Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 27. 16:36

Kipróbáltuk: ezeket adja az Android 4.2

A Honeycombbal bevezetett új felületet csiszolgatja tovább a Google Android 4.2 is, a hozzáadott új funkciók miatt azonban senki ne vegyen új telefont.

Két hete adta ki a Google hivatalosan az Android 4.2-es verzióját, az azóta eltelt időben fokozatosan a Nexus modellek egyre nagyobb része kapja meg az új szoftvert. A héten mi is kézbe vehettünk a rendszert, így az új funkciókról már véleményt is alkothattunk.

Holo mindenhol

A felhasználó által minden nap látott felület két fő ponton újult meg. Egyrészt új paradigmát kapott a feloldó képernyő, másrészt a lehúzható rolóról azonnal elérhetővé vált néhány beállítás. A feloldó képernyő a kezdőképernyőhöz hasonlóan oldalra is görgethető, jobb oldalon kapott helyet a kamera, bal oldalra pedig egyszerűbb információs widgetek kerülhetnek ki. A megoldás értelme, hogy így az egy pillantással áttekinthető információkhoz nem kell feloldani a telefont, két mozdulattal elérhetjük a kirakott widgeteket. A paradigmában a feloldógyűrű elvesztette a kamerához, illetve a Google Now-hoz vezető funkcióját, a kör bármely pontja egyszerűen a kezdőképernyőre dob.

Apró csiszolások a Holo formavilágon.

A gyártói felületek és a főzött ROM-ok már évek óta a rolóra tűzik az Android egyes funkcióit vezérlő kapcsolókat. A Google-féle Android ezt eddig mellőzte, csupán egy widgettel járult hozzá a keresőóriás a kapcsolgatós őrülethez. A cég végül feladta, a rolót két ujjal lehúzva vagy a jobb felső ikonra kattintva előjön a háromszor hármas mátrix, a fontosabb funkciókkal (a kijelző fényerejétől az ébresztőóráig). A gombok a repülős üzemmód kivételével nem kapcsolóként működnek, hanem elvisznek a beállítások adott menüpontjához, így végül pont az egyszerűbb kezelést nem sikerült megoldani ezzel.

Megújult fényképezőgép

Az Android-felhasználók meglehetősen kis arányát érinti, hogy új kamera alkalmazást kapott a rendszer, a legtöbb nagy gyártó jellemzően saját kameraszoftvert fejleszt. Pedig az új kamera ötletes új felületet kapott, amely végre kihasználja, hogy érintőkijelzője van a telefonnak és gesztusokkal vezérelhetővé teszi a beállításokat. A kijelzőt megérintve felugrik a funkciótárcsa, az ujjunkat erre mozgatva pedig megjelennek a beállítási lehetőségek - így a vaku egyetlen mozdulattal kikapcsolható, vagy a fehéregyensúly átállítható. A képek minősége nem lett láthatóan jobb, az általunk kipróbált Galaxy Nexus gyengécske kamerájából már az előző szoftver is ki tudta hozni a maximumot. Az elkészült képeket a galéria alkalmazás felületén beépített szűrőkkel alakíthatjuk, illetve már az eszközön vághatjuk, módosíthatjuk a kontrasztot és egyéb apróságokat - a Google ezzel ingyenes és fizetős alkalmazások tucatjait tette azonnal feleslegessé.

A kamera új felülete - ötletes.

Ötletes újdonság a körpanoráma után a gömbpanoráma bevezetése, a már kötelezőnek számító horizontális panoráma immár felfelé és lefelé is kiterjeszthető. A megoldás egész használható felületet kapott, a felhasználót szépen végigvezeti, hogy hová kellenek még fotók, a fotózás befejezését követően pedig a háttérben, alacsony prioritással dolgozza össze a képeket, így a telefon használható maradt közben - ha másért nem is, ezért jár a dicséret.

Billentyűzet és a baki

Szintén nagyobb módosítás a megújult billentyűzet, amely a Swype-hoz hasonlóan támogatja, hogy egyetlen érintéssel egész szavakat vigyünk be. Ilyenkor egyetlen gesztussal kell a szó betűit összekötni, a rendszer pedig a beépített szótár alapján statisztikai módszerekkel kitalálja, hogy mit is akartunk írni. A bevitelhez nem kell pontosan a betűkön megállni, elég, ha nagyjából eltaláljuk őket, a rendszer így is képes nagy pontossággal kitalálni a felhasználó szándékait. Sajnos a gesztusalapú billentyűzethez nincs magyar szótár, így egyelőre csak nemzetközi kommunikációban használhatjuk az új képességet.

Az új óra már a Holo jövőjét vetíti előre, a névjegyzékben nincs december.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A frissítésben helyet kapott egy ordító hiba is, a névjegyzék felületén az ismerősökhöz hozzáadott esemény (évforduló, születésnap) paneljén nem létezik december hónap. A hiba nyilván nem drámai, de jól mutatja, hogy a ma annyira divatos automatizált teszteléssel minden emberi hiba nem fedhető még fel. A hibát egyébként a Google javítja, a néhány órája elérhető 4.2.1-es frissítésben már decemberi esemény is hozzáadható az egyes kontaktokhoz, a javítás a fórumozók tapasztalatai szerint egyébként a Bluetooth-kapcsolatok stabilitását és az akkus üzemidőt is javítja egyes modellek esetében.

A gyártók lemaradóban

A Google már korábban kijelentette, hogy felgyorsítja az Android fejlesztését és a jövőben évi két nagyobb kiadással rendelkezik. Ezt az ütemtervet idén és tavaly kipipálta a gyártó, 2011-ben a 3.0 és a 4.0 jelent meg, idén pedig a 4.1 és a 4.2-es verzió. Az új rendszer sajnos szokás szerint hosszú hónapokkal azelőtt érkezik a Nexus készülékekre mint bármely más gyártó termékeire, a Google által diktált frissítési ütemet a telefongyártók továbbra sem tudják felvenni. Ugyan a 4.2-es verzió apróbb újdonságai vélhetően eltűnnek a gyártói felületek hasonló megoldásai között, a rendszer mélyét érintő javítások, optimalizálások bizony minden felhasználó számára értékesek lehetnek.

A nagyobb gyártók egyelőre nem nyilatkoztak a 4.2-es frissítés kiadásáról, a legtöbb cég még a 4.1-es frissítést sem adta ki az idei készülékeire sem. Az egyetlen kivételt egyelőre a ZTE jelenti, a kínai gyártó ma tette közzé a kínai belpiacos N880E modellhez a 4.2-es frissítést, így a Nexus sorozatot leszámítva ma ez a legjobban karbantartott készülék a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról