy végkimeneteléről, Hotz legutóbbi blogbejegyzése sokat elárul a háttérben történtekről. A rövid posztban a hacker szintén a Sony termékeinek bojkottjára buzdítja a támogatóit, és ígéretei szerint a jövőben újabb posztokkal jelenkezik majd.

a címlapról