:

Szerző: Koi Tamás

2024. április 11. 10:17

Második AI-gyorsítóját jelentette be a Meta

Bemutatta második generációs, kifejezetten saját célú AI-feladatok elvégzésére optimalizált gyorsítóját a Meta. Az új chipet idővel nagy nyelvi modellek feltanítására is alkalmassá kívánja tenni a vállalat.

Újabb részleteket árult el adatközponti AI-gyorsítóinak új generációjáról a Meta, melyekkel a cég tovább kívánja csökkentetni kitettségét a piac legnagyobb szereplője, az Nvidia irányába.

Az új generációs Meta Training and Inference Accelerator (MTIA) elsősorban továbbra is a Facebook, az Instagram és a WhatsApp szofisztikált ajánlórendszereit és egyéb algoritmusait szolgálja majd ki, idővel azonban nagy nyelvi modellek feltanítására is alkalmassá válhatnak a vállalat szerint.

A chip első, v1-es változatát tavaly májusban jelentette be a Meta, a kifejezetten a vállalat igényeire szabott megoldás eredetileg 2025-re készült volna csak el, ugyanakkor a processzorok mostanra már gyártásba kerültek a TSMC 5 nm-es gyártósorain.

artemis

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az MTIA v2 - kódnevén Artemis - fejlesztése már javában megkezdődött az első generációs modell bejelentésekor, a v1 és a v2 megoldások közti legfontosabb különbség pedig elsősorban a memóriakapacitásban és a memória-sávszélességben testesül meg (a v2 variáns 256 MB on-chip memóriát tartalmaz, mely 1,3 GHz-en ketyeg, míg a v1 128 megabájtnyi, 800 MHz-en ketyegő memóriát integrál.

A Meta-hoz hasonló nagy technológiai cégek jelenleg sorban állnak az Nvidia általánosabb célú AI-gyorsítóiért, ám a Google-tól a Microsofton át az Amazonig bezárólag mindegyik vállalat megkezdte vagy már be is fejezte a saját infrastruktúrájába illeszkedő AI-gyorsítók fejlesztését.

A cél mindegyik esetben a mesterséges intelligencia-fejlesztéseknek rendkívüli költségigényének és a rendszerek üzemeltetési költségeinek a csökkentése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 20:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.