Szerző: Bőle György

2000. december 20. 09:28

Csúszik az NVIDIA Crush nevű chipkészletére épülő alaplapok - 2001 első negyedévére tervezett - debütálása?

Már korábban beszámoltunk arról, hogy az eddig csupán grafikus chipeket készítő NVIDIA a chiptervezés számos más szegmensébe is be kíván lépni. Ennek a törekvésnek egyik mérföldköve, hogy a cég a közeljövőben megjelenik az alaplapi chipek, illetve a későbbiekben a hang chipek (X-Box) piacán is.

Bizonyos források szerint azonban a cég első, egyelőre csak Crush kódnéven ismert alaplapi chipkészlete valószínűleg csúszni fog, ugyanis az eredetileg ezév decemberre tervezett, alaplapgyártóknak szánt mintadarab szállítások a jövő év elejére tolódnak. A megkésett és az alaplapgyártáshoz nélkülözhetetlen mintadarab szállítások miatt a nagy gyártók már nem tudják tartani a Crush-ra épülő alaplapok 2001 első negyedévére datált boltokba kerülését, így valószínűleg leghamarabb csak a második negyedévben kerülhetnek a boltok polcaira az NVIDIA új probálkozásának gyümölcsei.

A dolog pikantériája ráadásul, hogy az NVIDIA állítólag a majdani tömeges szállítások megkezdésekor határozottan az OEM-ekre helyezi a prioritást az alaplapgyártók helyett. Ezáltal az AMD Athlon és Duron processzorokhoz szánt, SDR/DDR RAM-ot támogató, integrált Geforce2 MX-et is tartalmazó Crush chipkészletre épülő alaplapokat előbb fogjuk viszontlátni egy Compaq, vagy netalán egy IBM gépben, mint ASUS, vagy Abit névvel a poltok polcain. Mindenesetre az NVIDIA döntése valahol érthető, mert ez a chipset inkább egy az OEM-ek által elvárt nagyon olcsó, integrált megoldás lesz, mintsem egy jövőbeli sláger-alaplap gerince, ugyanis az előzetes jelek szerint az első verziókon sem USB 2.0, sem 266MHz-es FSB támogatás nem lesz.

A hírhez még hozzátartozik, hogy más források szerint viszont szó sem volt 2001 első negyedévben történő megjelenésről, így hát csúszás sem történt az ütemtervben. Ugyanakkor nekem még rémlik valami olyasmi, hogy az NVIDIA a Crush-t már a novemberben a Comdex-en be szerette volna mutatni, viszont én nem emlékszem, hogy ez megtörtént volna...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról